Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023
En giraffsliper er et uvurderlig verktøy når det kommer til å pusse sparkel. Det gjør jobben mer effektiv, enklere og ikke minst gir et mye bedre resultat.
En giraffsliper gjør en fryktet, kjedelig og utvilsomt tung jobb til en enkel, lekende og morsom jobb. Ja, du leste faktisk riktig, morsom!
Det overnevnte gjelder kun hvis du kjøper riktig giraffsliper. Det finnes nemlig noen slipere som rett og slett ikke er bra nok. De mangler nøkkelegenskaper som gjør at du får en flott og flat overfalte. Dette kommer vi mer tilbake til om i testen.
Etter du har lest gjennom artikkelen vil du ha bedre forståelse av hva en bra giraff sliper er og hvilken som passer best til ditt bruk! Forhåpentligvis blir du komfortabel med å ta et valg for hvem sliper du velger å kjøpe!
Innhold i artikkelen
- Dette er markedets fem beste giraffslipere
- Slik velger du riktig giraffsliper
- FAQ – Ofte stilte spørsmål
Giraffsliper test
#1 TEST VINNER
Mirka Leros
En premium giraffsliper du utvilsomt aldri vil angre på at du investerte i! En fryd av et verktøy
Flex GE7
Sterk giraffsliper som gir deg det resultatet du forventer. En flott sliper som ikke vil skuffe deg
#1 BEST HOBBY
Bosch GTR
Bra giraffsliper for hobbybruk. Har de fleste funksjonene du ønsker, men har litt å gå på mot toppmodellen. God pris
#1 BEST TIL JAKT
Makita DSL
Bra konkurent til Bosch sin modell. Merk at denne er trådløs og går på batteri. Det har sine fordeler og ulemper
Testvinner: Mirka Giraffsliper
Dette er markedets beste giraffsliper. Det finnes ingen bedre giraffslipere der ute. Hør med hvilke som helst maler, de vil alltid anbefale Mirka. Denne er helt overlegen på det aller meste.
Hvis vi begynner med det viktigste:
Ergonomi
Når du skal gå til innkjøp av en giraffsliper gjør man ikke det for å slipe 5 m2 vegg eller tak. Da kan du like gjerne hånd pusse. Vurderer du en giraffsliper er det gjerne for at du enten har en stor jobb foran deg eller flere jobber fremover som omhandler pussing av sparkel.
Når du over tid skal jobbe med et verktøy som roterer, er relativt tung og vibrere burde du sette ergonomi høyt på listen. Ikke bare for å forhindre skader på rygg og skuldre, men også kvaliteten på sluttresultatet.
Hvis du under arbeidene begynner å kjenne deg sliten, eller få vondt i f.eks. ryggen vil dette gjøre at du mister noe av fokuset på selve jobben. Dette går utover kvaliteten og effektiviteten.
Med Mirka sin sliper vil vi påstå at med noen innlagte pauser kan du stå å slipe hele dagen uten å bli stiv eller støl underveis eller dagen derpå.
Hvis du bruker maskinen riktig jobber den for deg og du slipper å bruke altfor mye krefter. Du spør deg kanskje hvordan dette er mulig? Her er svaret:
- Mirka Leros har 180 grader fleksibel hodet. Dette gjør at du kan tilpasset slipemaskinen for riktig arbeidsposisjon til enhver tid. Illustrert på bildet under.
- Sugevnen på denne maskinen har flere fordeler enn at det blir lite støv. Mirka bruker nemlig «suget» til å holde maskinen fast til overflaten slik at du slipper å presse på. For takpussing gir dette ekstra gode ergonomiske kvaliteter og du holder mye, mye lenger før du blir sliten.
- Sugeeven har flere fordeler. Siden maskinen suger seg selv til overflaten og du slipper å tilføre trykk, gjør dette at du pusser jevnt over hele overflaten. Når man selv må påføre trykket er det fort gjort å presse med ulik trykk. Særlig når man begynner å bli sliten. Dette kan resultere i ujevne resultater og i verstefall ompuss.
- En siste ting om sugeevnen til denne maskinen er at det omtrent blir en støvfri jobb. Du leste helt riktig, en pussejobb med sparkel som er omtrent støvfri. TIPS: Bruk Mirka sine sandpapir, de er helt transparente og gir sug gjennom hele papiret.
- Vekten på maskinen er ikke på mer enn 3.5kg. Dette er med på å gjøre hele totalpakken på alle punktene over bare enda bedre. Vi trenger ikke å oppsummere fordelene med en lett maskin for denne type jobb. Det er bare å tenke seg selv.
Kvalitet på resultatet
- Alle punktene over er med på å bidra til å få til et flott resultat med høy kvalitet på arbeidene dine
- Mirka har også utviklet en helt egen spesielle slipehodet/sliperondell som er optimalisert for deres egenutviklet slipepapir, Abranet. Det spesielle slipehodet og bakplaten gjør det mulig å arbeide veldig nære hjørner og kanter. Videre ligger stabilitetspunktet på slipehodet nær flaten, som bidrar til en mer stabil sliping.
- Mirka har optimert sitt håndtak som et T-formet håndtak. Dette gir et resultat som gjør det veldig enkelt å slipe både vegg og tak. Du kan også dra ut håndtaket som gjør sliperen mye behageligere å bruke i tak og særlig ekstra høye tak.
Detaljer
- Effekt: 350W
- Nettspenning: 220-240V
- Hastighet: 4000-8000rpm
- Bane: 5mm
- Størrelse på underlagsskiven: Ø225
- Vekt: 3,5kg
- Lydtrykknivå: 84dB
- vibrasjonsemisjonsverdi: < 2,5 m/s2
Konklusjon om Mirka Leros
Som du sikkert har skjønt nå, kan du ikke gjøre et feil valg med denne maskinene. Vi har lyst til å tilføre noen flere tips for å få maksimal ytelse ut av denne maskinen.
Som tidligere nevnt burde du bestille å bruke Mirka sin egenutviklede sandpapir de kaller Abranet.
I tillegg selger de Mirka grovstøvsuger. Med Støvsugeren, sliper og pussepapir fra Mirka har du en komplett pakke som gjør denne maskinen helt utrolig bra. Støvsugeren kan du selvfølgelig bruke til alle type jobber.
Med god ergonomi, kvalitet og en flott maskin er det ikke annet enn å si løp og kjøp!
Hvis du har et stramt budsjett kan denne kanskje bli noe dyr for deg. Vi vil ikke påstå prisen er noe minus her for hva du får igjen for maskinen.
Et tips kan være å ta godt vare på maskinen. Disse holder seg nemlig høyt i pris på bruktvaremarkedet. Når du er ferdig med jobben kan du omtrent selge den for samme pris du kjøpte den for.
Annet tips for å finansiere maskinen er å leie den ut når du ikke selv bruker den.
Flex Giraffsliper
Sterk giraff sliper med mye kraft. Den har en motor på hele 710W og motoren er flyttet ned i håndtaket slik at hele maskinen virker lettere, bedre balanse og enklere å jobbe med. Dette er en stor fordel hvis du har tenkt å bruke sliperen over lengre perioder. Giraff sliperen blir nemlig ikke topptung og dette er en enorm fordel og burde vektlegges høyt når du går til en anskaffelse av en slik maskin.
Skaftet på flex sliperen er veldig robust og kraftig. Dette gjør selvfølgelig at sliperen tåler en god del mer, men går litt på bekostning av grep. Med normalt store hender kan denne føles noe tykk og noe vanskelig å få et godt grep rundt.
Flex sin virkelig store styrke kommer med en en enkel funksjon kan bytte hodet på sliperen.
Det er en kanpp du trykker inn så løsner hodet fra stangen og du kan enkelt bytte til en annen type hodet. Flex har fire typer hodet du kan kjøpe, Orbital, kant, rundsliper og triangel slipehodet.
Hodet på maskinen har en fjærmekanisme som demper og jevner trykket du har mot vegg eller tak. Dette gjør at du får et jevnere sliperesultat.
Maskinen har flere forskjellige funksjoner som f.eks. overbelastningsbeskyttelse for å opprettholde en konstant slipehastighet.
Detaljer
- Effekt: 710W
- Nettspenning: 220-240V
- Hastighet: 3800-5700rpm
- Bane: 5mm
- Størrelse på underlagsskiven: Ø225
- Vekt: 4,2kg
- Lydtrykknivå: 84dB
- vibrasjonsemisjonsverdi: < 2,5 m/s2
Konklusjon om Flex GE7
Nok en topp maskin, som vil være med å kjempe sammen med premium maskinene.
Med gode tilleggsutstyr gjør det maskinen allsidig, og god på de fleste området.
Litt dårlig grep på halsen til sliperen. Den er laget robust og ment for å tåle en trykk. Det går dessverre utover grepet, og man blir fortere sliten i håndleddet. Føles litt «klumpete»
Sterk motor som takler alt du kaster på den. Noe lav maks o/min, men for sliping av sparkel er ikke dette så kritisk.
De proffe som skal slipe mye burde tenke litt mer over dette. Med lavere o/min kan man bruke noe lenger tid på slipejobbing kontra Mirka Leros. Som bedrift kan du spare mye penger på dette i det store bildet.
Bosch Giraffsliper
La oss starte med platen/hodet til Bosch. Med på kjøpe får du med deg sandpapir. Dette er et transparent sandpapir og fungerer veldig bra til maskinen. Bosch har en slipeplate ekstra baksanpapiret. Det blir ofte stor slitasje på bakplaten så her har Bosch gjort noe bra. Når slitasjen blir høy, kan du enkelt bytte ut bakplaten uten noe store kostnader. Denne funksjonen har også Mirka og Flex sine utgaver. OBSOBS. Det har kommet noen tilbakemeldinger på at over tid slites festet på bakplaten slik at det kan være vanskelig å feste den etter 3. eller 4. gangen du bytter den ut. Forhåpentligvis gjør Bosch noe med dette på nyere modeller.
Legg også merke til at det følger med en koffert. Dette er ikke like vanlig for giraffslipere. Det betyr at du kan pakke den ned og frakte den trygt rundt omkring. Bosch har løst dette ved at man kan slå sammen skaftet.
Sandpapiret som følger med sliperen hevder Bosch er fire ganger bedre på holdbarhet og oppsamling av støv.
Du kan faktisk fjerne fronten på hodet for å få bedre tilkomst mot hjørner. Hensikten til Bosch er at du skal kunne komme nærmere hjørnene slik at du slipper å håndpusse disse etterpå. I praksis fungerer dette dårlig. Du kommer nemlig for nærme som gjør at du pusser i strimlen/papiret ditt. I tillegg mister du stor del av støvoppsamling slik at det kommer sparklstøv overalt.
Hvis du sammenligner hodet med Flex og Mirka vil du oppdage at her er det bare en slange til å suge opp støvet, mens på Flex og Mirka sin er det to. Dette gjør at Boisch er generelt dårligere på å bli kvitt støvet. Det går også utover kvaliteten på selve slipingen da ikke støvet blir fjernet fort nok bort fra slipepapiret. Dette gjør at slipe papiret kan føles mer slitt enn det egentlig er. Det resulterer også i at du sliper tregere.
Hvis du ser litt nøye på maskinen ser du at det er mulighet å slå den sammen. Det vil si du kan fjerne midtparti og gjøre maskinen kortere. Det kan være praktisk i små rom med trang plass. Bosch selger også lenger midtparti som du kan kjøpe som et tillegg produkt. Dette gjør at sliperen blir lenger og kan passe bedre til f.eks. en høy tak jobb
Detaljer
- Effekt: 550W
- Nettspenning: 220-240V
- Hastighet: 3400-9100rpm
- Størrelse på underlagsskiven: Ø225
- Vekt: 4,8kg
Konklusjon om Flex GE7
Bosch sin giraffsliper er en proff sliper for hobbysnekkeren, men den holder ikke mål for en maler. Dette er leketøy i forhold til Flex og Mirka sin giraff sliper.
Den har noen nye funksjoner som skiller seg ut fra den andre konkurrentene. Det at du kan slå sammen maskinene og putte den i en komfort er et stort pluss.
Du kan enkelt gjøre den kortere eller lengere ut ifra hva som passer jobben du skal gjøre best.
Litt dårlig støvoppsamling da den kun har en slange foran ved hodet.
Veldig bra på pri, du får mye for pengene dine her.
Husk at hvis du skal få maks effekt av disse giraff sliperiene burde du investere i en bra grovstøvsuger med godt sug. Det beste alternativet er å ha en støvsuger av samme merke som giraff sliperiene da disse ofte er kompatible med hverandre.
Makita giraffsliper
Makita sin giraffsliper er en direkte konkurent til Bosch sin utgave. Denne ligger på omtrent det samme i pris og sikter seg inn i hobby klassen.
Den største forskjellen på denne maskinene og Bosch sin er som du kanskje ser på bildet at den går på batteri.
Da er kanskje det første spørsmålet du stiller, «hvor lenge kan du jobbe med denne før batteriet går tom for strøm?» Vel, med 6 amp batteri vil du får ut ca 30 min med sliping.
Den største fordelen med batteri er at du slipper strømkabelen, men med en giraff sliper er det helt nødvendig med en støvsuger som er koblet til maskinene. Det gjør at poenget med kabelfri sliper forsvinner når du allikevel må ha en støvsuger slange tilkoblet og hengende etter deg.
Vi er veldig fan av batteridrene verktøy og teknologien i disse verktøyene. Men i dette tilfellet er vi litt usikre på hvor fornuftig det egentlig er. Hva tenker dere? Skriv gjerne en kommentar under.
Annen funksjon til Makita er at du kan forlenge skaftet ved å vri på det. Dette er veldig nyttig da funksjonen er enkel og rask.
Støvsuger slangen som sitter på hodet til sliperen er desverre ikke armert som gjør at den «punkterer» veldig lett hvis du kommet borti et eller annet. Det er også bare en slange som reduserer støvoppsamlingen
Konklusjon om Makita Giraffsliper
Testens dårligeste maskin etter vår vurdering. Vi skjønner ikke helt vitsen med å ha denne trådløs da du allikevel må ha med en støvsuger på slep.
Den sliper heller ikke like bra eller raskt som de andre giraffsliperne, men gjør fortsatt en helt ok jobb.