Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023
Leter du etter en kapp og gjærsag? Da har du kommet til rett sted. I denne artikkelen skal vi ta for oss de mest populære sagene og fortelle deg hvilken sag som passer ditt bruk.
Det er ikke alltid åpenbart hvilken funksjoner som er de viktigste og hvilke som er mindre viktig. I denne testen har vi gjort denne jobben for deg!
Prisen er selvfølgelig alltid en viktig faktor. Vi har satt modellene opp mot hverandre ikke bare på funksjon, men også hvilken sag som gir mest for pengene!
Kapp og gjærsag ofte det elektriske verktøyet man bruker mest og har mest bruk for i snekker verden. Dette gjør det også til en av de viktigste kjøpene. Vi hjelper deg til å velge riktig, smart og økonomisk!
Test av kapp og gjærsagene
#1 Beste Allrounder
Dewalt DWS774
- Lett med sine 12kg
- Håndtak for enkelt grept når man skal bære sagen
-
LED lys på sagbladet
#1 Beste Proff
Bosch GCM 12 GDL
- Tilter vertikalt 45 grader begge veier
- Kan gjøre anlegget på selve sagen lenger som du ser på bildet
-
Har en innebygde dybestopp slik at du har full kontroll
#1 Mest for pengende
Makita LS0815FLN
- Kompakt sag med 1400W kraft
- Maks skjæringkapasitet 305 mm og dybde 65mm
-
Bra byggekvalitet som gjør at den tåler en støyt
Outsider
Milwaukee M18
- Batteridrevet kappsag
- presis sag som gjør jobben enklere og tryggere
- Bra pris for god kvalitet
Tysk kunst
Metabo KGS
- Tysk ingeniørkunst
- stabil og presis sag som gjør det du forventer
- Både ser og føles som en kvalitetssag
Amatør
Metabo KGS
- Hobbysag
- Herlig Japansk kvalitete
- Utmerket for listverk og andre jobber som krever finsnekkring
1.
Dewalt kapp og gjærsag DWS774
Dette er en kompakt «all-rounder» som vil passe de aller fleste til sitt bruk. Sagen er enkelt å flytte på, ta med seg i bilen og er en brukervennlig kappsag. Siden sagen er liten og lett passer den også inn i de små boder, trange garasjer eller mindre verksteder.
Dewalt sin kapp og gjærsag er en presis sag som fungerer fint for både kapp av konstruksjonsvirke og lister. Husk på om du skal kappe lister burde du montere et sagblad med mange «tenner». Dette er for at det ikke skal «flise» opp listene dine når du kapper. Skal du dermiot kappe konstrukjonsvirke burde du ha et sagblad som har færre tenner.
Eksempel
Antall tenner for kapping av listverk: 40 stk.
Antall tenner for kapping av konsturksjonsvirke: 24 stk.
DeWalt sin kappsag er utstyrt med et sterk LED-lys som lyser opp kappområdet og sagbladet. Dette resulterer i en skygge som gjør at du ser hvor du kommer til å kappe, fin liten finesse fra DeWalt.
- Presis sag
- Lav vekt
- Bra byggekvalitet
- Enkel å bruke
Vekt: 12 kg
Hastighet: 1400W
Maks Diameter Sagblad: Ø 216
Mål: 490 x 550 x 590 mm
Dette er en velbygd DeWalt kapp og gjærsag. Velger du denne sagen kan det ikke gå så galt. Den er velprøvd og utviklet over mange, mange år. Undertegnede eier tidligere modeller av denne sagen og den fungerer utmerket etter hard bruk i 7 år.
Dette er en sag vi trygt kan anbefale og føle oss trygge på at du blir fornøyd med.
2.
Bosch kapp og gjærsag GCM 12 SDE
La oss gjøre en ting klart allerede før introduksjonen, har du tenkt å dra med deg sagen rundt omkring og lurer på hvilke kappsag du skal ha? Ikke kjøp denne. Bosch sin kapp og gjæringsag er tung, og da mener vi tung. Denne er bygget med høy kvalitet og holdbarhet! – Og ikke minst har den en enorm kapasitet på både lengde og dybde kutt.
Flytter du ikke sagen din hver dag derimot er dette drømme sagen. Den er veldig enkel og det finnes ikke en bedre sag på mark det akkurat nå.
Presisjonen på sagen er helt perfekt. Alle vinkler stemmer på håret og alt av hva du kan forvente innfrir pluss litt til.
Hvis du har et prosjekt som krever mye kapping som f.eks. bygge nytt hus er dette topp valg. Lag deg et sted hvor sagen kan stå under prosjektet og sett den det. Da har du en sag som takler alt du slenger på den.
Bosch sin kapp og gjærsag hadde uten tvil vunnet testen, men nå har det seg slik at testen er for flertallet. Og dette er ikke en sag for flertallet, men en sag for de som er litt mer seriøs og har større prosjekter.
Ikke misforstå oss, har du pengene løp og kjøp, men er du hobby snekker med begrenset budsjett så burde du rette øynene mot DeWalt sin kappsag.
Veldig presis, tung, lagd for proff, enorm kapasitet
Dette er som du sikker skjønner du nå en sag du aldri kommer til å angre du kjøpte. Med denne sagen trenger du et arbeidsbord som du ser på bildet. Sagen veier hele 19 kg, så denne vil du plassere støtt og godt på et arbeidsbord
Bosch sin kappsag har innebygd dybdestopp. Denne sagen har enorm kapasitet på hvor høyde planker du kan sage. Det er ikke alltid du skal sage tvers over, men lage en sammenføying hvor du kun skal sage halvparten av dybden på planken. Med denne sagen kan du gjøre dette, enkelt.
Kapp og gjæringsagen har dobbel laser linje. Det vil si du har en laser strek på hver side av sagbladet slik at du alltid har full kontroll over hvor sagbladet treffer.
- Veldig presis sag
- Utrolig byggekvalitet
- Høy kapasitet både motor og kapp kapasitet
- Enkel å bruke
- Vær OBS på at denne er tung og stor!
Vekt: 28,6 kg
Hastighet: 1800W
Maks Diameter Sagblad: Ø 216
Mål: 860 x 600 x 530 mm
Kapasitet: 120×400 (!)
Gjæringsinstilling: 52 ° V / 60 ° H
Skråkappingsinnstilling: 47°V/47°H
Kort oppsummert er dette vår favoritt. Dette er en knall kapp og gjærsag som kommer til å takle ALT du kaster mot den. Sagen er bygget for robust bruk og derfor er kvaliteten på sagen upåklaglig.
Du kommer nok til å bli overasket når du pakker ut dette monsteret av en sag. Til gjengjeld får du en pålitlig sag som kommer til å følge deg gjennom mange, mange år.
Dette er en sag vi kan lene oss tilbake i godstolen og med trygghet anbefale på det sterkeste.
Skal du bruke sagen inne på et verksetd er den også en helt ypperlig sag. Som allerede nevnt, burde du ikke kjøpe denne sagen om du f.eks. kjører service og flytter på sagen ofte.
3.
Makita kapp og gjærsag LS0714L
Makita er et verktøy merke de aller fleste kjenner til. De har et rykte på seg for å produsere kvalitet, presisjon og god holdbarhet på sine verktøy.
Hvis du lurte er Makita fra japan, og som alt annet Japan produserer gjør de det med stolthet og ære. Dette gjenspeiler seg også i verktøyene deres.
Velger du en makita kapp og gjærsag kan det ikke gå så galt. Du får en utrolig bra sag for pengene. Denne sagen oppfyller alle kriteriene for en god kapp sag og prisen er langt fra avskrekkende.
Denne modellen er en allsidig og en sag du kan ta med deg overalt og fyre igang etter du har koblet den i strøm.
Denne sagen har en kapplengde som strekker seg ut hele 305mm og kappdybde på 65mm. Hvis vi setter dette i perspektiv, kan du tenke deg kapasiteten og styrken denne sagen har. Vi kan faktisk kappe en limtre på 300x65mm!
Hvis vi skulle velge 3 nøkkelord på å beskrive denne sagen ville de vært: Liten, lett og kompakt som sparker godt fra seg!
Makita sin kapp og gjærsag har en vinkelkapasitet på opp til 50° til venstre og 60° til høyre. Denne sagen låser seg automatisk til 7 vinkler som man ofte bruker. f.eks. 45 °
Sagen har også 2 forskjellige funksjoner når det kommer til lys. Den ene er vanlig LED lys som lyser opp selve arbeidsområdet, og laser lyset som indikerer hvor du kapper.
Denne sagen kommer uten arbeidsbord, men vi har en klar anbefaler når det kommer til valg av dette. På bildet ser du etter vår mening det beste arbeidsbordet til enhver kapp og gjærsag. Denne gir god støtte til materialene du skal kappe samt god bevegelighet når du skal flytte sagen
Bosch sin kappsag har innebygd dybdestopp. Denne sagen har enorm kapasitet på hvor høyde planker du kan sage. Det er ikke alltid du skal sage tvers over, men lage en sammenføying hvor du kun skal sage halvparten av dybden på planken. Denne sagen kan du gjøre dette med, enkelt.
Kapp og gjæringsagen har dobbel laser linje. Det vil si du har en laser strek på hver side av sagbladet slik at du alltid har full kontroll over hvor sagbladet treffer.
- God ergonomisk sag
- Sterk og høy kvalitet
- En utrolig bra sag for pengene
- Enkel å bruke
- Har mulighet for å kjøpe et av de beste arbeidsbordene
Vekt: 14,1 kg
Effekt: 1400W
Maks Diameter Sagblad: Ø 216
Mål: 755 x 450 x 488 mm
Kapasitet: 90 grader: 65x305mm 45grader: 65×215 mm
Gjæringsinstilling: 48 ° V / 5 ° H
Makita sin kapp og gjærsag er en av testens aller beste. Her får du MYE sag for pengene. Dette er uten tvil et 100% sikkert valg. Du vil garantert bli fornøyd og sagen vil trolig følge deg til du selv velger å oppgradere den. Makita er kjent for god holdbarhet og verktøyene deres er vanskelig å slite ut.
Med arbeidsbordet til denne sagen blir den komplett.
Alt dette gjør at vi kårer denne sagen til mest verdt for pengene.
4.
Milwaukee Kapp og gjærsag M18 FMS190-0
Milwaukee er ikke det merket som brukes mest eller er mest kjent i Norge. De begynner å få mer og mer fotfeste, og det med god grunn.
Milwaukee kapp og gjærsag er et Amerikansk merket og vi må helt tilbake til 1924 da merket ble startet. Dette sier oss litt om tyngden Milwaukee har. På så mange år opparbeider man seg en del erfaringer og tar de med seg videre for å utvikle et produkt som er bra. Det er akkurat dette Milwaukee har gjort med denne sagen. Her merker man at det ligger mye arbeid bak med smarte løsninger, gode funksjoner og bra byggekvalitet.
Det er vanskelig å skille disse kapp og gjærsagene da alle er gode på hver sine måter. Vi har tatt de beste fra hvert merket, så er det opp til deg å velge hvilket merket du syntes passer deg best.
Vær obs på at dette er den eneste sagen i denne testen som er elektrisk. Dette gir i noen tilfeller små restriksjoner. Du må ha med deg batterier, og gjerne flere enn ett.
Sagen har en funksjon som kalles «soft start». Dette hindrer sagen i å nappe når den starter. En funksjon som mange setter pris på, men også noen ikke kommer til å like spesielt godt.
Sagen har god vinkelkapasitet med 45 grader til begge sier.
Den har også elektrisk lås som gjør at sagbladet stopper omtrent med engang du tar hånden av «avtrekkeren». Dette har blitt ganske normalt i dagens kapp og gjærsager.
Denne sagen har LED lys som skaper skygge på bladet slik at du vet hvor du kommer til å kappe. Fordelen med LED lys er at den også lyser opp arbeidsområdet.
Kapasiteten på denne sagen er det som blir diskutert hyppigst. Det er en grunn for at Milwaukee har valgt å gå for akkurat en litt mindre kapasitet. Dette gjør at sagen holder seg utrolig lett, fleksibel og vi må ikke glemme at denne går på batteri. Det er ikke til å stikke under en stol at skal du kappe 48×198 hele dagen er det nok bedre å invistere i en kapp og gjærsag som går på strøm.
Jobber du mye med listverk, små snekkerarbeider eller tar ofte med deg sagen på små jobber er dette en ideell sag.
Den er kompakt, liten og lett! Milwaukee kapp og gjærsag har også mulighet for å monteres på et arbeidsbord som du ser på bildet. For å få en kapp og gjærsag til å fungere optimalt må du ha et arbeidsbord
Når denne sagen er utstyrt med 5 amp batteri klarer den 300 kutt i en 48×98, noe vi syntes var ganske imponerende for kappsag som dette.
Milwaukee kapp og gjærsag gjør en god jobb på å samle sagflis. Den kommer med en støvsamler pose som gjør en overraskende bra jobb med å fange støv. Selvfølgelig blir det ikke støvfritt, men det er det ingen sager som klarer enda.
- Utrolig lett kappsag
- God batteri holdbarhet
- Bra vinkel muligheter
- Enkel å bruke
Vekt: 12,7 kg
Hastighet: bruk 5 amp batteri
Maks Diameter Sagblad: Ø190
Gjæringsinstilling: 47 ° V / 47 ° H
Skråkappingsinnstilling: 45°V/45°H
Vi liker å burke motto, «Ikke jobb hardere, men smartere». Dette motto passer fint til denne sagen. Du kan enkelt ta den ut av bilen uten å tenke på strøm eller andre ting for å starte jobben.
Lett å frakte rundt og tar generelt liten plass i f.eks. bilen din.
Selv om sagen er lettere, mer kompakt og går på strøm fullfører denne alle vanlig dags oppgaver en vanlig tømrer har.
Igjen, ta en vurdering av bruken du har og finner du ut av at denne sagen passer deg, LØP OG KJØP!
5.
Metabo kapp og gjærsag
Metabo er et godt kjent og etablert verktøy merke. Alle verktøyene deres er godt gjennomtenkt av tyske ingeniører. Metabo har kanskje ikke fått den oppmerksomheten den fortjener her til lands. Hvis du er ute på byggeplass er det ikke så ofte du ser den.
Hvis du er innom en byggevareforhandler er det heller ikke Metabo som dominerer hyllene.
Det er det ingen grunn for! Metabo sin kapp og gjærsag er en kvalitetssag. Når vi også tar med byggekvaliteten på denne sagen kommer du til å ha en sag lenge!
Sagen har ekstra støtte på anlegget som gjør at du kan skru ned å sikre planken som kappes.
Detter bra for to ting, den ene er at planken ikke beveger seg når du skal kappe. Det resulterer i et mer trygt kapp med tanke på nøyaktighet.
Det andre er sikkerhet. Denne funksjonen gjør at du ikke trenger å ha fingrene så nærme sagbladet.
Sagen har LED lys på sagbladet som gjør at du ser og har kontroll på kapp området til enhver tid.
Denne sagen er en maskin og selv om den heter kapp og gjærsag mener vi den trives best som kappsag til konstruksjonsvirke, søyler og dragere.
Store kappsager krever også mye strøm, hvert fall når de starter. Her har Metabo kommet med en funksjon som tar seg av dette problemet. Den har nemlig startstrøms begrensning som hindrer at sikringen utløses ved start
Støvavsuget til Metabo sin kapp og gjærsag er bra. Ikke helt der oppe som DeWalt sin, men bra nok for de aller fleste.
Dette er en sag som takler alt. Den har god sag dybde, sag bredde og er utrolig sterk med sine 2000W. Ser du etter et arbeidsjern du ikke klarer å slite ut med det første er dette sagen for deg.
Skal du drive med listverk og mer finsekring er dette kanskje litt overkill.
Ikke misforstå oss, denne sagen fungerer utmerket for listverk også, men hvis du kun driver med finsnekring finnes det bedre alternativer.
En helt topp sag fra Metabo som det er lite å utsette på, passer perfekt for en tømrer eller hobby tømrer.
5.
Hikoki kapp og gjærsag
Hikoki er et utsprang fra Hitachi. Det var en gjeng som jobbet for Hitachi som en dag bestemme seg for å satse på egen hånd og et eget verktøy merket. Dermed oppstod Hikoki.
En kappsag som vi vil hevde er laget for amatøren. Motoren er svak med sine 1050W som gjør at sagen blir rimelig. Ikke la deg lure ved å alltid velge det rimeligste alternativet, det kan bli dyrt.
Kapper du konstruksjonsvirke og bruker sagen konstant over tid, blir denne litt svak for deg. Kapper du ikke så store dimensjoner og ikke så ofte kan dette være et alternativ for deg.
Kappsagen har alle de funksjonene som de fleste kappsager har som f.eks. motorbrems.
Sagen veier ikke mer enn 14kg som gjør det enkelt å ta med seg rundt omkring. Ved anlegget har den en spiss pil som gjør det enklere å se hvilke grader man skjærer på.
Dette er testens rimeligste kapp og gjærsag og hovedgrunnen til dette er motorstørreslen. Det er testens svakeste motor og her må man være varsom når man kapper konstruksjonsvirke. Ikke kapp for fort da kan du presse motoren for mye og holdbarheten synker drastisk. I verste fall kan motoren brenne seg og bli ødelagt.
Det skal noe til så lenge man bruker sagen med varsomhet.
Denne sagen passer best for de som ikke har tenkt å bruke sagen ofte eller kappe noe særlig grove dimensjoner.
Sagen er utmerket for deg som har noen små DIY prosjekter der du ikke belaster sgen altfor hardt.
Vi andbefaler å bruke noen flere hundrelapper å heller gå for Makita eller DeWalt sin modell.
Ting å vurdere før du kjøper en kapp og gjærsag
Før du kjøper en kapp og gjærsag må du definere hva du kommer til å bruke sagen mest till.
Er det å kappe lister?
Er det å kappe planker til reisverk?
Detter er viktig spørsmål å reflektere over for å finne den beste kappsagen til ditt bruk. Selv om sagen heter kapp og gjærsag har de fleste styrker og svakheter i forhold til gjæring eller kapping.
Når du lister er det viktig å ha en sag som er så nøyaktig som mulig når det kommer til vinkler. Man kan justere vinklene på bordet til sagen på de fleste kapp og gjærsagene, men dette krever litt kompetanse.
Hvis svaret på spørsmålet ditt er at du skal kappe lister 95% av tiden med sagen holder det kanskje med en DeWalt kapp og gjærsag.
Da er ikke kapp høyder og den slags så viktig.
Skal du derimot kappe store planker i f.eks. reisverk eller også bjelker/søyler kan det være lurt med en stor sag fra Bosch.
Allerede nå ser du at det er vanskelig å si hvilke sag som er best uten at du vurderer hva du skal bruke sagen til. Kanskje noen sier kappsagen til Bosch er den beste, men hvis du kun skal kappe gerikter er det kanskje den værste.
Tips for bruk
Sagblad
Det finnes forskjellige type sagblader til forskjellige arbeidsoppgaver. For å utnytte sagen maksimalt gjelder det å velge riktig sagblad til jobben du utfører.
Kapping av lister krever et «fint» blad med mange tenner. Dette gjør at listene blir kappet med minst mulig flising. Detter ekstra viktig i dag da listene kommer ferdig malt og når du er kappet listen skal de ikke behandles noe mer. Er listene oppfliset i gjøringen blir ikke resultatet noe fint uansett om gjæringen din er tett!
Bruk grovt blad med færre tenner for kapping av konstruksjonsvirke. Dette gjør at kappet går mye fortere. Bruker man listeblad (mange tenner) til kapp av konstruksjonsvirke vil bladet virke sløvt siden det går sakt gjennom virket.
Så husk: for lister, mange tenner og for konstruksjonsvirker som f.eks. 48×148 grovt blad med færre tenner.
Motor
Tenk over hva du trenger av kraft. Det er bedre å ha litt for mye enn litt for lite. Hvis du velger en sag med liten motor for å spare penger må du huske på at belastningen på motoren kan bli større og levealderen synker.
Om du skal kappe konstruksjonsvirke fra 36/48×98 og oppover anbefaler vi en sag med minst 1300W.
Skal du kappe grovere dimensjoner enn dette bør du øke motoren enda litt mer.
Husk at selv om du har en sterk motor på kappsagen din er det viktig å kappe riktig for minst mulig slitasje. Før du kapper planken la sagen gå i 1-2 sekunder til den oppnår maks hastighet før du begynner å kappe. Og når du først er i kappet ikke kapp fortere enn at sagen opprettholder makshastighet gjennom hele kuttet. Hvordan vet jeg det spør du? Jo, hør på lyden sagen lager. Den skal være jevn gjennom hele kappet.
Kapping
Når du kapper plankene dine må du huske på at planken har et godt anlegg. Dette gjør sagen mer sikker å bruke og resultat på kappet blir bedre.
Prøv å juster bordet på sagen slik at planken ligger rett på anlegget altså 90 grader på sagbladet når du kapper.
Kapp og gjærsag test oppsumering
Forhåpentligvis har du blitt litt klokere før du går til innkjøp av en kapp og gjærsag. Bare husk å definere ditt behov så kommer du langt.
Det er ikke til å legge under en stol at de litt dyrere modellene er bedre. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse da pris og kvalitet ofte henger sammen i verktøy industrien.
Da ønsker vi lykke til med kjøpet!
Hei. Takk for god og nyttig informasjon. Jeg skal bygge meg en arbeidsbenk i garasjen med bordsag, gjærsag og fres. Alt skal felles/bygges inn i benken. Jeg er forsatt på planleggings stadiet, men er kommet et skritt videre med denne informasjonen. Jeg skal bruke det til hobby abeid. Mange ideer i sving. Noe bra og noe skrotes. Det er vel normalt.
Ha en fin dag 🙂
Hei Jonny.
Takk for hyggelig tilbakemelding. Lykke til med arbeidsbenken og husk, kos deg!