Lamellfres Test 2023

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 2 januar 2023

I denne testen vil du finne den beste lamellfresen til den beste markedsverdien!

Lamellfres gjør snekker arbeidene dine mer presist, økt kvalitet og ikke minst gjør jobben mer morsom.

I denne testen vil du samtidig som å finne den beste frese lære noe triks og tips for hvordan du bruker en slik fres. Hva som er viktig å tenke på før du kjøper fresen. Og hva du kan bruke fresen til.

Kok deg en kopp kaffe, slapp av og les testen, nøye.

Lamellfres test!

#1 TEST VINNER

Lamellfres Makita

En veldig god lamellfres som gjør sammenføyinger av forskjellige trevirke morsomt!

Lamellfres Bosch

Et godt og trygt kjøp. Bra byggekvalitet, nøyaktighet og masse fine funksjoner. Litt dyr for å nå helt opp.

Lamellfres DeWalt

Billig lamellfres fra en av de mest kjente verktøy produsentene, DeWalt. Fresen er bra og billig, vi syntes byggekvaliteten kan virke noe redusert fra de andre modellene

Batteri Lamellfres

Makita sin lamellfres på batteri funker greit. Har du allerede mye batteri verktøy fra Makita kan dette være et godt kjøp

Makita Lamellfres PJ7000J

Makita sin lamellfres er en liten og lett fres. Grunnen til dette er at Maktia har valgt en litt svakere motor på som gjør at fresen fresen blir lettere og mindre enn en «vanlig» lamellfres.

Ikke la dette lure deg, denne lamellfresen er fullpakket av gode funksjoner.

Motoren på 5,6amp, 700W motor er fortsatt sterk og kapabel til å rotere sagbladet på 100mm som følger med. Det roterer sagbladet helt opp til utrolige 11.000rpm og mange brukere har uttalt at det er mer enn nok kraft! Selv hvis du velger å kutte i hardtre som eik.

En annen ting som vi vil bemerke er hvor enkelt det er å bytte sagbladet på frese. Utformingen av beskyttelsen for bladet er laget for at du slipper å bruke noen verktøy for å åpne opp og bytte sagblad.

Spesifkasjoner :

Sagblad diameter: 100mm

Kapp hastighet; 11.000rpm

Vekt: 2,5kg

Ekstra funksjon: Denne modellen har et ekstra stort topp håndtak som gjør hpndteringen av fresen enklere og bedre 

Egenskaper for Lamellfresen til makita

Topp grepet som er ekstra stort gjør ikke bare håndteringen og stabiliteten bedre, men også ergonomisk. Særlig hvis du bruker lamellfresen over en lenger periode. Selve grepet er laget slik at du har mulighet til å rotere det opp og ned, fra 90 til 0 grader. Når du har rotert 45 grader vil den stoppe automatisk da dette er en forhåndsinnstilling siden du ofte vil ha den i 45 grader. Dette er laget for at du for det første skal være helt sikkert når den står på 45grader og for den andre spare deg for tid.

At lamellfresen går til 90 grader kan for noen være litt utfordrende. Vi vet at det er noen, særlig profesjonelle snekkere som ønsker å kunne justere fresen til 135 grader.

Med lamellfresen til Makita kan du også justere høyden på kutte til kjeksen din. Dette gjør at du kan f.eks. ha to kjeks i høyden for å sikre en sterk og trygg skjøt.

Fresen er også utstyrt med skli sikker gummi i skoen. Dette er med på å hjelpe til for å oppnå det beste kuttet uten bruk av tvinger.

Fresen kommer med integrert støv pose som skal fange opp og redusere støvutslippet. For ordens skyld har Makita 1 års garanti på denne lamellfresen.

DeWalt Lamellfres DW682K

Dette er også en relativt lettvekter fra DeWalt og er en perfekt lamellfres for en snekker som er nybegynner. Dette er en veldig enkel fres og med denne modellen har ikke DeWalt lagt til noe «fancy» funksjoner.

Motoren er på 6,5 amp og leverer en hastighet på sagbladet opp mot 10.000 rpm som er respektabelt. Faktisk blir lamellfresene tryggere jo sterkere og fortere sagbladet går. Dette er med å hindre såkalt «kickback» som kan oppstå hvis du kapper i særlige sterke/harde tresorter. 

Lamellfresen kommer med 100mm sagblad som er ganske bra og har god holdbar også når du kapper hardtre.

Spesifkasjoner :

Sagblad diameter: 100mm

Kapp hastighet; 10.000rpm

Vekt: 3kg

Ekstra funksjon: 3 forhåndsinnstilte dybdestopp for vanlige kjeksstørrelser

Egenskaper for Lamellfresen til DeWalt

Det justerbare og integrerte «gjerdet» er kapabel å tilte 90 grader som gjør det enkelt å kutte rett inn sammenføyninger. I tillegg har gjerdet 3 forhåndsinnstilte stopp for utgjør de 3 mest vanligste kjekslengdene. 0# 10# 20# kjeks. Legg merke til at også denne lamellfresen ikke har mulighet til å tilte 135 grader. Tillegg til manglene på dybde stopp for å kappe for mindre vanlig kjeks kan gjøre at lamellfresen blir litt begrenset. Dette gjelder da særlige profesjonelle snekkere, amatører vil ikke møte på dette som en utfordring.

En fordel og som mange brukere har lært seg å satt pris på ved denne lamellfresen er tydelig merking av kapp senter på gjerdet. Dette sikrer alltid sagbladet og gjerdet er parallelle ovenfor hverandre.

Det er noen bemerkninger en rekke kunder bemerker at husene på noen modeller har for mye klaring, noe som resulterer i en justering som ikke blir helt nøyaktig.

heldigvis gir DeWalt noe av det beste innen garantier, hele 3 år og 90 dager pengene tilbake garanti. Tillegg til dette tilbyd de 1 år gratis service. DeWalt tar vare på kundene sine og det er enkelt å få et nytt verktøy eller pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd.

Makita Lamellfres DPJ180Z

Denne lamellfresen som er batteridrevne er vårt valg for de som ønsker fres på batteri. Selv om ofte så ser vi at batteridrevene lamellfreser ofte sliter med nok kraft, leverer likevel Makita imponerende 6.500rpm. Mange brukere av denne fresen har kommentert at den kapper fint inn i hardt trevirke som eik.

Lamellfresen er som oftest brukt av snekkeren og i en arbeidsprosess der man ofte er på verkstedet. Derfor er det kanskje ikke like viktig med fres på batteri når man som regel alltid har tilgang på strøm fra verkstedet. 

I andre tester har det vist seg at lamellfresen til makita har nok batteri til å takle opp mot 70-90 kapp uten å måtte lade batteriet.  

Makita selv hevder batteriene deres holder til 320 kapp. Uansett, har du 2 nye batterier fra makita, som i tillegg har deres nye funksjon som lader ekstremt fort. Ja, da kan du arbeide konstant så lenge du orker. 

Spesifkasjoner :

Sagblad diameter: 100mm

Kapp hastighet; 6500rpm

Vekt: 3,2kg

Ekstra funksjon: Uten strøm ledning, går på batteri.

Lamellfresen på batteri

Lamellfresen kommer med et sagblad på 100mm som er vanlig at disse fresene gjør. Fresen passer ikke med noen mindre sagblader, men denne fresen har også 6 forhåndsinnstilte vinkler på gjerdet. 

Det er 3 forhåndsinnstilte vinkler også, 0, 45 og 90 grader. Som tidligere skrevet fra andre modeller kan det være at noen vil savne muligheten for en vinkel på 135.

Bosch Lamellfres

En god lamellfres fra Bosch. Fresen er presis, som den burde være og har bra med kraft. 

Dette er testen letteste lamellfres, noe noen vil syntes å være fint, mens andre syntes det ikke er så bra. Ofte når det kommer til lamellfres, gjør fresene en såpass lik god jobb og at ofte kommer ned til hvilke merke snekkeren foretrekker. 

Lamellfresen har en funksjon som gjør det muig å rask stille inn dybden på kappet, uten noen verktøy. Funksjonen fungerer på samme måte som en overfres justerer sin dybde.

Fresen har også vinkeljustering, fra 0 til 90 grader. Hele bordet på lamellfresen er laget av metall, som gir fresen en følelse av god byggekvalitet.

Spesifkasjoner :

Sagblad diameter: 100mm

Kapp hastighet; 9.000rpm

Vekt: 2.9kg

Lamellfres Bosch

Som du kan skimte på bilde har fresen et merke i front. Dette merket er for at du enkelt kan få en optimal posisjon på kappet til kjeksen.

Du kan enkelt justere høyden også ved en vrider på siden av anlegget av fresen. Har du forskjellige tykkelser på emnene eller panelene du skal lime sammen kan du enkelt kompensere for dette med justeringen. Dette gjør også at du kan ved tykkere plater eller emner kan ha dobbel kjeks i høyden for stødigere sammenliming.

Er det verdt å bruke mer penger på en lamellfres?

Som du kanskje har lagt merke til er modellene vi har tatt med i denne testen budsjett vennlig. Du får lamellfreser helt opp mot 15.000,-.

Det er dessverre ikke noen enkel svar på dette spørsmålet.

Det er klart, er du snekker som yrke og bruker lamellfres i ditt daglig virke, kan man vurdere et alternativt som vi ikke har tatt med denne gangen. F.eks. festool sin fres.

Men som de fleste gjør, bruker den fra en tid til en annen er disse alternativene over mer en bra nok.

En god huskeregel er å bruke så mye penger du kan på verktøy uten å bruke så mye at du får en dårlig følese. Verktøy kan kalles en invistering og gjør du en bra en, vil verktøyet blir med deg i mange, mange år fremover.

Hva burde man vurdere når man kjøper en lamellfres?

Type Håndtak

Du har 2 hovedvalg når det kommer til håndtak på en lamellfres.

  • Tønnegrep: Dette er rundt håndtak du får fingrene rundt og mange hevder du får et bedre grep med denne type håndtak. Du kommer også nærmere selve sagbladet og riktig tyngdepunkt for et stabilt og sikkert kapp.
  • D-grep: Dette er et type D-formet håndtak. Fungerer veldig bra og kanskje derfor man ser flest av disse typene på de forskjellige lamellfresne

Sagblad:

De fleste standard lamellfresene har 100mm sagblad som fungerer med 0# 10# og 20# kjeks. Hvis du vil ha andre kjeks dimensjoner enn dette må du velge en lamellfres med mulighet for andre sagbladet.

Kraft

Det er ikke bra AMP du burde vurdere når du ser på kreftene i en lamellfres. Du burde også ha litt fokus på hastigheten på sagbladet (RPM)

Å skaffe seg det beste av disse 2 gjør at du får gjort mer jobb på mindre tid, og ikke minst høyere kvalitet.

Kjeks størrelse

Hvis du kan lage større kjeks kan du skjøte/sammenføye større emner av trevirke.

Dybde innstilling

Det er viktig at du kjøper en lamellfres med mulighet for justering av dybde. Jo mer justering av dybde jo mer komplekse prosjekter kan du gjennomføre.

Legg igjen en kommentar