Kodelås ytterdør test

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 desember 2022

Kodelås ytterdør test

En kodelås til ytterdøren kan være et godt valg når du ønsker nøkkelfri adkomst til boligen din, eller mulighet for å låse opp døren på avstand via en app. Med en kodelås kan man også slippe å huske på manuell låsing hver gang man skal ut døren.

En annen fordel med kodebaserte låser, er at det blir vanskelige for innbruddstyver å komme seg inn i boligen. Det finnes til og med smartlåser som kan kobles opp mot vekterfirmaer eller andre sentraler, noe som øker sikkerhetsnivået ytterligere.

Det finnes mange smarte kodelåser til ytterdører på markedet i dag. Så, hvilken bør man egentlig velge? Vi har her samlet de fire beste alternativene i en enkel oversikt.

Merk deg at vi ikke har testet ut kodelåsene selv. Istedenfor har vi gått gjennom eksperttester, og plukket ut de fire beste alternativene basert på hva ekspertene selv mener. Sjekk ut testen vår, og finn den kodelåsen som passer best for deg og din bolig!

Innhold i artikkelen

 • Best i test: Markedets fire beste kodelåser til ytterdør
 • Slik velger du riktig kodelås
 • FAQ – Ofte stilte spørsmål

Kodelås ytterdør test

#1 TEST VINNER 

Yale Doorman Classic Silver

Vunnet en rekke tester, mulighet for oppkobling mot vaktsentral, 5 og av 5 stjerner

ID Lock 150

Stilren og elegant, utviklet for nordiske forhold, kan lagre hele 25 ulike PIN-koder

Yale Doorman L3 Flex

Beste premium valg! Smart og brukervennlig, mulighet for full kontroll i egen app

Yale Doorman V2N

Forsikringsgodkjent gjennom FG skadeteknikk, varsles når batteriene må byttes ut

Testvinner: Yale Doorman Classic Silver

Yale Doorman Classic Silver er en moderne og smart kodelås til ytterdør som leveres med alt man trenger av utstyr. Dette inkluderer blant annet kodebrikker, håndtak og selve låsen.

Denne kodelåsen gir deg muligheten til å låse opp med både kode og brikke, noe som er veldig praktisk. Det finnes også muligheter for automatisk låsing når man går ut, slik at man slipper å tenke på låsing i en travel hverdag.

Alle i husholdet kan få sin egen personlige kode, og man kan også lage midlertidige koder ved behov. Dersom du ønsker å kunne styre kodelåsen via mobiltelefonen din, kan systemet suppleres med en egen radiomodul.

Dersom man ønsker å kunne tidsinnstille brikker eller koder, er det nødvendig med oppkobling til Verisure eller Yale Smart Living.

Detaljer

 • Produsent: Yale
 • Maksimalt antall nøkkelbrikker per lås: 10
 • Maksimalt antall brukerkoder: 10
 • IP55-klassifisering: Ja
 • EI30/EN-1191 (branntestet): Ja
 • Batteri: 4 stk. 1,5 V AA-batteri (alkalisk)

Hva sier ekspertene om Yale Doorman Classic Silver

Yale Doorman Classic Silver har vunnet en rekke tester, og blir av mange eksperter ansett som det beste valget når du ønsker en kodelås til ytterdøren din. En av årsakene til at denne kodelåsen gjør det så bra i de fleste tester, er alle valgmulighetene man får.

Systemet kan i stor grad tilpasses etter behovene man har, og man kan oppgradere den etter hvert dersom man ønsker flere muligheter. Låsen fungerer bra som den er «rett fra boksen», men om ønskelig kan man for eksempel ordne oppkobling mot vaktsentral.

Forbrukerne selv er også veldig fornøyde med Yale Doorman Classic Silver, og låsen får tett opp mot 5 av 5 stjerner på flere sider.

Dersom du ønsker en kodelås som er pålitelig og velprøvd, er dette et supert valg!

ID Lock 150 Elektronisk dørlås: Sikker og tilpasset nordiske forhold

ID Lock 150 Elektronisk dørlås er en stilren og elegant kodelås som kan åpnes opp både med PIN-kode og nøkkelbrikke – alt etter hva du foretrekker. Med denne låsen er det også mulig å aktivere automatisk låsing eller midlertidige PIN-koder.

Denne kodelåsen fra ID Lock er designet og testet spesifikt for nordiske forhold, og den tåler derfor det varierende norske klimaet godt. Låsen er beregnet på ytterdører som er laget etter skandinavisk standard, og er relativt enkel å montere.

ID Lock 150 Elektronisk dørlås skiller seg ut ved at den gir deg mulighet til å lage hele 25 unike PIN-koder. Du kan også ha maksimalt 25 forskjellige brikker, noe som gjør dette til et godt valg når mange ulike personer går inn og ut til daglig.

Detaljer

 • Produsent: ID Lock
 • Maksimalt antall nøkkelbrikker per lås: 25
 • Maksimalt antall brukerkoder: 25
 • Mulighet for midlertidig kode: Ja
 • Automatisk låsing: Ja
 • SSF 3522-gradering: Ja
 • Tåler nordisk klima: Ja
 • Batteri: 4 stk. 1,5 V AA-batteri (alkalisk)
 • Annet: Kan kobles til smarthus som har Z Wave

Hva sier ekspertene om ID Lock 150 Elektronisk

ID Lock 150 Elektronisk dørlås har høstet mye skryt for både sikkerhet og egenskaper. Mange betrakter ID Lock som den mest driftssikre og moderne dørlås-løsningen på markedet. Låsen er godkjent i henhold til SSF 2522 (klasse 3), og er derfor svært innbruddsikker.

Enheten er også utviklet for nordiske forhold og ekstremvær, noe som har gitt mange fornøyde kunder i Skandinavia. Dersom du har et Z Wave-smarthus er det også mulig å koble låsen til denne, noe som er et stort pluss.

Er du på jakt etter en sikker og prisgunstig kodelås til ytterdør som er tilpasset norske forhold, er dette et supert valg!

Beste premium-valg: Yale Doorman L3 Flex Smart lås

Yale Doorman L3 Flex Smart lås er en kodelås som kan brukes både med nøkkelbrikke og kode. Her får man også muligheter for automatisk låsing, og det kan aktiveres midlertidige koder dersom man skulle ha behov for dette.

En av fordelene ved Yale Doorman L3 Flex Smart lås, er at den er relativt kompakt. Dette gjør den blant annet velegnet for montering på klimadører eller doble dører, samtidig som låsen har et stilrent og moderne uttrykk.

Yale Doorman L3 Flex Smart kan blant annet fås i børstet stål, polert krom og matt svart, slik at låsen kan tilpasses bygningen. Gjennom Yale Access-appen kan du enkelt få oversikt over hvorvidt døren er låst, samt hvem som låser seg inn når.

Låsen byr på nøkkelfri adgang, og du kan aktivere automatisk låsing av døren når du går hjemmefra – eller automatisk åpning når du kommer hjem. Sikkerheten ivaretas også, blant annet med TLS- og AES-kryptering.

Detaljer

 • Produsent: Yale
 • Batteri: 4 stk. 1,5 V AA-batterier
 • Autolås: Ja
 • Låsemekanismer: Kode, nøkkelbrikke, app
 • Midlertidige koder: Ja

Hva sier ekspertene om Yale Doorman L3 Flex Smart lås?

Yale Doorman L3 Flex Smart er en kodelås som har fått mange positive anmeldelser, og både design og funksjonalitet trekkes frem som svært bra. Denne kodelåsen er blant testens dyreste, men til gjengjeld får du en smart og brukervennlig lås som i tillegg er veldig sikker.

Mange synes at det er fint å få full oversikt over låsen fra appen. Har du for eksempel dratt på ferie og er usikker på om døren ble låst, kan du enkelt kontrollere dette via appen.

Skulle du være uheldig og miste mobilen, kan alle låser deaktiveres slik at ingen får tilgang til boligen. Dette er en kodelås som passer utmerket for alle som ønsker en premium lås fullpakket med smarte funksjoner og mulighet for oppkobling til smart-hjemmet!

Yale Doorman V2N elektronisk dørlås

Yale Doorman V2N er en smart kodelås for ytterdør som lar deg kvitte deg med nøklene en gang for alle. Dørlåsen er godkjent av forsikringsselskaper, og er dessuten designet for å tåle nordiske værforhold (enheten er IP55-klassifisert).

Med denne kodelåsen kan du og resten av familien enkelt låse dere inn i boligen ved hjelp av RFID-brikker eller PIN-koder. Det er dessuten mulig å generere midlertidige koder (varer i 24 timer) dersom du ønsker å la noen låse seg inn i boligen mens du ikke er hjemme.

Gjennom en egen app og smartmodul kan du låse opp fra avstand, låse døren eller sjekke om noen har låst seg inn. Med Yale Doorman V2N er også automatisk låsing tilgjengelig, noe som er en fordel for familier som farter mye inn og ut.

Detaljer

 • Produsent: Yale
 • Antall nøkkelbrikker per lås: 3 stk. følger med (maks. 10 stk. totalt)
 • Maksimalt antall brukerkoder: 10
 • IP55-klassifisering: Ja
 • FG-godkjent (godkjent av forsikringsselskaper): Ja
 • Branntestet: Ja
 • App-styring: Ja
 • Automatisk låsing: Ja
 • Innebygget alarm: Ja
 • Batteri: 4 stk. 1,5 V AA-batterier

Ekspertenes dom over Yale Doorman V2N elektronisk dørlås

Yale Doorman V2N er en kodelås for ytterdør som av mange regnes som en av markedets beste. Dette skyldes blant annet at låsen har FG-godkjenning, noe som betyr at den er forsikringsgodkjent gjennom FG Skadeteknikk.

Levetiden på batteriet er også over gjennomsnittet lang, og kan vare i opptil to år. Du varsles når batteriene må byttes ut. Det er også praktisk at man kan styre låsen via app, lage midlertidige koder, og låse døren både gjennom PIN-koder og brikker.

Dette er en kodelås som passer de aller fleste!

Hvordan velge riktig kodelås til din ytterdør?

Når du skal gå til anskaffelse av kodelås til ytterdør, finnes det mange ulike produkter å velge mellom. Disse kan være basert på ulik mekanikk, og kan også variere mye når det kommer til design og hva slags muligheter du som bruker har.

For å gjøre det litt enklere for deg, skal vi gå gjennom noen av de viktigste faktorene som bør tas hensyn til når du skal kjøpe kodelås til ytterdøren.

Valgmuligheter når det kommer til låsing

Når du skal skaffe deg kodelås til ytterdør, bør du tenke over hvilke låsemekanismer du ønsker å ha tilgang på. For noen er det nok at døren kan låses opp med en kode. Andre ønsker å kombinere kode og chip eller fingeravtrykk.

Har du for eksempel barn som skal kunne låse seg inn i boligen på egen hånd etter skoletid, kan det kanskje være praktisk med en chip. På den måten slipper barnet å måtte huske på en kode. Det kan også være mulig å låse opp døren via en app på mobilen, i enkelte tilfeller.

Sertifiseringer og FG-godkjenning

Det kan være gunstig å velge en kodelås til ytterdøren som har FG-godkjenning. FG-sikring innebærer at kodelåsen er nøye testet ut og vurdert av fagpersoner, og at låsen oppfyller forsikringsselskapenes sikkerhetskrav.

Ellers kan det også være nyttig å kontrollere at kodelåsen har en IP55-sertifisering som viser at låsen tåler utendørsmiljø. Låsen kan også ha EN-1191-klassifisering, som viser at låsen er branntestet i henhold til EI30.

Alarm og sikkerhet

Mange kodelåser til ytterdør er smarte, noe som blant annet innebærer at de kan kobles opp mot alarmsentraler eller vekterbyråer. Man kan koble kodelåsen til et alarmsystem, slik at alarmen går dersom noen forsøker å bryte seg inn via døren.

En kodelås bør være gradert til SSF 3522, noe som betyr at den har et høyt sikkerhetsnivå når det kommer til innbrudd.

App-styring og adgangskontroll

Mange kodelås-leverandører har egne apper som gjør det enkelt for deg å låse opp døren via mobiltelefonen eller nettbrettet. Dette krever ofte at låsen er koblet opp mot en alarmsentral.

Med app-styrt kodelås kan du enkelt låse opp døren for andre når du ikke er hjemme. Det kan for eksempel være snakk om en nabo som skal inn for å vanne plantene dine mens du er på ferie, eller en håndverker som skal reparere noe mens du er på jobb.

Du kan også generere midlertidige koder som andre kan låse seg inn med, med enkelte kodelås-systemer. Disse kodene gjør det mulig for deg å gi noen adgang til boligen i en begrenset tidsperiode (f.eks. 24 timer) før koden blir ugyldig igjen.

Design

Du kan finne kodelåser i en rekke ulike farger og design. Ofte får du mulighet til å velge mellom ulike farger, som for eksempel sølv/metall, svart, hvit eller lignende. Mange foretrekker å kjøpe en stilren og moderne kodelås som matcher boligen.

For andre er ikke designet en like viktig faktor, og da er det gjerne ikke så nøye om kodelåsen har små eller store knapper, eller en spesifikk farge.

Pris

En faktor som er av stor betydning for de fleste ved valg av kodelås til ytterdør, er prisen. Kostnadene for en kodelås ligger gjerne et sted mellom 1 500 og 7 000 kroner, men dette varierer veldig mye.

Dersom du skal ha en kodelås med nøkkelbrikke, automatisk låsing, tilkobling til alarmsentral og mulighet for midlertidige koder, vil dette ofte medføre at prisen blir høyere.

Ofte stilte spørsmål

Er kodelås til ytterdør trygt?

Ja, kodelåser kan i mange tilfeller være et tryggere valg enn tradisjonelle låser. Har låsen IP55-sertifisering, kan du være trygg på at du har gjort et godt valg.

Kan man installere kodelås til ytterdør selv?

Ja, det er fullt mulig å installere en kodelås på ytterdøren på egen hånd. Mange leverandører har gode veiledninger som forklarer deg hvordan du går frem, steg for steg.

Legg igjen en kommentar