Auk Test – Den helautomatiserte plantedyrkeren

Ønsker du ferske urter rett fra kjøkkenbenken din året rundt?

Møt Auk, et norsk produkt som gir deg muligheten til å dyrke friske urter og planter hele året, uten å løfte en finger.

auk test

Vi har testet Auk fra A til Å: fra oppakning til montering, og fra dyrking til høsting. Her deler vi alt du trenger å vite for å avgjøre om Auk er noe for deg.

Auk er en helautomatisert plantedyrker som gjør dyrking lekende lett. Du kan dyrke alt fra urter til tomater og chili! Dette er et flott produkt for både nybegynnere og de med grønne fingre.

Innholdsfortegnelse

Introduksjon til Auk

Auk er et norsk-eid firma, grunnlagt av Marius Aabel. Sammen med Didrik Dimmen har de satt sammen et dyktig team bak AUK.

Bærekraft er et av AUKs kjernefokus

Auk er laget av resirkulert bioplast for minimal miljøpåvirkning. De prioriterer norske råvarer der det er mulig og fornuftig. Dette inkluderer aluminium fra Raufoss og trepinner fra Sarpsborg. Auk produseres i Europa og distribueres fra hovedlageret i Ytre Enebakk.

Kjernefunksjoner av Auk

Auk har mange funksjoner. Her er noen av hovedfunksjonene:

 1. Innendørs dyrke system. Auk er designet for innendørs dyrking og er helautomatisert. Du trenger bare å fylle på vann ca. en gang i uken.
 2. Auk leveres med kokosjord og frø. Uten bruk av tradisjonell jord, reduseres risikoen for bananfluer.
 3. Optimale vekstforhold. Auk gir plantene ideelle vekstforhold, noe som resulterer i rask vekst og friske planter.
 4. Brukervennlig: Auk er enkel å vedlikeholde, noe som gjør den brukervennlig for alle.

Vår vurdering av Auk

auk plantedyrker

AUK - Plantedyrker

annonse

10
UTMERKET
slit.no Favicon
Fantastisk produkt, finnes ikke noe bedre eller lignende på markedet

Fordeler

Ulemper

Hvorfor velge Auk?

I en verden hvor teknologi stadig integreres i hverdagen, fremstår det norske produktet Auk som en banebrytende løsning for innendørs hagedyrking.

Dette helautomatiske systemet tilbyr kontinuerlig dyrking, slik at du kan høste friske, næringsrike planter måned etter måned.

Auk er både økonomisk og bærekraftig, laget av miljøvennlige materialer.

Dens avanserte EverGrow-system og dimbare lys sørger for optimal plantevekst, som kombinerer funksjonalitet med estetikk.

Er Auk en lønnsom investering?

Forutsetninger for regnestykker

Mange kan finne innkjøpsprisen til AUKen avskrekkende. Vi tenkte det samme, inntil vi gikk gjennom tallene. Resultatet overrasket oss, og her er hvorfor:

Forutsetninger

 1. En urteplante i butikken koster 30 kr og varer i 1,5 uker. Dette betyr at for kontinuerlig tilgang til ferske urter, må en ny plante kjøpes hver 10,5 dag.
 2. Innkjøp av AUK er satt tll 3500,- kroner
 3. Næringskapser som må fylles på ca hver 3 måned til 299,-
 4. Antar gjennomsnittlig strømpris på 1 kr/kWh

Driftskostnader for AUKen

Strøm

 • Årlig forbruk: 9w x 24 timer x 365 dager = 78,84kWh
 • Årlig kostnad: 78,84 x 1kr/kWh = 78,84kr

Næring: 

 • Du må ca. fylle på næring hver 3. måned. Det vil si 300kr x 4 ganger i året = 1200 kroner per år

Totale kostnader første året: 

3500,- (innkjøp) + 1200,- + 78.84 kroner = 4778.84 kroner

Kostnader uten auken:

Urter fra butikken:

 1. ukentlig kostnad: (30kr / 1,5 uker) x 6 planter = 120 kr
 2. Årlig kostnad: 120 x 52 uker = 6240

Sammenligning:

Årlig besparelse med AUKen første året:

 • 6240 kr (urter) – 4774.84 kr (AUKen med driftskostnader) = 1465.16 kr i besparelse
 • Auken betaler seg selv tilbake på omtrent 8 måneder

Besparelse over 2 år:

 • Urter fra butikken: 6240 kr x 2 = 12,480kr
 • Driftskostnader AUKen over 2 år: (1196 +78.84) x 2 = 2550.68kr
 • Total besparelse over 2 år: 12,480 -2550.68 – 3500 (kun innkjøp første året) = 6429. 32 kr

Konklusjon

Over en periode på 2 år kan man spare over 6400 kr ved å bruke AUKen i stedet for å kjøpe urter fra butikken.

Fra Eske til Bruk

Monteringen av Auk er enkel og rett frem. Produktet er av høy kvalitet og er veldig enkelt å montere.

Vi kjøpte følgende:

 1. Auk startpakke med valnøtt pinner
 2. Flere frø enn hva som følger med i startpakken siden vi ikke var helt sikre på hva vi skulle så enda
 3. Gartner kit for å enkelt kunne klippe og høste urter. støtte de opp og merke hva de forskjellige vekstene var! Flott kit

Etter vi bestilte auken på en tirsdag (for våre egne penger, ingen spons) plinget det på telefonen fredag om at det var en pakke klar til henting på postkontoret. 

auk ankomst

Auken kommer i en enkel innpakning, men godt beskyttet. Den er pakket utrolig smart, da pakken er veldig liten og kompakt. For AUK handler det om valg av bærekraftig utvikling, og det merker vi allerede her. Enkel pappeske, med lite dilldall.  

auk ankomst 2

Når man åpner pakken avslører det seg en start guide, og frøpakkene som følger med. Vi hadde også kjøpt med noen andre frøpakker enn de som fulgte med startpakken. 

Auk har stort utvalgt av frø på hjemmesiden sin. Alt fra  urter til tomater og chili. Vi anbefaler at du prøver flere varianter.

Etter vi hadde pakket ut av auken ser dere hvor mye som faktisk var i pappesken. Hele auken utover stuegulvet! 

Første inntrykket var at prouktet kjentes kompakt og solid ut. Plastikken er ikke kritt hvit, men litt grå aktig med noe prikker i. Dette er fordi det er bio-plast som er resirkulert. Gir et tøft og spennende utseende. 

Veldig enkelt å sette sammen og montere. Det tok oss ca. 5 minutter å sette sammen hele auken. Ingen skruer, lim eller hammerslag var nødvendig. 

Startguiden de har snekret sammen var veldig enkel å skjønne med masse gode tips og bilder. Anbefales at du leser gjennom denne et par ganger.

Komme igang

Som vi har nevnt er det utrolig enkelt å komme igang med auken, du starter med å fylle opp beholderene plantene dine skal vokse med koksjord. 

Tips: det kan være lurt å ha beholderene oppe i pappesken når du fyller med kokosjord. Da ungår du å søle ned kjøkkenbenken din. 

plante-kokos-jord

Foreløpig opplevese av auken har vært upåklagelig. 

 1. Enkel bruksanvisning
 2. Ankom raskt
 3. Ingen skader
 4. Enkel montering og flott bruksanvisning

Dette lover godt videre! 

Etter vi hadde fylt på kokosjord var det å finne frem selve hjernen. Denne styrer alt fra mye vann plantene dine skal ha til mye næring og lys de trenger. 

Som du ser på bilde over er det mye kokosjord i pappesken! 

Tips: kokosjorden er litt klumpete rett fra boksen, det er lurt å kna ut de største klumpene i planteboksen. Dette gjør at plantene dine får mer stabilitet da røttene sliper å prøve å komme gjennom store klumper. 

Nå når alle boksene er plantet i selve hjerne på auken er det tid for lys. Legg merke til at auken ikke bare har vanlig «hvitt»lys, men blått, rødt, grønt og vanlig lysfarge. Du alltid se vanlig hvitt lys, men plantene vil «merke» det og stortrives!

Auk gir deg mulighet å velge mellom furu pinner og valnøtt som LED lyset henger på. 

Vi valgte valnøtt kun av estetiske grunner. 

Her ser dere auken etter pinnene er montert, med lyset. Veldig enkelt og krever ingen skruer, spikring eller andre metoder.

Her presser du delene på plass, enkelt og greit. 

Det er veldig enkelt å justere høyden på lysene. Du simpelheten bare drar lyset opp og ned på pinnene. Veldig smart da urter vokser fort og lyset må justeres oppover fortløpende. 

Hvis du legger merke til strømkablen har denne en egen utgang inn i auken slik at den ligger ganske skjult! Liten detalj, men alle hater kabler som henger og slenger rundt omkring. 

Da er næringskapselene montert og vi er snart klare for å sette i gang. 

Nok en enkelt operasjon, du fjerner bare forsagelsen på hver kapsel og plasser de i auken. Auk har laget en slags arm som gjør at kapslene holder seg stødig selv om du skal må flytte rundt på den, smart!

auk ferdig montert

Da er auken komplett ferdig og vi har begynt å så. Frøene som auk selger fra nettsiden har en enkel forklaring på hvor mange frø det er andbefalt og plassering av frøene. Som dere ser på den midtre boksen til venstre har vi prøvd å gjøre dette litt nøye. 

Det fikk vi igjen for når det begynte å spire da veksten ble jevn og fin i hele beholderen. 

Våre tanker etter monteringen

Forslag: «Auken er nesten «klar rett ut av boksen». Det er imponerende og inovation det auk har fått til. Produktet føles som om det er av høy kvalitet og er veldig enkelt å montere. 

Esken auken kommer i er godt beskyttet og vi vil si det er omtrent ingen sjanse for at denne blir skadet på veit til deg. 

Fra du åpner pappesken til auken er ferdig montert er det kun bra opplevelser. Alt fra en flott og enkel bruksanvisning som gjør det lekende lett å komme i gang. Til hvor enkelt og selvforklarende de forskjellige delene til auken skal. 

 • Bra kvaliteter på komponentene 
 • Enkel og god forklarende bruksnavnenes 
 • ferdig montert på 10 minutter

Noen tips:

 • Pass på at auken står sånn ca rett. Hvis auken står skjevt vil noen beholdere få mer vann enn andre. Særlig i starten er dette viktig da det ikke er etablert noen røtter. 
 • Når du kjører igang auken første gangen hell på litt vann under beholderene manuelt. Da blir jorden fuktig med engang og du er igang. Enklere å se at vannet ligger ca rett med auken også. 
 • Kjøp frø fra auk sine hjemmesider
 • Bruk litt tid å spre førene jevnt utover beholderen. 

 

Vår dyrkeopplevelse med Auk

Når du kobler til strøm og aktiverer den medfølgende grønne brikken, tar Auken seg av resten. Det eneste du trenger å tenke på er å fylle på vann 1 gang hver 2 uke. 

Det er så tilfredsstillende å bare følge med på hvordan auken regulerer lyset, vannet og næringene plantene får fra time til time.

Aldri slå av strømmen med auken, den skrur av og på seg selv. Den operer med en optimal lyssyklus for urtene eller andre planter du har plantet. 

Vi tok noen bildeserier fra vi plugget i strømmen til vi hadde høsteklare urter. 

Dere ser på bilde som er tatt 24 timer etter vi satt på auken, har ruccula frøene våre begynt å spire, helt utrolig!

første dag med auk

Dag 2 og rucculan har spiret og det begynner å vokse! Sjokkerende rask spiring.

auk spirer

Dag 3: Nå har alt begynt å spire! 

auk dag 3

Dag 6: Vi hadde aldri trodd at urtene skulle spire så fort og vokse så mye på kort tid! Her jobber auken på høygirr!

auk dag 6

Dag 13: Korianderen har begynt å få sine første blader, kan i terioen begynne å bruke de allered, men det er lurt å la urteplantene etablere seg mer før du begynner å høste. Ser også at crisp salaten har begynt å skyte fart.

auk dag 13

Dag 23: Setter dette som dagen da samtlige urter er klare for høsting og bruk. Vi har allerede høstet ruccula og hatt på pizzaen. Basilikummen har blitt brukt både på pizza og i tomatsaus. 

Dissene urtene smaker helt fantastisk! Sammenlignet med butikk urter føler vi det er mer smak i disse samtidig som de ser bedre ut. Klarere farger, dufter helt utrolig og ingen sprøytemidler. Namnam!

auk dag 23

Vår endelige vurdering av Auk

Etter å hatt auken i 5 måneder er vi overbevist. Ikke en gang på de 5 måneden har urtene «klagd». De har vært fulle av smak, flott farge og vokst helt utrolig fort!

Vi har alltid hatt urter når vi har trengt det. Noen ganger har de vokst så fort at vi rett å slett har måtte høste noen for så å legge i kjøleskapet til senere bruk. Urtene holder seg utrolig nok ferske ganske lenge. 

Vi har måtte fylle på næring en gang, og det stemte relativt greit at man må fylle på hver ca. 3 måned. 

Hvis du syntes prisen er noe høy se på regnestykker vårt tidligere i artikkelen.  Auken er nedbetalt etter 8 måneder, og etter det «tjener» du på hver høsting. 

Auk hevder at plantene du dyrker vokser mye raskere i auken. Det har vi fått erfare og kan med trygget si at dette stemmer! Om det er helt 5 ganger raskere, så er det hvert fall 3 ganger!

Ønsker du til enhver tid liker:

 • Friske urter
 • Ha full kontroll på maten du spiser 
 • Rask vekst.
 • Lite vedlikehold
 • Miljøvennlig
 • Redusere kostnad over tid

Hvis svaret er ja på alle punktene over, løp og kjøp! 

Legg igjen en kommentar