Beste Stikksag Test – De 6 Beste i 2023

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 4 januar 2023

Stikksag kommer i mange forskjellige design, kvalitet og ytesle. De er høy effektive for rette eller buet kutt i tre, aluminium, metal og stål. Som du kan se i testen vår kommer stikksag i to typer design. Den ene er buet håndtak og «tønne» håndtak. I denne artikkelen vil vi ta for oss begge typene og sette de opp mot hverandre også.

I vår stikksag test har vi valgt ut de beste modellene og testet de opp mot hverandre. Vi har sammenlignet pris opp mot kvalitet og en helhetsvurdering på stikksagene.

Har du tenkt å invistere i en stikk sag, vel da har du kommet til rett sted.

I denne artikkelen vil du finne stikksagen som passer deg best enten du er proff eller hobby snekker.

Det er ikke alltid kvalitet henger sammen med pris og derfor er det alltid viktig å undersøke i hva som faktisk er best. Og baser på denne informasjonen ta et riktig valg og bli fornøyd med sagen din!

Stikksag Test: Våre 6 favoritter

#1 TEST VINNER

Makita DVJ18

Fantastisk stikksag fra Makita. Her får du mest for pengene når det kommer til ytelse og kvalitet

Bosch GST 18V

Bosch produserer alltid verktøy av høy produksjonskvalitet. Det er ikke så lett å slite ut en Bosch. Derfor ser du også denne ofte på byggeplasser.

DeWalt DCS334

En kratftplugg fra DeWalt som ikke vil skuffe deg. Veldig godt grep som fører til god presisjon i kappet.

Milwaukee M18

Rask, presis og stabil er noen av stikkordene for denne stikksagen til Milwaukee

Hikoki CJ18DSL

Spennende stikksag fra Hikoki. Høy kvalitet og definitivt en «outsider» som er verdt å merke seg

Metabo STA18

Nok et bra verktøy fra den tyske verktøyprodusenten Metabo. Ikke overraskende.

Makita Stikksag

Makita sin stikksag sitter som et «skudd» i hånden din. Det er som om man kler på seg verktøyet, og det er en god følese å få når man holder i verktøyet sitt.

Dette er en stikksag som gjør alle arbeidsoppgaver en stikksag burde kunne gjøre til topp karakter. Den er rask, smidig og presis. 

At makita har en 3-års garanti på stikksagen sin sier vel at de er trygge på verktøyet sitt holder en høy standard. 

Støvavsuget til Makita sin stikksag er veldig bra. Den samler opp det meste av finstøv og flis. Stikksagen klarer ikke å fange opp alt, men det er det veldig få verktøy som klarer. Derfor får denne opp til full pott på støvoppsamling. 

Levetiden på batteriet til stikksagen er upåklagelig. Men som med alle andre verktøy på batteri kommer det litt an på hvor hardt du kjører verktøyet. Derfor er det vanskelig å definere akkurat hvor lenge eller hvor langt du kommer på ett batteri. Men vi kan si uten å være redd for å ta feil at denne stikksagen holder lenge!

Har man flere makita verktøy har du også flere batterier. Så om du skulle gå tom vil man alltid ha et nytt og fulladet batteri. 

Hvis du allerede har styrskinne til Makita er du heldig. Du får nemlig en jig som gjør at stikksagen passer i skinnen. Dette gjør stikksagen også veldig presis til rette kutt. Den klarer selvfølgelig ikke å erstatte  dykksag som er en ekstremt nøyaktig sag. 

Vi har testet de beste dykksagene her!

Stikksagen har selvfølgelig hastighetskontroll som gjør at du kan kappe i ulike hastigheter. Skal du kappe i tre, stål eller andre metaller? Da kan det være lurt å sette seg inn i optimale hastigheter basert på materialet du skal kutte. 

Oppsummert er stikksagens byggekvalitet, kutte ytelse og høy batterikapasitet veldig bra. Verktøyet sin egenskap til å være presis og stabil under arbeid gjør at ergometrien blir utrolig bra. Alt i alt er dette et definitivt godt kjøp for prisen!

 

Bosch Stikksag

Bosch sin stikksag er først og fremst utrolig driftssikker. Hvis du er ute på en byggeplass vil du garantert se en tømrer med denne stikksagen. Den er bygget for røff og tøff bruk, og den tåler det.

Bosch sin stikksag sitter ikke lite godt i fingrene som en Makita sin, men den føles mer robust. Dette er absolutt en proff stikksag til en rimelig pris. Dette gjør at hobby snekkeren også, med litt sparing kan ta seg råd til denne stikksagen. 

Er du en hobby snekker hadde jeg heller spart en tusenlapp ekstra og gått opp 1 hakk til f.eks. denne modellen. Da har du en sag du ikke klarer å slite ut med det første, samtidig som du også får topp ytelse.  

Bosch sine batterier er kjent for god holdbarhet og dette er ingen unntak. Batteriet på denne stikksagen er imponerende og som nevnt over, har du allerede noe Bosch verktøy har du også sannsynligvis flere batterier liggende.

Bosch sin stikksag har også jig som man kan koble på sagen. Dette gjør den ekstra attraktiv i våre øyne siden stikksagen får flere bruksområder. Denne passer faktisk ikke bare til Bosch sine egne styreskinner, men også Mafell og Festool.

NB: du må kjøpe tilleggs jig som du ser på bilde over. Denne gjør at du også kan måle kappbredden du ønsker å kappe på. Dette gjør prosessen ikke bare mye raskere, men også veldig nøyaktig. Dette er veldig viktig sett i proffens øyne da tid og kvalitet betyr penger. 

For hobby snekkeren er det morsomt å ha verktøy som presterer bra. Jeg pleier å sammenligne det med knivene du har på kjøkkenet til å lage mat. Det er ikke morro å kappe tomat med en sløv kniv, har du derimot en skarp kniv kan faktisk tomatkappingen bli morsomt. 

DeWalt Stikksag

Vi har valgt en modell fra DeWalt som har såkalt bue håndtak. Dette er en stikksag akkurat som tønne stikksagene, men det er noen små forskjeller. Mange vil mene du har mer kontroll med et buehåndtak enn med tønnehåndtak. Dette kan mange være enig i, men det er mange der ute som også er uenig. 

Det vi alle kan enes om er at det går mest på preferanser og følelser. Kanskje hva man er vant til fra tidligere stikksager også. 

Sett fra teoretisk perspektiv skal buet håndtak gjøre at  du kommer mer over sagen som fører til mer riktig tyngdepunkt. Du får tyngdepunktet mer rett over sagbladet som igjen gjør at det kjennes ut som man har mer kontroll.

Skal man argumentere med tønnehåndtak vil jeg si at jo lenger bank sagbladet man holder jo mindre utslag gjør eventuelle «skjelvinger». Dette gjør da at man også kapper rettere og sluttresultatet blir bedre. Men det kan føles ut som man har litt mindre kontroll og det tar antageligvis litt lenger tid å bli vant med tønnehåndtak.

Batteri kapasiteten til DeWalt er også veldig bra. Kapasiteten til batteriene til alle stikksagene i testen er faktisk bra. Verktøy produsentene er nødt til å ta dette seriøst. Gjør de ikke det faller de fra og blir fort utkonkurrert.

Oppsummert er DeWalt sin stikksag en veldig bra stikksag. Det er ikke mye å sette fingeren på. Dette er nok en sag som passer mer til hobby snekkeren enn proff snekkeren. Siden håndtak og oppbyggingen på disse sagene kan være mer utsatt for skade i evnt. fallulykker. 

Sagen er meget presis og læringskurven for å bruke den er enkel. Alt i alt en trygg stikksag som vil gjøre deg garantert fornøyd. DeWalt selger også egne sagblader. Som du ser i bilde over selger de også «bygg» radioer. Er du en DeWalt fan, løp og kjøp!

Milwaukee Stikksag

Milwaukee har eksistert velig, veldig lenge. Faktisk ble de etablert for så langt tilbake som 1846. Det var for det første 10-20 år siden vi i Norge begynte virkelig å få øynene opp for dette . Nå er det ikke uvanlig å se Milwaukee ute på byggeplassene rundt omkring i Norge, men fortsatt er nok ikke Milwaukee på topp 3 listen. 

Men stikksagen til Milwaukee er bra. Den er rask, presis, og har en kompakt følese. Man merker at dette er en stikksag som er bygget for å få hard behandling. 

Den sitter godt i hånden og man har god kontroll på stikksagen. Milwaukee har også hastighetskontroll på stikksagen sin. Dette er  noe alle stikksagene i denne testen har, men det kan være verdt å nevne fordet. 

Stikksagen er rask som gjør den presis. Det mangler ikke på styrken på denne sagen. Den kapper gjennom hva som helst av trevirke og den gjør det fort. Er du ute etter en stikk sag med kraft og holdbarhet kan vi trygt andbeafale denne. En stikksag man fort merker har det «lille ekstra»

Milwaukee er veldige store i USA og de har en stor del av markedet der nede. De har også et godt renome, noe man burde ta med seg i avgjørelsen om hvilken stikksag man skal velge. 

Er du i tvil om du denne stikksagen på grunn av du kanskje ikke har hørt så mye om Milwaukee før? Vel, ta en sjanse og bli overrasket. Kanskje du til og med blir så overrasket at du bytter ut andre verktøy med Milwaukke. 

De har faktisk et utvalg med de aller fleste verktøy du trenger. 

Alt i i alt er dette et verktøy du kommer til å bli superfornøyd med denne stikksagen. Det er ikke så mye å sette fingeren på annet enn at det er en topp stikksag.

Hikoki stikksag

Hikoki vil mange si er er gamle Hitachi. Det som skjedde var at hjernene bak Hitachi var ikke helt fornøyd med hvordan  verktøyene deres ble produsert. De tok  saken i egne hender og besteme seg for å opprette sitt eget verktøy, nemlig Hikoki.

Dette er et japansk verktøy merke og de som har studert litt om japanere vet da at kvaliteten vil som oftest være svært bra. Japaneren har en utrolig stolthet for hva de lager og de legger æren sin i produktene sine. Kan vel sammenligne de litt med ryktet vi europeere har gitt Tyskland.

Stikksagen er dessverre ikke helt topp for proffen. Den virker bra, men den kjennes også litt «billig» sammenlignet med de andre modellene til omtrent samme pris. 

HIkoki selger sine egene sagblader som faktisk er veldig bra. Vurdere du en annen stikksag er det bare å kjøpe hikoki blader. Disse har god holdbarhet og du får mye for pengene.

Som de andre modellene har også denne sagen hastighetskontroll.

Dette er en modell med et rett håndtak. Dette håndtaket er utformet for grepet ditt og hånden sitter veldig bra. 

Sagen har også støvavsug som suger noenlunde bra. Den legger igjen en del av finstøvet, men får opp det aller meste. 

Stikksagen er sterk og drar seg gjennom det meste du utfordrere den med og virker som om en robust stikksag. 

Er du på jakt etter en stikksag fra Hikoki, er dette et godt valg. Er du derimot på jakt etter en stikksag fra hvilke som helst merke ville vi styrt unna denne og heller lagt pengene i en Makita stikksag. 

Metabo stikksag

Tyske ingeniører er hjernen bak verktøyene fra Metabo. Alle vet at det som kommer fra tyske ingeniører er som regel veldig bra. Denne stikksagen er ingen unntak. Det er en stikksag som gjør alt rett. Den er sterk, robust, nøyaktig og kjennes bra. 

Man kan omtrent ut fra bilde danne seg en følelse av verktøyet. Den ser faktisk like «aggressiv» som den er i virkeligheten. Det er en sterk og kompakt sagt.

Matbo har kanskje ikke helt fått den anerkjennelsen den fortjener i Norge. Det er ikke så ofte man kommer over Metaboo verktøy, men det er egentlig rart. Metabo har høy kvalitet på stort sett alle verktøyene sine. 

Metabo sin stikksag er en kompakt og sterk stikksag, men nøyaktigheten er overaskende bra. Den vibrerer svært lite og føles som en topp stikksag. Tønnehåndtaket sitter som et skudd og man kan enkelt og hurtig skifte sagblader. 

Stikksagen til Metabo er et sikker valg. Denne sagen kommer du garantert til å bi fornøyd med. Er du hobbysnekker vil du nok aldri klare å slite ut en stikksag som denne. Den er laget for hard behandling og tøff påkjenning.

Metabo har klart å utvikle en meget bra stikksag til både proffen og hobby snekkeren.

Alt i alt er dette en helt topp stikksag som du aldri kommer til å angre på. Den gir deg like mye som de andre stikksagene. 

Vurder dette før du kjøper stikksag

Det er lurt å tenke seg om før du trykker på avtrekkeren å kjøper deg en stikksag. Det er lett å tenke at det bare er en stikksag. 

Dette er ikke tilfellet, gjør deg noen tanker om hva du skal bruke stikksagen til. Først ville jeg evaluert hvilke materialer jeg kommer til å kappe mest i. Er dette f.eks. trevirke vet jeg at fokuset på hastighetsregulator kanskje ikke er like vitkig.

Skal jeg derimot kappe i harde metaller eller stål er dette noe man burde ha fokus på. Da er hastighet en del mer viktig enn når man skal kappe i trevirke. 

Alltid undersøk om stikksagen har mulighet for støvavsug. Siden stikksagen er liten, lett og sterk er det ofte den blir brukt innendørs. Da er det veldig viktig at man har en stikksag med god støvavsug. 

Det kan godt være at stikksag ikke er det verktøyet som man trodde passet best for arbeidene man skal utføre. Vurder og evaluer. Skal du kappe mye sirkulære kapp eller kapp som krever mye smidighet i form av buer er stikksagen utmerket valg. 

Skal man derimot kappe mye rette kapp i form av vikler eller andre retninger som blir rette burde man vurdere en annen type sag. f.eks. sirkel eller skinnesag (dykksag)

Legg igjen en kommentar