Grovstøvsuger Test

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 28 januar 2023

grovstøvsuger-test

Hvis du jobber i byggebransjen eller er en hobbysnekker som holder på å pusse opp hjemme. Da vet du hvor viktig det er med en grovstøvsuger som kan holde arbeidsplassen ren. 

En grovstøvsuger kan du bruke til å støvsuge gulver, vegger, vannsøl og koble den på de fleste verktøyene du bruker.

Når du skal handle en bra grovstøvsuger burde du se etter:

  • Sterk sugeevne
  • En sterk motor med høy ytelse
  • Bra designet med god luftflyt
  • Så lang strømkabel som mulig
  • Stor nok beholdertank til å holde på avfall og støv uten å måtte bytte for ofte

Grovstøvsuger test

Etter omfattende undersøkelser, sammenligninger av bruker anmelderser og profesjonelle tester både i innland og utland har vi kommet frem til at Karcher WD 6 er den beste grovstøvsugeren på markedet. Karcher WD 6 Har høy sugeevne, 3-lags filter system som er enkelt å rengjøre, og har en flott luftflyt.

#1 TEST VINNER 

Karcher Grovstøvsuger

Sterk motor, stor beholdervolum, høy sugeevne og flott luftflyt til en fornuftig pris

Metabo Grovstøvsuger

En kjempeutfordrer til Karcher, med litt større motor, men litt mindre beholdervolum. Her er det prisen som vipper Metabo av førstplassen

Makita Grovstøvsuger

God grovstøvsuger, men med litt liten motor sammenlignet med de andre i samme prisklasse

Bosch Grovstøvsuger

Flott grovstøvsuger du kommer til å bli storfornøyd med. Her betaler du mye mer for omtrent samme egenskapene som konkurrentene 

Milwaukee Grovstøvsuger

En grovstøvsuger som mangler det siste på det meste

Festool Grovstøvsuger

En flott, flott grovstøvsuger til proffmarkedet. Hvis du kun ser på spesifiaksjoner og hva støvsugeren inneholder er den slett ikke noe bedre enn de andre modellene i testen

Hilti Grovstøvsuger

Testens råeste sugeevne med 4400 liter/min, men det koster. Dette er også testens dyreste. 

Testens vinner: Karcher WD 6

På toppen av listen kommer Karcher WD 6. Dette er en topp grovstøvsuger som kommer til å suge alt du utfordrere den med!

Her får du det beste av alt til en rimelig penge. Dette er noe Karcher WD 6 kan skryte på seg:

  • Stor og romslig, med masse plass oppsamlet støv og skit
  • Den har et integrert strømuttak du kan koble verktøyene dine til. Når du skrur på verktøyet starter og stopper støvsugeren automatisk.
  • Smart filter rensesystem som gjør at du kan enkelt rense filteret på støvsugeren

Med store støvsugerposer rommer denne grovstøvsugeren hele 30l med skit. Selve posten sitter godt festet til uttaket inne i maskinen. Posen er av høy kvalitet og det skal mye til for å lage hull i den. 

Tips: hvis du kun bruker posen til sagflis fra f.eks. bordsagen din kan du helle ut sagflisen fra posen og bruke den på nytt. Vi brukte den opp til 3 ganger før posen ble så slitt at vi måtte kaste den

Detaljer:

Motor: 1300W

Beholderkapasitet: 30 l

Lengde på kabel 8 meter

Sugeevne: 3600 l/min

Karcher har god byggekvalitet på støvsugeren sin. Beholderen er laget av rustfritt stål som tåler en smell. Fordelen med rustfritt stål er at den får en bulk hvis det skulle gå skikkelig galt, men den sprekker ikke som en plastbeholder ville gjort.

 

Konklusjon

Stor kapasitet, med evne til å takle både våt og tørr skit. Latterlig mye kraft som gjør at sugeevnen er stor! Karcher WD 6 er perfekt for veldig møkkete jobber. Prøv å sug opp f.eks. sagflis så merker du at denne støvsugeren vil gjøre det på en brøkdel av hva den vanlig støvsugeren din ville gjort. 

Denne passer ikke bare godt inn hvis du pusser opp, driver eget snekkerverksted eller om du skal bruke den på byggeplass. Denne passer veldig godt til rengjøring av bilen din, båten din og andre steder som er mer møkkete enn stuegulvet ditt.

Denne støvsugeren er også enkel å tømme, og det integrerte filteret som du enkelt kan rengjøre uten å ta det ut gjør at du får topp ytelse hele tiden.  

Hvis det er noe å sette fingeren på etter 4 år i bruk av undertegnede er det at den har noe høyt tyngdepunkt. Så hvis du nettopp har byttet pose kan den bli topptung. Dette fører til at den kan velte over ende som kan resultere til skader på maskinen. Vær obs så går dette fint.

For hva denne maskinen tilbyr til prisen den selges for er det ingen andre som kan matche den. Hvis du er ute etter en grovstøvsuger, LØP OG KJØP!

Metabo Grovstøvsuger

Metabo har klart å bygge en grovstøvsuger det virkelig er fart i! Dette er en kraftplugg med hele 1400 W under lokket. 

Den har litt mindre beholderkapasitet en Karcher sin, men den har fortsatt hele 25 l. 

Metabo har samme funksjon som Karcher ved at den har et strømuttak i front av støvsugeren.  Her er hele maskinen laget av plast og isteden for en sylinderformet har Metabo valgt en mer tradisjonell firkantet form. 

Sammenlignet med testvinneren har denne noe lavere tyngdepunkt som gjør at den ikke velter så ofte og føles mer stabil. 

Detaljer:

Motor: 1400W

Beholderkapasitet: 20 l

Lengde på kabel 8 meter

Sugeevne: 3660 l/min

Mellom strømuttaket og bryteren for av og på er det et LED lys som begynner å blinke/lyse rødt etter hvert. Dette er en indikasjon på at filteret må renses. Denne maskinene har en halvautomatisk prosess for det. Det vil si at du må hjelpe den litt ved å vri riktig vei på bryteren for at den skal starte å rense seg selv. 

Dette fungerer utmerket og filtrene blir som nye! Legg merke til at du burde ta av lokket å inspisere filtrene selv etter du har gjort denne prosessen. Beholderen filtrene ligger i renser nemlig ikke seg selv. Det kan være greit å ta en støvsuge runde der etter filterrensen er gjort.

Konklusjon

En flott grovstøvsuger du kommer til å bli kjempefornøyd med! Denne er på høyde med testens vinner, men prisen er noe stivere og ligger generelt 20-25% høyere i pris. 

Dette mener vi er utslagsgivende for å heller velge Karcher enn denne! 

Ønsker du likevel litt mer kraft, og litt bedre filtrering av luften kan du kjøre på med denne!

Makita Grovstøvsuger

Makita sin modell er en sirkulær støvsuger, samme som Karcher sin. Beholderen er ganske lik med rustfritt stål som vi liker svært godt. 

Makita har et håndtak på toppen og klemmer på siden for å åpne og lukke støvsugeren. Denne løsningen mener vi er bedre enn hva Karcher har valgt.

Karcher har åpning og lukking på håndtaket. Problemet med det er at hvis den velter x antall ganger er håndtaket utsatt for å knekke. Da får du aldri låst lokket etterpå og støvsugeren blir ubrukelig. 

Det slipper du med makita sin modell. Der er håndtak og festemekanismer adskilt og mer trygt plassert. 

Denne har en manuell «push & clean» funksjon. På toppen av støvsugeren er det en knapp du kan trykke på mens støvsugeren står på maks. Den vil da rense filteret automatisk. Dette fungerer utmerket og du merker stor forskjell på ytelsen om filteret har vært møkkete. 

Detaljer:

Motor: 1000W

Beholderkapasitet: 30 l

Lengde på kabel 7.5 meter

Sugeevne: 3600 l/min

Som du ser i tabellen over er makita sin støvsuger på bare 1000W. Makita klarer fortsatt en sugeevne på 3600 l/min som er imponerende med en effekt på 1000W

 

Konklusjon

Det er mange Makita fans ute der som sikkert skulle ønske denne var markedets beste. Hvis vi setter fakta opp mot hverandre sammen med tilbakemeldinger fra tusenvis av brukere rundt om i verden når ikke denne helt opp, dessverre.

Det er en flott grovstøvsuger som gjør det den skal, og den gjør det bra. Det er bare at du får mer støvsuger for pengene i en Karcher. 

Bosch Grovstøvsuger

Grovstøvsuger med automatisk filter renser. Denne funksjonen gjør at maskinen «slår» noen ganger i minuttet mens den er i bruk.

Dette er en bra funksjon da du slipper å tenke på at filteret må renses slik at du har topp ytelse hele tiden. Bakdelen med det er at den lager noe mer lyd enn en vanlig grovstøvsuger. «Slagene» høres godt og det er en dunkelyd som går gjennom det meste. 

Hvis du jobber på et sted hvor du må hensynta støy i mest mulig grad er dette en bakdel. Greit å være oppmerksom på dette før du evnt. går til innkjøp av modellen.  Du kan slå av og på denne funksjonen manuelt.

Ellers har Bosch den største beholderne på hele 35 l. Dette er maskinen med størst beholderkapasitet av modellene vi har sett på.  Dette gjør at du får litt mer kontinuitet i arbeidet ditt før du må bytte pose. 

Denne støvsugeren er en kompakt modell tross sin store beholder kapasitet. 

Detaljer:

Motor: 1200W

Beholderkapasitet: 35 l

Lengde på kabel 7.5 meter

Sugeevne: 3600 l/min

Det er verdt å merke seg at støvsugerposene er noe dyrere enn hva konkurrentene sine poser koster. Hvis du bruke støvsugeren ofte kan dette bli ganske mye penger på kort tid. 

Priseksempel:

Bosch støvsugeposer 5 stk koster ca 450,- kr. Det vil si 90kr pr. pose.

Karcher WD 6  koster 4 stk poser 200 kr som gir 50 kr stykk. 

Over tid kan dette utgjøre litt kostnader, så det er verdt å merke seg i vurderingen din.

Konklusjon

Bosch sin grovstøvsuger er det høy kvalitet over. Den er stor og kompakt med mange fine funksjoner. 

Støvsugeren gjør det den skal og den gjør det bra. Prisen på støvsugeren er ganske høy i forhold til konkurrentene og det er det som gjør at denne havner litt ned på listen vår

Milwaukee Grovstøvsuger

En ok støvsuger til en ok pris. Dette er en veldig enkel grovstøvsuger og er omtrent lik som makita sin.

De ser tilnærmet helt like ute, bortsett fra at Makita har rustfri stålbeholder og Milwaukke har plast.

Innvendig er de noe forskjellige, Milwaukee har en kraftigere motor på 1250W, men har samme sugeevne. 

Beholdertanken er noe mindre med 25l kontra 30l fra Makita sin.

Detaljer:

Motor: 1250W

Beholderkapasitet: 25 l

Lengde på kabel 7.5 meter

Sugeevne: 3600 l/min

Manuell filterrens med knapp på toppen som manuelt trykkes mens støvsugeren står på maks. 

Støvsugeposene er noe dyre sammenlignet med andre modeller, men ikke avskrekkende stor forskjell. 

Konklusjon

Hvis du ser etter en grovstøvsuger finnes det bedre alternativer til denne prisen.

Vi hadde styrt unna denne, enkelt og greit for at du får mer for pengene i en annen modell som f.eks Karcher WD 6.

Festool CT 15 E Grovstøvsuger

Festool er et premium merke og prisen er deretter. Et tips vi har alltid fulgt i verktøy nisjen er som følgende: Ikke kjøp det dyreste, og ikke kjøp det billigste. De som ligger midt i mellom er som regel det du får mest ut av pengene dine for. 

Ønsker du derimot å kjøpe det beste er Festool og Hilti ofte i en klasse for seg.

Kundene av dette verktøyet er ofte proffen da forhandlere av disse merkene gir ofte bedre service enn de store byggevare fortetningene.

Sammenlignet med de andre modellene i denne testen er denne mye mindre, men vi tok den med da prisen er ikke altfor høy. Det du går på bekostning av er beholderstørrelse. 

Denne har ikke mer enn 15l kapasitet, men hvis du ikke trenger mer er dette et ypperlig valg. 

Detaljer:

Motor: 1200W

Beholderkapasitet: 15 l

Lengde på kabel 5.5 meter

Sugeevne: 3700 l/min

Dette er en av testens dyreste, men ikke langt unna Bosch sin. Faktisk ikke mer enn noen hundrelapper. 

Hvis du handler på motek.no er et tips å forhandle litt om prisen. Som oftest går selgeren med på å gjøre en deal. Får du til dette er denne faktisk billigere enn Bosch sin modell.

Konklusjon

Her får du bedre sugeevne og kvalitet. Festool er kjent for støvsugerne sine og det er en fryd å bruke disse. 

Støvsugeposene er heller ikke blant de dyreste, selv om man tar størrelsen i betraktning 

Dette er en støvsuger du enkelt kan ta med deg overalt da den er kompakt og liten. Med sine 11kg er dette en flott grovstøvsuger. 

Velger du denne har du en grovstøvsuger med høy, høy kvalitet naboen blir misunnelig på.

Hilti VC 20M-X Grovstøvsuger

Klart testens dyreste, men det er heller ikke så rart.

En fryktlig robust og kompakt maskin som er lagd for å tåle juling.

Den har noen fine funksjoner for festing av slange og slike praktiske ting. Her virker det som Hilit har tenkt på det meste, som det gjør av omtrent alt verktøy de produserer. 

Dette er nok en modell som ikke passer de fleste leserene i denne testen, men morsomt å ta den med for å vise hva som finnes.

Detaljer:

Motor: 1200W

Beholderkapasitet: 15 l

Lengde på kabel 5.5 meter

Sugeevne: 4440 l/min

Som dere ser har denne grovstøvsugeren en overlegen sugeevne og det er ikke overraskende. Det burde den også ha, da den koster 3 ganger mer enn testens vinner. 

Er du verktøy entusiast og liker tysk kvalitet er det bare å bestille. Verktøy sammenlignet med pris er ikke alltid rettferdig. Er du en som elsker bra verktøy og syntes det er morsomt med flott utstyr. Da kan du unne deg denne. 

Ønsker du jobben bare gjort billig og til en fornuftig pris er ikke denne støvsugeren for deg!

Egenskaper du burde se etter i en Grovstøvsuger

Gode grovstøvsugere burde ha sterk motor med god sugeevene og stor nok beholdertank, men med en balanse i pris. 

Det er viktig at støvsugeren har god stabilitet slik at den ikke faller over ende mens du jobber med den. 

Vurder også om du ønsker en sylinderformet grovstøvsuger eller en firkantet en. Sylinderformet kan være noe topptung når den er tom, men de firkantet er noe mer stabil.

Sylinderformet grovstøvsuger har som oftest noe større beholdertank og er enkelt å komme til. 

HEPA Filter

HEPA filter vil fange en stor variasjon av små partikler som ingen andre støvsugere ville klart. Hvis vi f.eks. tar for oss sliping av sparkel så er et gjennomsnittlig søtvpartikkel 3 mikron. Det er rundt 300 ganger mindre enn hår fra et menneske. 

Hvis du jobber med sparkel er HEPA filter noe du burde seriøst vurdere. En bra grovstøvsuger burde ha HEPA filter som fanger de minste partiklene. Ofte er disse støvsugerne noe dyre, men det er en investering i helsen din.

Sugeevne / Kraft

Her ønsker du mest mulig sugeevne. Vi har alle opplevd en støvsuger som suger dårlig, det er fryktelig irriterende og plagsomt. Grovstøvsugere har en mye kraftigere motor enn vanlig støvsugere som du bruker hjemme, så du vil oppleve mye bedre sugeevne med disse støvsugerne. 

De fleste modellene i prisklassen 3-6000 har omtrent samme sugeevne, men legg heller merke til størrelsen på motoren (W).

Velger du en med stor motor, vil ikke belastningen bli like stor.

Beholdervolum

Hvis du ser etter en industriell grovstøvsuger som du bruker i jobb sammenheng er beholdervolum noe du burde tenke på. En større tank er definitivt noe vi ville gått for sammenlignet med en liten en.

Uansett, det er ikke noe «deal breaker» i sammenheng med kvaliteten på selve støvsugeren. De andre faktorene over er mye viktigere å legge vekt på.

Legg igjen en kommentar