Benksliper test

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 31 januar 2023

Stopp å slipe bladene dine for hånd, og slip heller knivene, øksen, hoggjern, og høvel med en av disse topp benksliperne vi har sett nærmere på.

 

benksliper_test

Om du klipper plenen eller høvler treverk, så har mange husholdninger, snekkere og hobbysnekkere verktøy som krever at bladet er skarpt.

På et eller annet tidspunkt må du slipe bladene dine for å holde verktøyet skarpt og bra. Dette er tilfeller hvor benkslipere kommer til nytte. 

De beste benksliperne fjerner rust og sliper stål mye fortere enn klassisk slipebrynje. Benkslipere har som oftest to slipehjul, med forskjellige korning. På mange modeller kan du fjerne disse skivene og erstatte de med f.eks. børste og bonehjul for rengjøring og polering av metaller. 

Det kan i noen tilfeller være litt for aggressivt å bruke benksliper, særlig hvis du bare skal finslipe for å få den ekstra siste finishen. Da bruker vi en våtsliper som vi også har tatt med i testen. Med våtsliper trenger du ikke å tenke på ting som overoppheting av stålet. 

Hvis du skal total restaurere Eggen på f.eks. et høvelblad kan det være lurt påbegynn e med en benksliper for så å gå over på en våtsliper mot slutten. Dette er for at det går mye raskere å fjerne materiale med en banksliper. 

Bare husk på at noen blader er ikke glad i overoppheting og kan i verste fall bli skadet. Da må du bruke en våtsliper fra A til Å

Benksliper test

Etter omfattende undersøkelser, sammenligninger av bruker anmelderes og profesjonelle tester både i innland og utland har vi kommet frem til at Bosch GBG 60 er den beste benksliperen på markedet. Benksliperen har sterk motor med et høyt turtall. Den er også god og trygg å bruke til en fornuftig pris.

Merk at vi har testet benkslipere i en kategori som vi mener er fornuftig. Disse er ikke de beste på markedet, men heller ikke de dårligste. Dette gjenspeiler seg i pris. Her mener vi du får mest for pengene dine da alle disse benksliperne kan klare de aller fleste oppgaver du trenger den til.

#1 TEST VINNER 

Bosch Benksliper

Sterk motor, masse tilbehør og en fornuftig pris gjør dette til testens vinner

Makita Benksliper

Flott benksliper med kraft, ytelse og kvalitet. Den har i tillegg noen ekstra funksjoner som gjør denne modellen bra!

Metabo Benksliper

God utfordrer til Bosch. Her er det ikke mye som skiller annet enn noe svakere motor og litt høyere pris

Ironside Benksliper

Kvikk liten sag som er relativt ny på markedet. Ikke noe kjent verktøy merket her til lands, men en god outsider og utfordrer til de mer trygge merkene. 

Testens vinner: Bosch Benksliper

Bosch sin benksliper kommer ut på toppen av testen. Denne maskinene er best på det aller meste og en maskin du garantert kommer til å bli fornøyd med. 

Hvis vi skal trekke frem noen hovedgrunner til hvorfor du burde kjøpe akkurat denne så vil vi nevne:

  1. En motor som takler det du kaster på den. Bare vær forsiktig med hvor hardt du legger press på det du skal slipe. 
  2. Svært lite vibrasjoner, god oppstart og enkel montering ut av esken. (Det kan hende du må etterstramme skivene noe ut fra esken) 
  3. Lite støy og høyt turtall

Detaljer:

Motor: 600W

Turtall: 3600 o/min

Diameter på skive: 200mm

Benksliperen kan være noe sen i oppstarten i forhold til andre verktøy, men slik er det med de aller fleste modellene som er på markedet. 

Med en skive på 200mm kan du slipe mange blader før du må bytte den. Bosch kommer også med gjennomsiktig øyebeskyttelse over begge slipehjulene som man justere etter eget ønske. 

Den har også aluminiums palte som du legger bladene du skal slipe på. Disse er også justerbar slik at du kan få optimal sliping på bladene dine. 

Husk å monter denne på f.eks. toppen av verktøybenken din slik at du får feste den trygt før bruk. 

 

Konklusjon

En benksliper som passer i de aller fleste hjem.

For prisen og hva du får ut av denne maskinen er det ingen andre som kan matche den. Bosch har gjort en flott jobb med å balansere ytelse, kraft og sikkerhet samtidig som den skal være rimelig. 

Dette er en benksliper du kan slipe hva du vil med, med god kvalitet og godt resultat. 

Metabo Benksliper

Metabo, tysk kvalitet, eller..? 

Maskinen er desverre ikke produsert i Tyskland, men Kina. Det trenger ikke å være noe negativt, men verdt å merke seg. Slipeskivene derimot er faktisk produsert i Tyskland.

Hvis man leser tilbakemeldinger fra brukere etter flere års bruk er de fleste positive. Det er dog noe vi må merke oss og det er en rød tråd at slipeskivene kan være noe vinglete i full drift. 

Det har blitt gjort undersøkelser av ivrige forbrukere og det har vært teorier at akselen ikke er rett nok. Etter å ha studert dette er faktisk akselen så å si snor rett, med avvik på utrolige 0.001″. Hvis vi ser nærmere på skivene/hjulet så er det litt vinglete, ikke mye, men litt. For å være eksakt .007″ Det høres kanskje ubetydelig ut, men i full rotasjon på nesten 3000 o/min gjør dette at det blir noe vinglete. 

Dette er ikke noe «dealbreaker», og det vil ikke påvirke den vanlig mannen i gaten, men verdt å merke seg i en helhetsvurdering. 

 

Detaljer:

Motor: 570W

Turtall: 3000 o/min

Diameter på skive: 200mm

Øyebeskyttelsen er store og bra, tillegg til at de er justerbare gjør at det ikke er noe å utsette på dette punktet. Hvis du ser nærmere på aluminiumsplaten du legger verktøyet på når du skal slipe er det noen inngraverte streker der. Dette er vinkler som du ofte sliper med. Enkelt, smart og funksjonelt. 

Det vi liker bedre på denne modellen er av og på knappen. Her er det ikke en bryter som på Bosch sin modell, men en knapp. Hvis når går galt, er du avgengig å handle raskt. Med en knapp som stikker lenger ut, er det bare å slå hvor som helst så treffer du alltid av knappen. Dette gjør maskinen noe tryggere i bruk hvis uhellet skulle være ut. 

Merk deg at det ikke er noen brems på disse maskinene. Etter du har skrudd de av tar det vel over 60 sekunder på samtlige maskiner før du stopper.

Konklusjon

Til prisen får du mye for pengene dine i denne maskinene. Litt vibrasjoner har den, men ikke noe kritisk. 

Med denne maskinen beholder du verktøyene dine skarpe og klare til bruk for enhver anledning. 

Makita Benksliper

Sterk, stabil, bra balansert og en stillegående maskin. Hvis vi skal gå inn på det esistiske syntes vi den ser robust med en fin form. Fin plassering av tilbehøret til maskinen som ikke står i veien for slipingen. 

Maskinen er tung og stabil som gjør den trygg å bruke. Makita har valgt å utstyre denne modellen med lys og beskyttelse glass med innebygd forstørrelsesglass.

PÅ maks fart lager den omtrent 70-74dB støy. Dette gjør at du kan ha en samtale uten å skrike, men denne går i bakgrunn.

Detaljer:

Motor: 550W

Turtall: 2800 o/min

Diameter på skive: 205mm

Dette virker som en maskin med høy kvalitet. Den er kompakt og du får en følelse av kvalitet når du bruker den. 

Hvis du er litt forsiktig i bruken har du et verktøy som holder alt i huset ditt og garasjen din skarpt til enhver tid.

Sammenlignet med testvinneren er det bare motoren det skiller på, ellers er det meste likt. Makita har en litt svakere motor i W, men det trenger ikke å ha noe betydning. Det kommer Ann på bruken din.

Hvis du er en Makita fan, er det ikke noen tvil, trykk bestill.

Konklusjon

Flott maskin med mye verktøy for penge dine. Med denne benksliperen kommer du ikke til å bli misfornøyd, det er helt sikkert. Føles ut som god kvalitet fra du skrur på bryteren til du skrur den av igjen.

Makita skuffer sjeldent, og det gjør den ikke her heller. 

Løp og kjøp!

Makita Benksliper

Liten utfordrer til de andre benksliperne. Det er ikke så mye info tilgjenlig om denne typen annet enn specsa som er oppgitt av verktøy produsentene. Her oppgir de en ellevill motor på 900W, det er en god del mer enn hva de andre har valgt å montere i sine modeller. 

Detaljer:

Motor: 900W

Turtall: 3000o/min

Diameter på skive: 200mm

Har du lyst til å prøve deg på en outsider er dette maskinene du kan prøve deg på.

Legg igjen en kommentar