kantfres test

Sist oppdatert  04. januar 2023

kantfres-test

En kantfres – også kjent som overfreser – er et uvurderlig verktøy når man skal utføre fresearbeid. Ønsker du for eksempel runde kanter på et bord, kan du bruke kantfreseren og oppnå et presist resultat på kort tid.

Med fresen kan du effektivt gjøre grove, flisete kanter glatte og pene! Verktøyet kan frese skarpe kanter og spor, brukes til forskjellige profiler på treverket ditt. 

Her gir vi deg oversikt over markedets beste kantfresere til deg og ditt behov.

I denne testen vektlegger vi blant annet fordeler og ulemper ved de ulike kantfresermodellene, samt tekniske spesifikasjoner og brukervennlighet.

Merk deg at vi ikke har testet produktene selv, men heller sett nærmere på testresultatene i en rekke eksperttester og omtaler. Vi har så plukket ut de fire beste kantfreserne basert på dette.

Innhold i artikkelen

 • De fire beste kantfreserne
 • Hvordan velge riktig kantfreser?
 • Guide: Hvilke bruksområder har en kantfreser?
 • FAQ

Kantfres test

#1 TEST VINNER 

Dewalt D26200

Testens vinner! Oppleves som brukervennlig med høy kvalitet. Mulig med presisjonsinnstilling

Bosch GKF 12V-8

Kompakte konstruksjonen og den lave vekten bidrar også til høy brukervennlighet når man arbeider.

Bosch GKF 600

Sterk fres som passer til alle små fresejobber! Denne lille saken får jobben gjort trygt og enkelt

Makita DRT50Z

God fres fra Makita som er kjent for gode elektriske verktøy! Føles trygg og god! 

Dewalt D26200

Dewalt D26200 er en kantfres med 900 W inngangseffekt, og er utstyrt med konstantelektronikk. Hastighetskontrollen til denne maskinen er mulig å styre elektronisk, noe som gjør modellen enkel å håndtere takket være muligheten for konstant turtall.

En egen mekanisme for fastspenning og dybdering gjør at brukeren kan jobbe under stabile forhold og med høy presisjon. Maskinen har en spindellås med fastnøkkel på 17 mm, noe som gjør det lekende lett å bytte fresestål ved behov.

Modellen er egnet for kantfresing av både aluminium, treverk og plastikk. Du kan enkelt justere hastigheten fra 16 000 til 27 000 o/min, slik at bruken av fresestålet kan tilpasses materialet som freses.

Dewalt D26200 leveres med doble LED-lyspærer rundt fresestålet, noe som sørger for at man får best mulig sikt. Maskinen fås også med støvsuger-adapter, slik at du kan koble støvsugeren til for effektiv fjerning av slipestøv

Spesifikasjoner

 • Turtall (når ubelastet): 16 000–27 000 o/min
 • Verktøyfeste / spennhylse: 6/8 mm
 • Vekt: 1,9 kg
 • Mål (L x H): 12 x 20 cm
 • Fastnøkkel: Ja (17 mm)
 • Inngangseffekt: 900 W
 • Utgangseffekt: 620 W

Hva mener ekspertene om Dewalt D26200?

Dewalt D26200 er en kantfres som ifølge ekspertene oppleves som brukervennlig. Et ruglete belegg sørger for godt grep, noe som igjen gjør det enklere å oppnå et godt resultat. Håndtaket kunne imidlertid ha vært enda litt mer ergonomisk utformet.

Spindellåsen er enkel å åpne for utbytting av fresestål, og man kan bruke en fastnøkkel på 17 mm – noe som gjør prosessen veldig enkel.

Det er også mulig med presisjonsinnstilling, takket være konstantelektronikk og fastspenningsmekanismen. Dette gjør maskinen velegnet for seriefresing. Det er et stort pluss at turtallet kan justeres og tilpasses materialet man freser.

LED-lysene gjør også at denne modellen skiller seg ut i mengden, og legger til rette for presisjonsarbeid også under dårlige lysforhold. Dette er en kantfreser som passer de fleste gjør-det-selv-snekkere der ute!

Bosch GKF 12V-8 kantfre

Bosch GKF 12V-8 er en batteridreven kantfres som leveres med både hurtiglader, batteri og håndverkerveske. Maskinen har et ergonomisk håndtak og veier minimalt, og kan vise til en børsteløs motor som yter 13 000 o/min når enheten er ubelastet.

Modellen har verktøyfester på 6 og 8 mm, og man kan bruke en fastnøkkel på 17 mm for å bytte fresestål. Det kompakte designet gjør Bosch GKF 12V-8 til en plassbesparende løsning for hjemmesnekkere med lite plass.

Spesifikasjoner

 • Turtall (når ubelastet): 13 000 o/min
 • Verktøyfeste / spennhylse: 6/8 mm
 • Vekt: 1,1 kg
 • Mål (L x B x H): 14,4 x 8 x 25,2 cm
 • Fastnøkkel: Ja (17 mm)

Hva mener ekspertene om Bosch GKF?

Bosch GKF 12V-8 er først og fremst veldig behagelig å jobbe med, takket være det ergonomiske håndtaket. Den kompakte konstruksjonen og den lave vekten bidrar også til høy brukervennlighet når man arbeider. 

En annen fordel med Bosch GKF 12V-8, er at modellen har et optimalisert balansepunkt, noe som gjør maskinen enkel å håndtere. Kantfreseren har en konstant oscillasjonsfrekvens på 13 000 o/min, og det trekker litt ned at man ikke kan justere denne innstillingen. 

 Det er uansett flott at Bosch GKF 12V-8 leveres med en fastnøkkel på 17 mm som gjør det enkelt å bytte fresestål ved behov. På den måten kan du tilpasse utstyret til arbeidsoppgavene dine, raskt og enkelt. 

 Dette er en kantfreser som har vunnet andre tester, og er et svært godt valg for deg som ønsker å få mest mulig for pengene! 

Bosch GKF 600

Bosch GKF 600 er en kompakt og hendig kantfres på 600 W som er egnet for bruk med kun én hånd, og har et ergonomisk utformet håndtak.  

Maskinen gir brukeren mulighet for trinnløs justering av fresedybde, og motoren kan låses uten slark for økt presisjon under arbeidet. Den slarkfrie låsen gjør det også seriefresing mulig. 

Modellen har en spindellås med fastnøkkel på 17 mm, noe som tilrettelegger for effektive bytter av fresestål. Bosch GKF 600 kantfres kan brukes med 6 mm eller 8 mm spennhylse, og leveres med en praktisk håndverkerveske. 

Spesifikasjoner

 • Turtall (når ubelastet): 33 000 o/min 
 • Verktøyfeste / spennhylse: 6/8 mm 
 • Vekt: 1,5 kg
 • Mål (L x B x H): 9,4 x 19cm
 • Fastnøkkel: Ja (17 mm)
 • Effekt: 600 W 

Konklusjon

Bosch GKF 600 er en kantfres som scorer spesielt høyt når det kommer til ergonomi. Håndtaket gjør det lekende lett å håndtere maskinen med kun én hånd, noe mange finner praktisk. Det er også en spindellås som legger til rette for enkelt bytte av fresestål. 

Med sin trinnløse fresedybde-innstilling er det også veldig enkelt å jobbe med høy grad av presisjon. Det er spesielt positivt at motorlåsingen er slarkfri, slik at resultatene blir presise gang etter gang – også under seriefresing. 

Den kanskje største ulempen ved Bosch GKF 600, er at det ikke finnes mulighet for justering av turtall. Dette er konstant på 33 000 o/min (når maskinen er ubelastet), og kan derfor ikke tilpasses ulike materialer. 

Samtidig følger det med en praktisk håndverkerveske med nyttig tilbehør, noe som gjør at maskinen kan tilpasses ulike behov. Alt i alt er dette en super kantfres som vil dekke de fleste behov! 

Makita DRT50Z kantfres / multifres

Makita DRT50Z er en multifres på 18 V som kan håndtere et bredt spenn av freseoppgaver. Modellens base er tilpasset slik at maskinen er velegnet å bruke som kantfres, og antall omdreininger per minutt kan justeres fra 10 000 til 30 000. 

Kantfresen er utstyrt med smarte LED-lys, slik at man får ekstra belysning rundt fresestålet. Dekselet på maskinen er utarbeidet av aluminium, noe som skal gjøre maskinen slitesterk og robust. 

Makita DRT50Z har en mykstart-funksjon for økt sikkerhet og enklere presisjonsarbeid, og det følger med to spennhylser på henholdsvis 6 og 8 mm.  

Spesifikasjoner

 • Turtall (når ubelastet): 10 000–30 000 o/min 
 • Verktøyfeste / spennhylse: 6/8 mm 
 • Vekt: 2,1 kg
 • Mål (L x B x H): 13,4 x 8,9 x 22,6 cm 
 • Fastnøkkel: Spindellås 

Konklusjon

Makita DRT50Z er et godt valg for deg som er på utkikk etter en kompakt og brukervennlig kantfres eller multifres. Vi synes det er spesielt praktisk at maskinen gir et stort spenn av muligheter når det kommer til turtall, slik at den kan tilpasses forskjellige oppgaver. 

Modellen har også mykstart, og dette gjør det enklere å oppnå presise resultater – også for gjør-det-selv-snekkere. Maskinen har for øvrig et ergonomisk håndtak, noe som gjør den behagelig å bruke. 

Makita DRT50Z har en spindellås som enkelt kan låses opp for bytte av fresestål. Du kan også tolke fresedybden ved hjelp av måleenheten i maskinens front. Det er også mulig å feste maskinen slik at du kan jobbe stabilt, og seriefresing er derfor enklere å lykkes med.  

Hva bør du vektlegge når du skal kjøpe en kantfreser?

Ergonomi: En kantfreser bør ha et ergonomisk grep. Det er blant annet viktig at håndtakene har et antiskli-belegg, og at de ligger godt i brukerens hånd. 

Spindellås: Maskinen bør ha en spindellås som gjør det enkelt å bytte fresestål. Det er en fordel om spindellåsen ikke krever mer enn én enkelt nøkkel. 

Skala for fresedybde: En kantfreser bør ha en dybdeskala som er lett å tolke, slik at du enkelt og med presisjon kan oppnå riktig fresedybde. 

Mulighet for seriefresing: Er det mulig å låse kantfreserens motor uten slark, slik at maskinen kan stilles inn med presisjon? Dette er viktig om du ønsker å seriefrese flere gjenstander med stor nøyaktighet. 

Turtall (o/min): Omdreiningstallet (omdreininger per minutt) vil avgjøre fresehastighet. Det er ofte praktisk at en kantfreser har variabel hastighet, der o/min kan stilles inn og tilpasses materialet man freser (og valgt fresestål).

Ekstrafunksjoner: Noen kantfresere leveres med ekstrafunksjoner/utstyr som for eksempel LED-lys eller mykstart.  

kantfres

Slik velger du riktig kantfres

Det finnes svært mange kantfresere på markedet, og det kan derfor være utfordrende å vite hvilken modell som er den beste for deg. Skal du for eksempel vektlegge pris, eller veier funksjonalitet og kvalitet tyngre? 

Vi skal her se nærmere på hvilke faktorer du bør ha i bakhodet når du skal kjøpe ny kantfreser.  

 Pris 

For mange er prisen helt avgjørende når de skal gå til innkjøp av en ny kantfreser. I de fleste tilfeller ligger prisen på omkring 2 000 til 4 000 kroner, men dette kan variere en hel del.  

 Det er greit å vite at du fint kan få en kantfres til en budsjettvennlig pris, uten at dette trenger å gå på bekostning av funksjonalitet eller kvalitet. I testen vår har vi presentert fire kantfresere av høy kvalitet som befinner seg i det nedre eller midtre prissjiktet. 

Funksjoner 

En kantfres kan leveres med en rekke ulike funksjoner. Noen har for eksempel integrert LED-belysning ved fresestålet, slik at man enklere kan følge med på arbeidet man utfører. Her er en oversikt over ulike funksjoner du kan oppleve å finne på en kantfreser: 

 • LED-lys 
 • Indikator som viser at maskinen er på 
 • Dybdeskala i form av urskive, målestokk eller digital skala som viser fresedybde 
 • Sugestuss for tilkobling til støvsuger 

Maskinen kan også by på ulike muligheter eller design når det kommer til håndtak og utbyttingsmekanismer for bytte av slipestål. 

Brukervennlighet og sikkerhet 

Når du skal kjøpe en kantfreser er det også en fordel om du velger en modell som er komfortabel og enkel i bruk. Først og fremst bør du sjekke at håndtaket eller håndtakene er behagelige å holde i. 

Det er også en klar fordel om enheten har antiskli-belegg på håndtakene, slik at du får godt grep mens du arbeider. Maskinen kan også ha sikkerhetsløsninger som for eksempel mykstart. 

Garanti 

En kantfres kan fort koste noen tusenlapper, og da er det betryggende om produsenten leverer enheten med fabrikkgaranti. Leverandører som Bosch og Dewalt kan for eksempel tilby 3-års garanti på sine kantfresere. 

Med garanti kan du få en erstatningsvare eller annen kompensasjon dersom produktet skulle slutte å virke (selv om enheten er brukt og vedlikeholdt på korrekt måte). 

Hva kan man bruke en kantfreser til?

Velger du en kantfreser som er best i test eller som mottar gode anmeldelser fra forbrukerne, kan du som regel føle deg trygg på at du har et allsidig verktøy du kan få mye nytte av. Kantfresere har nemlig mange bruksområder. Her er noen av dem: 

 • Sliping av skarpe eller flisete kanter 
 • Profilering: Lag profiler på listverk og lignende 
 • Fjerning av trestykker 
 • Utarbeiding av slisser til skjøter 

En kantfreser kan dessuten brukes på flere materialer, avhengig av hvor kraftig maskinen er og hva slags slipestål som brukes. Noen egner seg for bruk på treverk, mens andre også kan brukes på plast eller metall. 

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilken kantfreser er best i test? 

I denne testen er det Dewalt D26200 som er «best i test». Samtidig har vi kåret Bosch GKF 12V-8 som det beste valget når man ønsker å få mest mulig for pengene. Generelt sett er merker som Bosch og Dewalt trygge og gode valg når kvalitet spiller en viktig rolle. 

Hvordan blir en kantfreser-test utført? 

I en test av kantfresere er det vanlig at flere ulike maskiner testes på de samme materialene og under like forhold. På den måten kan man enklere sammenligne modellene med tanke på brukervennlighet, funksjonalitet og effektivitet. 

Legg igjen en kommentar