Drivhus Best i Test

Går du å lurer på om du skal investere i et drivhus? Det er mye å ta i betraktning – Vi forklarer de forskjellige valgmulighetene dine.

Av: Petter Lund, Sist oppdatert  03. januar 2023

drivhus-best-i-test

Et drivhus er et «must» for en entusiastisk dyrker! Det er ideelt for å så frø og forkultivere, tidlig utplanting, dyrke skjøre planter, overvintre og masse masse mer. 

Det er en rekke av valgmuligheter når de kommer til å velge hvilket drivhus du burde ha, og prisene varierer fra noen få tusenlapper til mange tusenlapper. Drivhuset du til slutt ender med å velge kommer til å koke ned til to hovedfaktorer. Arealet du har i hagen og budsjettet du har satt av.

Før du gjør noe som helst bør du velge plasseringen av drivhuset ditt. Dette vil avgjøre størrelsen du er begrenset til.

Du må også bestemme deg for om du har muligheter eller kunnskap til å bygge fundamentet for drivhuset ditt selv eller om du må få hjelp til dette. Om du finner ut av at du trenger hjelp må du budsjettere inn dette i total kostnaden din. 

I testen under forklarer vi hvordan du best skal velge drivhus og hvilke faktorer du burde tenke over. Vi har funnet markedets beste og de vi mener ser best ut. Disse har forskjellige funksjoner og vi forklarer litt om fordeler og ulemper i forhold til disse. 

Men nå har du et spennende valg med å velge hvilket drivhus du skal kjøpe deg. Lykke til!

Innholdsfortegnelse

Hvordan Velge Riktig Drivhus

Fundament til drivhuset ditt

Når du skal velge hvilket fundament du skal benytte deg av er det lurt å tenke gjennom flere ting. 

 • Hvilken type fundament?
 • Hvilke materialer ønsker jeg å benytte?
 • Klarer jeg å gjøre det selv?
 • Budsjett

Vi kan hjelpe deg med noen argumenter for hvilke fundament du bør velge. De fleste planter elsker sol og varme og de kan omtrent ikke få nok av det. Utfordringen i Norge er at dyrkesesongen er kort og noen steder i landet blir det aldri skikkelig varmt. 

Hvis vi benytter oss av materialet sten, betong eller teglstein utnytter vi solenergien. Om dagen varmer solen teglsteinen og når kvelden/natten kommer hjelper fundamentet ditt med å varme opp drivhuset! 

Hvis du har et relativt flatt og hardt underlag er ikke teglstein så vanskelig å legge.  Ønsker du å utforske disse mulighetene forslår vi at du tar en titt på youtube.com for å se om dette kan være noe du klarer å få til. 

drivhus

Størrelsen på drivhuset

Drivhus kommer i alle slags størrelser fra veldig små til veldig store. Hvis vi skal gi en anbefaling burde drivhuset ditt være minst 1,8 meter bredt og 2,4 meter langt. Dette gjør at du får inn hyller/plante bord  langs begge veggene i drivhuset ditt. Du burde ha minimum 1,5 meter høyt  ytterst ved veggen for å få inn nok lys. Ved mønebjelken (midten av drivhuset) bør du ha minst 2 meter høydeslik at du kan jobbe i oppreist posisjon. 

De fleste hobby gartnerene  skulle ønske de hadde valgt eller hadde et større drivhus, så velg det største du har råd og plass til. 

Formen på drivhuset

Det er tre hovedformer på drivhusene som er på markedet i dag og de er følgende:

 • Kupler
 • Firkantet, rektangler
 • Orangeri 
 • Veggdrivhus

Veggdrivhus utnytter en eksiterende vegg på f.eks. huset ditt eller garasjen din. Hvis du ønsker denne varianten prøv å plasser veggdrivhuset på en sørvegg som får mest sol og varme. 

Drivhus i tre eller metall?

Aluminium er billig, enkelt å vedlikeholde og kan lakkeres i alle mulige farger. Drivhus i tre ser veldig bra ut, det er naturlig og miljøvennlig. Det koster gjerne litt mer, og krever noe mer vedlikehold, men i et drivhus føles det litt ekstra å ha tre rundt seg. 

De fleste som dyrker selv er opptatt av det naturlige og bærekraftig, derfor syntes vi et drivhus i tre er et ypperlig valg. 

Drivhusene vi har sett nærmere på er av dypt impregnert gran som bordene på en vanlig terrasse er. Hvis du ikke beiser drivhuset må du belage deg på å oljebehandle det en gang i året. Husk at dette er ikke så store konstruksjonene så jobben gjør du på noen timer. 

 

Hvilket type material burde jeg velge for vinduene?

Her kan man velge mellom, polykarbonat eller glass. Gjennomsiktig, helt frostet eller delvis frostet. 

Vi anbefaler 4mm sikkerhetsglass hvis du får det på drivhuset du ønsker. Sikkerhetsglass er samme type glass som er i frontruten på bilen din. Hvis du knuser glasset vil det sprekke i små stumpete biter isteden for store og skarpe skår. 

Hvis du ønsker polykarbonat anbefaler vi platene med doble vegger. Disse holder mer på varmen og egner seg bedre i et drivhus. Noe dyrere, men verdt investeringen. Polykarbonat fordeler lyset fra solen noe jevnere enn hva glass gjør. Med glass får planten direkte sollys som gjør at det i noen tilfeller blir for mye. Med polykarbonat får man noe vi kaller diffust lys som fordeler lys jevnt over hele planten.  

Drivhus og ventilasjon

Ventilasjon er essensielt om sommeren. For å gi en pekepinn på hvor mange luker man burde ha:

 • I et drivhus på 1,8×2,5m burde man ha to hengslet glass i taket på drivhuset

Midt på sommeren og midt på dagen når er det på det varmeste er man avhengig av å ha god ventilasjon i drivhuset sitt. Det kan rett og slett blir for varmt for plantene dine hvis du ikke får luftet. Vi anbefaler også at du setter opp noen enkle vifter som går på batteri som gjør at du får noe luftsirkulasjon i drivhuset. 

Drivhus best i test

Emilia Drivhus

Dette drivhuset er rålekkert samtidig som det er veldig funksjonelt og bærekraftig. Drivhuset er laget av 100% impregnert trevirke av gran og glasset er 4mm sikkerhetsglass. 

Du får denne modellen i forskjellige størresler:

 • 2,4×2,4 med en innvendig m2 på 5,4
 •  2,4×3,63 med en innvendig m2 på 8,2
 • 4,83×3,0 med en innvendig m2 på 13,8
Modellen på 5,4m2 kommer med en takluke mens den på 8,2 m2 har to og 13,8 har fire. Perfekt antall takluker til de forskjellige modellene som sørger for god lufting på varme sommerdager. 
 
Høyden på drivhuset er god og er på hele 2,8m. Vinklen på taker er 45 grader som gjør at snøen faller fint av om vinteren. 

Som allerede nevnt om drivhus i tre må du påregne noe mer vedlikehold, men følelsen du får i retur er mye, mye bedre.
 
Et drivhus av høy kvalitet og med 5 års garanti fra selger!

Odla Drivhus

Veldig praktisk og funksjonabelt drivhus i aluminium. Har får du mye for pengene! 

Drivhuset kommer med masse valgmuligheter. Her kan du velge mellom vanlig aluminiums farge eller sort. Om du vil ha vanlig glass, sikkerhetsglass eller polykarbonat. Denne utgaven kommer også i to forskjellige størrelser:

 • 2,56×1,94 med innvendig m2 på 4,9
 • 3,18×1,94 med innvendig m2 på 6

Hvis du har lavt budsjett er dette drivhuset midt i blinken. Her får du god kvalitet til en fornuftig pris. Aluminium har lang levetid og samtidig lav vedlikeholds nivå. 

Drivhuset har integrert takrenne som gjør at du kan samle regnvann om du ønsker dette. 

Drivhuset har veldig god ventilasjon og 6m2 størrelsen har hele 4 takluker mens den på 4,9m2 har 2 stk.

Dette er et godt drivhus på budsjett. 

Odla veggdrivus

Veggdrivhus som er romslig, vakkert og funksjonabelt. 

Det er noe fasinerede av disse veggdrivhusene. De er på en måte en forlengelse av huset ditt og kan brukes på mange flere måter enn bare et drivhus med planter i. 

Her kan du være kreativ med møblering sammen med plantene dine. 

Hvis du sliter med å finne plass i hagen er dette din beste mulighet! Veldig plassbesparende alternativ som gjør at du får mange m2 drivhus med liten plass/inngripen i omgivelsene.

Denne modellen kan du velge mellom tre forskjellige størrelse:

 • Liten sak på 2,56×1,32m med innvendig m2 på 3,4
 • 2,56×1,94m med innvendig m2 på 5
 • 3,8×1,94m med innvendig m2 på 7,2

Odla veggdrivhus er laget av aluminium som du kan få i vanlig aluminiumsfarge eller pulverlakkert i sort.

Bruka Atrium

Sekskantet drivhus med doble skyvedører! Flott drivhus som fungerer like godt som oppholdsrom som drivhus. 

Her kan man merke seg med engang at det taket består at polykarbonat plater og veggene med sikkerhetsglass. 

En slik kombinasjon kan være en veldig god kombinasjon. Da får du når solen står høyest på himmelen og er på det sterkeste inn diffust lys. Dette beskytter plantene dine mot det sterkeste lyset og gjør at de trives enda bedre!

Denne sekskanten kommer både med og uten sokkel. Vi anbefaler med. 

Den kommer i en størrelse og er på hele 9m2 

Dette er aluminium og du kan velge mellom standard aluminiums farge eller pulverlakkert i sort.

Hvis du er ute etter et kombi drivhus som du kan både bruke til å dyrke samtidig nyte gode kveldsstunder er dette drivhuset for deg. 

Oasen Junior

Stort, flott og herskaplig drivhus!

Hvis du er ute etter et stort drivhus med god kvalitet trenger du ikke å lete noe mer. Dette drivhuset har nemlig alt du ønsker deg! 

Drivhuset er laget av aluminium og kommer enten med standard aluminiums farge eller pulverlakkert i sort. 

Aluminiums profilene på dette drivhuset er grovere enn et tradisjonelt drivhus. Det øker holdbarheten og kvaliteten betraktelig. Det understrekes av de som forhandler dette drivhuset også som gir hele 13 år garanti og 15 års garanti mot produksjonsfeil!

Dette drivhuset kommer med:

 • integrert sokkel for enklere montering.
 • kraftigere aluminiums profiler 
 • Skyvedør på 73cm bredde 
 • 4mm sikkerhetsglass
 • Integrert takrenne som gjør at du kan samle opp regnvann hvis du ønsker dette

Skogly mur

Nok et drivhus i tre, men i større versjon!

Legg merke til at dette drivhuset er tilpasset slik at det skal stå på en mur. Dette er et bra alternativ om du ønsker en teglsteins mur, fundament av betong eller steinmur som gir mange fordeler vi har nevnt tidligere i artikkelen. 

Drivhuset er stort som om du ønsker hagestue med drivhus fungerer dette drivhuset utmerket til det også.

Dette drivhuset kommer i to forskjellige størrelser:

 • 4,43×2,98m med innvendig m2 på 13,2. Vegghøyde 2.05m og månehøyde på hele 3,59m
 • 5,87×2,98m med innvendig m2 på 17,5. Samme vegg og mønehøyde.

Dette drivhuset i tre er laget av limtre som er en solid trekonstruksjon som gir økt kvalitet og levetid.

Den kommer med 4mm sikkerhetsglass og dobbel dør med ca 1400mm bredde. 

Dette er ikke et billig drivhus, men du får hva du betaler for. Ved valg av et slikt drivhus vurder om du har mulighet for å legge inn strøm og vann da dette utvider bruksmulighetene til drivhuset ditt. 

Juliana drivhus

FOR ET DRIVHUS! Dette drivhuset med valmtak ser helt utrolig ut, og har en enorm kapasitet. 

Du får kjøpt sokkel til drivhuset, men hvis du velger å investere i denne må du bare lage en teglsteins mur! Drivhuset har en dobbelskyvedør og er laget av alumunium. Denne kommer som sort eller antrasitt grå. 

Modellen har to forskjellige størrelser:

 • 2,96×4,39m med innvendig m2 på 13. Med vegghøyde på 1,92m og mønehøyde på 2,86m
 • 3,68×5,11m med vegghøyde på 1,92m og mønehøyde på 3,06m

Med valmtak for drivhuset et helt annet estetisk preg. Det virker mer herskapelig og er et drivhus de fleste drivhuseiere kan være stolte av!

Her kommer ikke bare plantene til å trives, men du, familien din, vennen dine, hunden din og ja.. alle rundt deg!

Juliana Orangeri

Vi må ha med et orangeri drivhus også ellers blir ikke artikkelen komplett! 

Formen på et orangeri drivhus er fascinerende og det er der mange som er enig. År etter år ligger disse type drivhusene på bestselger listen. 

Her får du masse plass og et lekkert drivhus i en og samme pakke. 

Dette drivhuset kommer i en størrelse på 4,39×2,98m med innvendig m2 på 15,2. Vegghøyde på1,72 med mønehøyde på 2,67

Drivhuset leveres med sikkerhetsglass på 3mm og takrenner. 

Ofte stilte spørsmål

Hva er best å dyrke i drivhus?

Det her er et spørsmål med mange svar i forhold til størrelse på drivhus, plassering, utforming og mye annet. Men hovedsakelig er det grønnsaker som elsker varme og sol som trives best i drivhus og noen eksempler på dette er:

 1. Chili
 2. Paprika
 3. Agurk
 4. Tomat
 5. Urter
 6. Squash
 7. Mais
 8. Erter

Hvis du vil lære mer om hvordan du dyrker de forskjellige grønnsakene på best mulig måte kan du ta en titt på denne siden https://hagefrik.no

Hvor stort drivhus trenger jeg?

Drivhuset ditt bør være minst 1,8 meter bredt og 2,4 meter langt. Dette gjør at du får inn hyller/plante bord  langs begge veggene i drivhuset ditt. Du burde ha minimum 1,5 meter høyt  ytterst ved veggen for å få inn nok lys.

Hvilket drivhus er best?

Vi anbefaler Emilia drivhus i tre. Drivhuset kommer i forskjellige størrelser og prisklasser.

Husk å velg et drivhus etter du har funnet plassering og hvor mye penger du har å bruke.

Legg igjen en kommentar