Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023
I denne testen tar vi for oss markedets beste motorsager.
Vi ser på motorsager for proffen og motorsager for amatøren.
Har du ikke en motorsag i garasjen er det på tide å skaffe en! Med en motorsag trenger du ikke bare å skjære ned store trær, den fungerer utmerket til andre oppgaver også!
Dette kommer vi nærmere tilbake til senere i testen!
TIPS før du begynner å lese:
Ta deg en kopp kaffe og ikke bare les, men tenk over- og forstå det du leser så garanterer vi at du ender opp med en motorsag som passer for deg.
Motorsag best i test!
#1 TEST VINNER FOR AMATØREN
Husqvarna 445
Fantastisk motorsag for amatøren. Bruker du ikke motorsagen så ofte, men likevel ønsker å trimme eller fjerne et tre er dette motorsagen for deg!
#1 TEST VINNER FOR PROFFEN
Husqvarna 550
En utrolig bra motorsag som har det aller meste. Lett vekt, sterk motor og god ergonomisk motorsag å jobbe med!
#1 TEST VINNER BUDJSETT
Husqvarna 435
Ideell kombinasjon mellom funksjonalitet og pris. Den har et kompakt design som gir en driftssikker motorsag i mange, mange år fremover
Makita motorsag
En god motorsag som gir mye for pengene. Makita/Dolmar har kommet en lang vei med motorsagene deres.
Stiga SP 466
Her får du mye motorsag for pengene uten tvil. Dette er en gjennomført motorsag som har det meste du trenger for skogsarbeid.
Mcculloch Motorsag
Kanskje ikke like kjent i Norge, men dette er en motorsag med fart i. Fungerer helt topp til akkurat det den skal gjøre, rydde og kappe skog.
Jonsered Motorsag
Velbalansert og sterk. Dette er en motorsag som får jobben gjort.
Al-ko Motorsag
Billig motorsag som desverre ikke kommer best ut i denne testen.
Husqvarna 445, topp motorsag for hjemmebruk
Husqvarna lager motorsag for alle brukere. For de som eier store tomter og skal kutte ned levende eller dødt tre, rydde hagen ved å «trimme» busker eller store trær.
For å definere hva vi mener med profesjonelle og «amatører/huseiere»
Profesjonelle som bruker motorsagen sin på daglig basis der kvalitet er avgjørende. «Amatører/huseiere» som bruker sagen en gang imellom hvert år.
Av de 3 kategoriene faller de fleste under huseiere.
Om det er på grunn av at hagen gror ned, et stort tre blir for stort eller så enkelt som at naboen trenger hjelp. På et eller annet tidspunkt vil du trenge en motorsag.
For å gjøre denne jobben skikkelig, trygt og ikke minst morsom, trenger du det riktige verktøyet for jobben. Husqvarna 445 er dette verktøyet.
I denne testen skal vi fortelle deg om funksjonene til motorsagen slik at du kan ta en avgjørelse basert på kunnskap.
Egenskaper for Husqvarna 445 Motorsag:
Hvis du er ny på motorsagmarkedet og generelt bruken av motorsag kommer denne sagen med en funksjon som ikke bare gjøre det enklere å starte, men også enklere å håndtere/bruke sagen.
Husqvarna smart start system gjør omtrent jobben med å starte motorsagen for deg. Du har sikkert fått med deg en nabo som står og drar å drar i startsnoren uten at det skjer noe. Det gjør ikke denne, og det burde være appellerende til deg som ikke har brukt motorsag så ofte.
Denne motorsagen har en kombinert start og stopp bryter samtidig som den har en bensin pumpe som gjør sagen lett å starte. Motoren har blitt laget for å starte rask, enkelt og med minst mulig anstrengelse.
I tillegg fjerner motorsagen luft fra bensinsystemet og forgasseren som gjør det enklere å starte sagen. Du trenger ikke mange drag i snoren for å starte denne motorsagen!
Husqvarna kommer med et sverd på 33 cm. Tips: Nesehjulet burde oljes jevnlig for å forhindre at hjulet går tregere eller stopper å virke. Kjedet har 0.355″ pitch.
Sammenlignet med andre motorsager så kjører denne sagen med litt smalere kjedet og dette er det vi kaller «høy hastighets» kjede. Ved maks effekt har dette kjedet en hastighet på 17,3 m/s. Dette er veldig bra for en motorsag på denne størrelsen.
Med Husqvarna 445 er sagen også kompatibel med andre sverd. Anbefalte lenger er mellom 13″ til 20″. Dette gjør at du kan velge det kjedet som passer best for jobben du skal gjøre. Vi vil si de mest passende lengdene for denne motorsagen er mellom 16″ til 18″
Dette hørtes kanskje noe komplisert ut, men kort fortalt skal det redusere bruken av bensin til motorsagen din.
Dette er en unik funksjon for Husqvarna motorsagene som du finner i de nyeste modellene og test modellen er ingen unntak. Det vil si at motorsagen er så øko-vennlig som teknologien på markedet tillater det.
X-torq motoren har blitt laget for å minimere utslippene til et nivå som er akseptabel for de strengeste miljøkravene. Så her sparer du både miljøet og lommeboken.
Bruker du sagen ofte vil det også gi en fordel ved at du kan arbeide lenger uten å fyllebensin som gir en mer effektivt arbeidsdag.
Effekten ved en miljøvennlig motorsag kan være helsegivende også, siden den har redusert utslipp/eksos som er skadelig for helsen din.
Ved full ytelse gir denne sagen deg maks turtall på 9000rpm som er mer enn nok for hjemmebrukeren!
Alle som har brukt en motorsag vet at det blir mye støv og sagflis. Det er sagflis overalt og dette gjelder også motorsagen din. Siden sagflisen fra motorsag er både fin og grov har Husqvarna utviklet en sentrifugal luft rens system.
Dette forhindrer de større støvpartikkelen å nå luftfilteret.
Dette forlenger levetiden på motorsagen din og forlenger tiden det tar før du må rense eller bytte luftfilter.
445 kommer med en automatiskoljeutløsersystem som gjør at du slipper å gjøre dette manuelt, eller tenke på det.
Men, det et «satt» system som gjør at du desverre ikke kan stille på det. Det kan være nyttig å juste oljemengden ettersom hva du arbeider med, men for de fleste er ikke dette noen problem, men heller noe posetivt.
Kommer motorsagen med kjede?
- Ja, denne motorsagen kommer med enten 16″ eller 18″ med .325 pitch kjede. Motorsagen kommer også med verktøy som gjør at du kan enkelt stramme og løsne kjedet. Det er alltid lurte å ha 2 kjeder, vurder å bestill 1 ekstra kjede med sagen.
Er dette en bra motorsag for en amatør?
- Husqvarna 445 kommer med mange gode sikkerhetsfunksjoner for å redusere nybegynner feil. Dette gjør sagen tryggere og enklere å håndtere som gjøre motorsagen til et utmerket valg for amatøren. Dette er en topp sag å begynne med før man evnt. oppgrader sagen til en større om behov.
Konklusjon
Som vi allerede har skrevet om i testen av Husqvarna 455, så er denne motorsagen perfekt for hjemmeseiere som bruker motorsagen en gang imellom. Den er sterk nok til å ta hånd om store jobber og små jobber, samtidig som den er kompakt nok til enkelt håndteres av voksene.
Motoren på 47.5cc er litt svak for å kalle det en proff motorsag etter vår mening. Den har begrenset kapasitet når det kommer til hardtre som f.eks. eik.
Uansett, amatører som vanligvis håndterer furu, gran eller andre myke tresorter kommer til å bli storfornøyd med denne motorsagen.
Den effektive motoren gjør at du kan kappe, kappe og kappe uten å måtte fylle bensin så altfor ofte.
Det skal også nevnes at ergonomisk og sikkerhetsmessig scorer denne motorsagen høyt. Det gjør også at du kan kappe, kappe og kappe før du må ta en pause for å hvile.
Husqvarna 550 - Den ultimate motorsagen
Vi begynner med introduksjonen for denne herligheten med noen få beskrivende ord;
• Lett
• Sterk
• Rask
I verdenen til profesjonelle skogsarbeidere det er egentlig kun 2 forskjellig merker det snakkes om og det er Husqvarna eller Stihl.
Hvis du legger merke til hvordan vi ordlegger oss her skriver vi Husqvarna eller Stil. Dette er fordi man som regler sverger til merke man foretrekker!
Vi tror du kan ha times lange diskusjoner i denne klassen over hvilken sag som er best. Konklusjonen er at alle har sin egen favoritt og vår er Husqvarna 550.
Vi mener med den nye modellen til Husqvarna har de gjort det igjen med 550. Dette er det vi kaller medium kapasitet i proff klassen som er konstruert for å jobbe, og jobbe gjør den. Det som skiller denne sagen ut fra konkurrentene er kombinasjonen av balansen, lav vekt, effekt og akselerasjon.
I noen motorsager kan du ha lav vekt, men det må du betale for i form av f.eks. balanse. I andre sager kan du høyt dreiemoment, men da betaler du med tregere akselerasjon.
Husqvarna ser ut til å ha fått til miksen perfekt med denne motorsagen!
Hva er bra med husqvarna 560?
Hvis du eier en 560 bruker du mest sannsynlig denne motorsagen som din «go to» når du skal felle trær, særlig av litt størrelse eller hard kjerneved. Det vi liker aller best med Husqvarna 560 er balansen. Det er litt vanskelig å sette ord på det, men den «føles» riktig når du holder eller arbeider med den.
Med en stor og lang bar/håndtak føles det nesten ut som om den danser i hendene dine når du kapper mindre eller større ting.
Det skal sies at ingen industriell motorsag kan konkurrere med motorsager i en skikkelig lav vektklasse, men det er heller ingen poeng å gjøre. Det Husqvarna har gjort er å utvikle en motorsag som er mye lettere enn sine forgjengere
Det som virkelig solgte oss inn hos Husqvarna 560 er akselerasjon den har. Man tenker kanskje ikke på motorsager når man nevner rask akselerasjon.
Når du kapper bartrær er evnen for å komme raskt opp i kappehastighet en nødvendighet. Det er utrolig viktig for det sparer mye tid, drivstoff, og energi som kanskje ikke spiller så stor rolle for amatøren. Men når du gå gjennom 20-30 trær om dagen gjør dette en stor forskjell og som du kan kjenne på kroppen på slutten av dagen.
Husqvarna 560 har noe de kaller «revboost». vi er litt usikker på hvordan det akkurat fungerer, men akselerasjon har en merkbar forskjell sammenlignet med andre motorsager i denne klassen.
Som Husqvarna selv hevder, «RevBoost gir umiddelbar høy kjedehastighet for effektiv kvisting.»
Husqvarna har også elektronisk motorsystem som kjører et system de kaller «autotune». Det vil si motorsagen kompenserer for forskjellige høydene du befinner deg i. Bensin miks, luftmengde, luftfilter tilstand osv.
En annen interessant funksjon er når du har motorsagen på service kan forhandleren plugge motorsagen inn i pc’en og lese av hvor mange timer den har gått, maks turtall, timer siden sist service og andre nyttige ting.
Husqvarna har tenkt på mye når de har utviklet nye versjonen av 560 og 1 av de er varme i håndtaket. Mange vil nok undervurdere denne funksjonen. Om sommeren trenger man den ikke og om vinteren er det så tørt og kaldt at hvis man har riktig hansker holder du deg varm.
Denne funksjonen skinner på sitt beste når vi er på høsten eller våren. Det er vanskelig å holde seg varm når været er kaldt og samtidig vått. Når hanskene dine er gjennomvåte og det er rundt 0 grader kan det fort bli kaldt og da er det ekstra luksus med varme i håndtaket.
Forgjengeren til denne motorsagen har fått masse tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk. Dette har ført til bedre og bedre utgaver og nå er vi der at vi nesten kan kalle den perfekt.
Perfekt er et skummelt ord, for det vil si at det aldri kan blir bedre og det kan jo alt..
Hvis vi skulle kommet med noe kritikk mot Husqvarna sin 560 modell måtte det være følgende:
Hvis du er ute midt på sommeren og jobber i høy varme samtidig som du jobber i høyt tempo kan det skape et problem. Når du slår av motorsagen for å kjøle den under et bestemt punkt kan det bli et mareritt å få startet den igjen.
Dette skjer som regel bare når du har kappet lenger enn 20 minutter og kortere enn en time. (Vi kaller det «half hot»)
Problemet forsvinner hvis du har stoppet sagen lenge nok til at den er helt nedkjølt. Det er bare et problem hvis du stopper den for en rask kopp kaffe eller andre ting som krever at du skal i gang igjen raskt etter en stopp.
En løsning rundt dette kan være å ta av dekselet og legge sagen i skyggen. Det virker som om sagen kjøler seg mer jevnlig og den starter på første drag igjen.
Konklusjon
Husqvarna sin 560 modell er en utmerket «mid size» proff sag. Den jobber med deg og ikke mot deg.
Lett, sterk og en utrolig akselerasjon takket være den nye teknologien «revboost»
Dette er en motorsag som går og går hvis du tar skikkelig vare på den.
Det er ingen ting annet enn å si løp, kjøp og kapp!
Husqvarna 435
Hvis du er på utkikk etter en motorsag som kan ta seg av alle behovene dine, burde du ta en nærmere titt på denne!
Design
Motoren på 40.9 cc som denne Husqvarna modellen har gir en imponerende kraft på 2,2 hestekrefter. Det gjør at du kan skjære ned trær, grener eller andre ting du måtte skjære i uten å anstrenge deg for mye. Med et skarpt skjede er det omtrent bare å styre motorsagen i den retning du ønsker å skjære uten å legge mye kraft og anstrengelse i kappet.
• Vibrasjon
• Støy
• Utslipp
• Vedlikehold
• Lav driftskostnad
Denne motorsagen har en maks hastighet på 9000rpm, som tilsier at du får ingen problemer med å kutte ned det du vil. Tillegg vil du kjenne at motorsagen går jevnt og godt under høy belastning. Denne motorsagen er designet for effektivitet, så den bruker ikke mer kraft enn den trenger.
Motoren bruker en X-Torq teknologi, som resulterer i at den ikke slipper ut potensielt skadelig gasser under bruk.
Sverdet på 33 cm kan kappe gjennom trevirke som er 28cm i diameter. Kapper du i hardtre som f.eks. eik på denne diameteren kan du oppleve at motorsagen jobber vel litt «tungt»
En annen fantastisk egenskap denne motorsagen har er at den ikke vibrere mye. Siden sagen har en høy effektivt motor slipper du å håndtere plagsom bevegelser som oppstår ved en for liten motorsag. Dette gjør at det blir enklere å bruke motorsagen og det tar lenger tid før du blir sliten. Dette er noe du kommer til å sette pris på ved lengre arbeidsøkter!
Kjede på motorsagen oljer seg selv med en funksjon som heter «automatisk fix flow oiler». Dette gjør at du kan fokusere og konsentrere deg om jobben du gjør uten for mye distraksjoner pga. motorsagen
Med en vekt på rundt 5,3kg og en størrelse som er kompakt og liten er ikke denne motorsagen tung eller uhåndterlig. Det er enkelt å holde den og man føler at grepet rundt motorsagen sitter som et «skudd». I en tett skog med liten plass rundt seg kan dette være en topp motorsag.
Med lavt kickbacksystem så er designet på denne motorsagens guide bar og kjede laget for å minimere kickback for enklere bruk og ikke minst øker sikkerheten.
Konklusjon
Husqvarna er et fantastisk valg for omtrent alle alle som trenger en ny motorsag. Den har et utrolig effektivt og kraftig design som gjør kappingen til en lek.
Denne motorsagen kan enkelt kappe gjennom tykke trær uten noen problemer. Det er også en masse sikkerhetsutstyr som hjelper mot å forbygge skader mens du bruker motorsagen. Husqvarna 435 har et gjerrig drivstoff forbruk som gjør den miljøvennlig og perfekt for bruk over lenger tid.
Enten om du vil ha motorsagen for bruk i hagen, på hytta eller for profesjonell bruk så har denne sagen mye å tilby. Den er heller ikke veldig stor som gjør at det er enklere å manøvrere rundt med den.
Med denne motorsagen burde du få dekket alle behov du har ved en motorsag.
Makita EA4300- Outsider
Vi har lyst til å åpne med en liten fakta kanskje ikke alle vet. Når man tenker på Makita tenker man kanskje ikke først å fremst på motorsager, men heller verktøy for en tømrer.
Det som er morsomt er at i 1991, når makita var kun kjent som produsent av elektriske verktøy kjøpe de opp den tyske produsenten Dolmar.
Dette er spennende siden Dolmar var/er kjent for veldig gode motorsager, og som nå Makita har eid i snart 30år. Det vil vel si at Makita også produserer vel så bra motorsager?
Når makita utvikler og produserer motorsager har de noen viktig mål og verdier:
• Vibrasjon
• Støy
• Utslipp
• Vedlikehold
• Lav driftskostnad
Disse punktet har blitt brukt for å utvikle en høyt effektiv, driftssikker og lang levetid motorsag fra Makita.
4300f modellen er faktisk bygget av Dolmar som burde gi tillitt trygghet for de som er litt usikker på Makita motorsager.
Styrker og svakheter
Byggekvaliteten til denne motorsagen er utmerket. Her virker det ikke som om de har spart der de kan spare. Her er kvalitet i fokus og det kan gå utover andre ting.
Den er noe dyr sammenlignet med andre modeller i denne klassen. Men kanskje enda viktigere den er noe tyngre, det er pga. delene makita har valgt på motorsagen sin. Det er mye stål som tåler hard og røff behandling, men til gjengjeld veier dette noe mer.
Dette trenger ikke å være noe negativt, det kommer an på hvordan du har tenkt å bruke sagen din. Skal du f.eks. kappe masse kvist og du må jobbe mye med motorsagen opp og ned i ubekvemt situasjoner. Da er kanskje ikke dette helt den beste sagen, men driver du med mer statisk kapping som f.eks. tre utskjæringer eller kappe ved kan denne være midt i blinken.
Det er mange som omtaler makita 4300F som en tanks og det med god grunn, veier litt ekstra og solid bygget. Holdbarheten til disse motorsagene er veldig bra og det skal mye til for å slite ut en.
I forhold til vekten mangler makita litt futt, på arket. I virkeligheten tror vi det holder for de aller fleste, hver tfall for en vanlig amatør. Faktisk har den litt mer kraft enn konkurrentene i samme klasse.
Sagen er veldig lettstartet og det er for mange eller de aller fleste viktig. Vi har alle sett en film eller en nabo som drar og drar i start snoren, men får aldri start på saga. Det er vi trygge på at ikke skjer med denne, 1 til 2 drag på kald sag og du er i gang.
Det er en sjåk på sagen, men den trenger man faktisk ikke å bruke med mindre det er veldig kaldt ute.
I de aller fleste tilfeller holder det å pumpe litt bensin
Ofte holder vi oss til det som er trygt og andre anbefaler, og det er som regel lurt. Noen ganger er det også lurt å prøve noe ikke alle snakker om, og det er dit vi vil med denne makitaen. Vi mener motorsagen er undervurdert i markedet og skal du gjøre en investering ender man som regel opp med en Husqvarna eller Stihl. Det er ikke noe negativt med det, det er noen flotte motorsager.
Det finnes få anmeldelser og folk snakker generelt lite om denne motorsagen noe som er rart. Dette er en topp, topp motorsag som er budsjettvennlig og en sag du garantert kommer til å bli fornøyd med. Denne modellen er også lik Dolmar PS-421 som har et veldig godt rykte.
Kanskje vi kan strekke oss så langt som å kalle denne sagen en hemmelighet. Markedet undervurdere denne sagen og derfor gjør menneskene det også. I mellom klassen for kompakt motorsager er dette definitivt en av de beste.
Det går et rykte der ute både mest for Dolmar, men siden dette er samme motorsag vil jeg tro du kommer til å få samme «problem»
Problemet er ikke når motorsagen er ny, men etter man har brukt den litt. Folk klager på at de ikke starter dårligere og dårligere og til slutt drar man så mye i startsnoren at man blir blå i ansiktet.
Det er mange forhandlere som også sliter med å starte disse motorsagene, så da er det vel et reelt problem?
Nja.. nei! Det er som oftest bruker feil. Nå kommer vi sikkert til å få noen på nakken som mener de gjør alt rett og at det MÅ være motorsagen det er noe feil med.
I noen tilfeller er dette riktig, det kan være noe galt med motorsagen som med alle andre motorsager.
Hvis du har en Makita eller Dolmar motorsag du sliter å starte, kan du prøve dette:
Det er en bestemt «flyt» sammen med å ikke bruke all den kraft du innehar i trekket. Mestrer du denne teknikken starter motorsagen alltid på 1 eller 2 trekk, gjør du ikke drar du til ansiktet ditt blir blått.
Det er selvfølgelig veldig viktig å lese bruksanvisningen som følger med motorsagen for riktig metode å starte den.
Dette er en morsom motorsag som er ypperlig for en amatør og kanskje en som er på et høyere nivå enn det. Bruker du sagen riktig får du mye motorsag for pengene.
Er du i tillegg en Makita fan er dette no brainer! 🙂
Er du usikker på hvilken motorsag du skal skaffe deg i denne klassen vil vi anbefaler deg å ta sjansen! Du kommer til å bli fornøyd og anbefale den videre til venner og bekjente!
Stiga SP 466
De neste motorsagene vil vi ikke gå like mye i dybden som de over.
Dette er enkle og helt greie sager. Alle ligner ganske mye på hverandre og da mener vi ikke utseende, men heller byggekvalitet og spesifikasjoner.
Hva får jeg?
I en Stiga SP 426 får du en robust, kraftig og pålitelig motorsag i sin klasse,
Det vil bli feil å sammenligne denne med et premium merke, men den gjør en ok jobb. Ok kraft til størrelsen, men dessverre noe tung med sverd og kjede.
Kjedet oppnår en hastighet på 23 ms som er ok raskt.
bruker du motorsagen din noen få ganger i året er det ikke så farlig, da funker denne. Men det handler også noe om når man først kjøper noe for noen tusen kan man og burde man investere i noe som varer. Det gjør denne, men vi ville nok gått et hakk opp og heller valgt en makita for tusen to tusen kroner mer.
Det er noe med når du vet du har et bra verktøy blir jobben du skal gjøre litt mer morsom også.. Det samme gjelder for motorsager.
Styr unna denne og spar heller litt til for å få noe mer skikkelig.
Mcculloch CS450 Elite Motorsag
Mcculloch er kanskje ikke så kjent merke her i Norge eller Norden. De har nok ikke satset for fult i Europa eller Norden, men det betyr ikke at motorsagene deres ikke er bra.
Mcculloch er et veletablert merke i USA som har eksistert i mer enn 60 år. De produserer kraftig og motorsager av god kvalitet for litt mer enn bare hagearbeid.
Hva får jeg?
Med en Cs450 elite får du en motorsag med 31cm og 0.325 kjede. Den har 2,7hk og gir maks 9000rpm.
Som med alle motorsager fra Mcculloch Mcculloch har også CS450 en såkalt «oxypower» motor. Dette er en type motor som er optimalisert for lite utslipp. Hvis vi skal sette noen tall på det hevder d,,+,0e motorsagen bruker 20% mindre bensin og hele 70% mindre utslipp enn forgjengeren.
I tillegg til å ha bedre utslipp har de også økt kraften på motoren. Den har også en rolig start funksjon som reduserer motstanden i startsnoren med 40%.
Det blir mye tall her, men dette er hva Mcculloch hevder. Merk at dette er ikke sammenlignet med andre modeller, men med sin tidligere modell.
De har noe av det samme som Stihl sin besintank, du kan se gjennom den. Dette gjør at du vet når det begynner å bli lite igjen slik at du slipper å kjøre den helt tom.
Funksjoner
Motorsagen har 2 funksjoner rundt drift og vedlikehold som er verdt å nevne.
Den har et integrert combi verktøy som gjør at du kan skifte og stramme kjede uten noe ekstra verktøy. Den andre er at motorsagen har noe de kaller CCS luftfilter system. Dette skal rense luftfilteret av seg selv regelmessig når sagen trenger det.
Det er mye likheter med denne motosagen sammenlignet med de andre modellene Mcculloch har, men en ting skiller seg likevel litt ut. Dette er en 2-takter med «oxypower» som gir litt mer enn en vanlig oxypower.
I tillegg har den en dekompresjonsventil som øker ytelsen til den manuelle forgasseren.
Kort oppsummert en god motorsag med noen uvanlig funksjoner sammenlignet med andre modeller.
Jonsered 2250S
Jonsered er muligens et motorsag merke som ikke får den anerkjennelsen som den kanskje burde hatt. Merke er ganske ukjent når man sammenligner den med f.eks. Husqvarna eller Stihl.
Vi har funnet ut Jonsered er både kraftig og pålitelig. Men det vil alltid være noen der ute som sier det motsatte. Sånn er det med alle motorsager, noen er dessverre litt uheldig og får en dårlig opplevelse av en motorsag. Vi mennesker husker som regel det negativet og da sier det seg selv at det er lett å svartmale et produkt eller merke hvis du leser noe negativt om den.
I forhold til volumet Jonsered leverer verden over er det få klager på denne motorsagen, det kan gi en indikasjon på at motorsagene de produserer er bra.
Det enda færre vet er at Jonsered er faktisk eid av Husqvarna, OG de produseres på samme fabrikk i Sverige. For mange er nok dette en morsom åpenbaring for andre ikke.
Vi har funnet noen klager der en forbruker klager på Jonsered motorsagene og sammenligner disse med Husqvarna.
Hvorfor kjøpe en jonsered motorsag
Til nå har vi sett på hvem som eier Jonsered og hvem som produserer motorsagene deres. Bare dette alene er et godt salgsutgangspunkt, men hvordan er motorsagene i forhold til prisen de selges for? For de aller fleste er dette spørsmålet det viktigste av de alle, forståelig nok.
Sammenlignet med mange av Jonsered motorsagene mot Husqvarna sine er Jonsered generelt billigere. Selv om de faktisk bruke mange av de samme deler, komponenter og produksjons prosesser
Konklusjon
En sterk motorsag fra Jonsered i 50cc klassen. Den kommer med sverd lengde på 33 cm som er en generell bra lengde, vi vil kalle det universal legenden. Passer bra til de fleste jobber.
Skal du kappe et veldig stort tre, kan det ta noe tid. Motorsagen er noe svak for de tøffeste jobbene. Et mellomstort eiketre håndterer denne sagen som en varm kniv i smør. Det er på de mellomstore jobbene denne motorsagen virkelig skinner gjennom.
Sagen lar seg heller ikke påvirke stort av kuldegrader, den passerte en teste i Alaska der de brukte sagen ned mot -30 uten problemer!
En stødig og kraftfull motorsag, men den har noen begrensninger. Den anbefalte maks sverd lengdener på 45cm noe som setter en begrensing. Men skal du opp i større sverdlengde, må du også opp i motorvolum.
Alt i alt, en veldig god motorsag!
Al-ko bks-3835
En billig motorsag, testen billigste.
Vi skriver ikke så mye om denne da den har de samme funksjonene som de fleste andre motorsagene. Til prisen gir man selvfølgelig opp kvalitet, men det blir feil å skrive at disse motorsagene går i stykker før du begynner jobben. Det gjør de nemlig ikke.
Dette er ikke en proff motorsag, det er en amatør sag som takler de vanlig hagejobbene. Siden prisen påvirker kvaliteten kan du ikke forvente like lang levetid på denne motorsagen som en annen litt dyrere motorsag.
Generelt middelsmådig
Sagen har som nevnt mange av de samme funksjonene som en bra motorsag har og burde ha.
Den kan oppnå en kjedehastighet på 21 m/s og sverdlengden på sagen er på 40cm.
Motorsagen har en automatisk kjedesmørings funksjon som gjør at kjedet til en hver tid er oljet slik den burde være.
Bensintanken er på 550ml og oljetanken på 260ml og sagkjedet strammes og slakkes som på de fleste andre motorsager.
Al-ko har selvfølgelig kjedebrems tilfellet du får «kick back» og sagen er greit balansert med et komfortabelt håndtak.
Er du en av de som bruker motorsagen svært sjeldent og har et stramt budsjett?
Da kan dette være motorsagen for deg.
Motorsag
Motorsagen har lenge vært et essensielt verktøy for skogsarbeidere og de som driver jordbruk, men hvis vi ser på trenden er det flere og flere «hjemme brukere» som skaffer seg en motorsag. Dette er nok hovedsakelig utviklingen på motorsagene. Før måtte man ha stort kunnskap rundt bruken med tanke på sikkerhet, drift, vedlikehold og ikke minst en stor lommebok. Nå er det kommet veldig enkle å bruke motorsager på markedet samt meget prisgunstige. Tradisjonelt går motorsager på bensin, men i den siste tiden har motorsager som går på strøm og batteri blitt mer og mer populært. Teknologien har utviklet seg og du får nå veldig bra motorsager på batteri, men batterikapasiteten er noe dårlig enda.
Derfor er bensindrevent motorsager fortsatt overlegent populære.
Bensin og elektrisk har hver sine fordeler og ulemper. Med en elektrisk motorsag reduserer man f.eks. støy, men man gir slipp på kraft som en bensin sag har mer enn nok av.
De beste argumentet for å skaffe seg en elektrisk motorsag vil nok være støy og utslipp. Du kan faktisk jobbe med en motorsag innendørs til f.eks. rivningsarbeid uten å bli eksosforgiftet.
Typen motorsag du velger kommer an på hva du planlegger å bruke motorsagen på.
Liten funfact. Mange vet ikke at man med riktig motorsag og kjede kan kutte betong og asfalt!
Regler for bruk av motorsag
Motorsager er kraftige verktøy og hvis du håndterer de feil kan det bli ekstremt farlig. Hvert år er det hundrevis av ulykker tilknyttet bruk av motorsag. De fleste av disse ulykkene skyldes at man håndterer motorsagen på feil måte.
I dag hvor det kreves kurs og kompetansebevis på de fleste verktøy som kan gjøre alvorlig skade kreves det ingen på motorsag.
Som tips, hvis du aldri har brukt en motorsag eller kan få noen du kjenner til å hjelpe deg kan det være lurt å ta et motorsag kurs. Dette lærer deg mer forståelse for hvordan en motorsag fungerer og hva som er lurt og ikke lurt å gjøre. Samtidig som du har blitt en flinkere med motorsagen har det enda viktigere gjort deg tryggere ved bruk av motorsag, som redusere risikoen for ulykke.
Hva slags utstyr bør jeg bruke med motorsag?
Når du bruker en motorsag vil du alltid være utsatt for et motorsagblad som går fort rundt! Mange ulykker er relatert til litt større flis eller kvister som fyker rundt ørene dine.
Det er viktig åp håndtere motorsagen din på riktig måte, men det er også like viktig å ha på deg riktig bekleding/sikkerhetsutstyr.
Det er ikke noe lov som sier hva du må ha, men det er lov å bruke sunn fornuft. For en skogsarbeider er det visse krav til bekledning og det burde det være for alle som bruker motorsag.
- Sko som beskytter godt, gjerne vernesko.
- Bukse som stopper motorsagen om den treffer benet ditt.
- Hjelm
- Hørselvern
- Vernebriller
- Hansker
Vedlikehold og tilleggsutstyr
- Ekstra kjede
- Kjedet olje
- Fil til å slipe kjedet
Håndtaket er også forbruksvare, men varer selvføgelig mye lenger enn f.eks kjedet. Hvis du vil være ekstra forbredt til å felle et tre på en sikker måte burde du ha med deg kiler.