Stendersøker Test [2023] – Markedets 5 Beste

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023

stendersøker test

Vurderer du å kjøpe en stendersøker?

Da har du kommet til rett plass!

En stendersøker kan være en billig forsikring. Husene blir mer og mer tekniske som fører til flere kabler, vannrør og ventilasjons kanaler som går på kryss og tvers bak platelaget ditt. Det kan få store konsekvenser om du skrur eller spikrer gjennom et vannrør, eller el kabel. 

Ta jobben seriøst og skaff deg en stendersøker med engang. Er det en ting som er garantert er det at du vil få bruk for denne flere ganger enn du tror. 

#1 TESTENS VINNER 

BOSCH GSM120

Topp eksentersliper fra makita. Denne gjør pusse jobben  mer morsom!

#1 Enklest å bruke

Zircon X85

Topp eksentersliper fra makita. Denne gjør pusse jobben  mer morsom!

BESTE TIL PROFFEN

Bosch Dtect120 

Topp eksentersliper fra makita. Denne gjør pusse jobben  mer morsom!

BESTE TIL AMATØREN

Zircon HD900C 

Topp eksentersliper fra makita. Denne gjør pusse jobben  mer morsom!

Stendersøker test

Stendersøker Bosch

Bosch sin stendersøker er mye mer enn bare en stendersøker, denne kan også oppdage elektriske kabler, metall objekter, plastikk rør som er fylt med vann og armering som er i betongen! Boch sin modell har funksjon som varsler med lyd og en LCD skjerm og alle funksjonene virker ypperlig. Denne guider deg mot det du ønsker å finne inne i veggen, om det er trevegg eller betong spiller ingen rolle for denne modellen.

Ringen rett under bosch logoen lyser rødt når du er over en stender, mens skjermen gir deg informasjon om det er elektroniske kabler.

Bit deg merke i at det er ikke alltid den fanger opp elektriske kabler, greit å ha i bakhode før du dundrer løs med bajonett sagen.

Fordeler :

 • Flere deteksjons moduser 
 • Deteksjons lys
 • Ikke så dyr

Ulemper 

 • Ikke like nøyaktig på elektronisk deteksjon

Stendersøker Zircon

Denne har omtrent de samme funksjonene som bosch sine modell.

De 2 andre modellene som er øverst i artikkelen er noe dyrer, men samtidig er de bergenet mot proffmarkedet der man kan forvente høyere nøyaktighet av både stender og andre objekter inne i veggen

Bosch Dtect120 

Kraftig batteridrevet stendersøker som fungerer både på 12V og AA-batterier.

Denne stendermåleren har spotmåling isteden for den mer tradisjonelle metodemålingen. Dette gjør at du kan lokalisere på den minste lille flate.

En annen funksjon Dtect120 har er «center finder» Dette er en optisk retning indikering for nøyaktig lokalisering av senter på f.eks. stenderen.  

Bosch sin Dtect120 kan søke gjennom materialer opp mot en imponerende tykkelse på 120mm.

Stendermåleren varsler deg ved lyd og lyssignal.

Zircon HD900C 

Et kvalitetsverktøy fra Zircon. Denne stendersøkeren har hele fire ule funksjoner. Den detekterer tre- og metall stendere i vegg, tak og gulv. Søkeren er utstyrt med to søkemoduser for 19mm og 38mm dybde.

Stendersøkeren detektere f.eks. kobberør på dybde opp til hele 38mm og metall som f.eks. armeringsjern på opptil 76mm dybde!

Zircon HD900C har også en funksjon som gjør at den finner strømførende kabler i vegg. Dette er et kjekt hjelpemiddel som gjør at du slipper å få strøm eller skru i en kabel som gjør at kursen kortslutter. Strømførende kabler kan zicon sin stendersøker detektere på 51mm dybde.

Tips for kjøp av stendersøker

Hvis du noen gang har måtte montere hyller, henge opp speil eller noe som er litt tungt har du mest sannsynlig leitet etter en stender . De fleste har gips vegger hjemme og alle vet at å henge noe tung i de platene kan gjøre at det du henger opp faller ned. Resultata: Du sitter igjen med et stort hull i gipsplaten..

Derfor er det viktig å feste de større og tyngre tingene i stenderen bak gipsplaten.

Det er mange tips og triks for å finne en stender, men ingen av disse er skuddsikre. Generelt er det raskere og bedre å bruke et verktøy som er laget kun for dette – en stendersøker.

Det finnes mange varianter av stendersøkere på markedet. Hvem som er rett for deg kommer an på behovet ditt. Og det er i det fleste tilfeller hvilke prosjekter du skal bruke en stendersøker på.

Det er flere andre forhold å tenke på før man velger en stendersøker. Videre i artikkelen vil du lære de viktigste funksjonene og detaljene å se etter i en stendersøker.

stendersøker-test

Velge den rette typen

Stendersøkere faller inn i 2 hovedkategorier basert på metodene/teknologien de bruker for å finne en stender. Den ene er ikke noe bedre enn den andre, hver enkelt av de tilbyr forskjellige fordeler og brukes i forskjellige situasjoner.

Magnetisk stendersøker

Magnetisk stenderslker bruker en sterk magnet som oppdager metallet i skruene som holder gipsplatene. Når du sklir stendersøkeren over veggen blir stendersøkeren magnetisk tilkoblet når den er rett ovenfor en skrue. Du vil faktisk føle at den «suger» til seg metallet, og noen ganger vil den faktisk henge på veggen av seg selv.

Magnetiske stendersøkere kan jobbe ned mot en dybde på rundt 2 cm, som i det fleste tilfeller er nok til å finne en stender bak standardgips på 1,2cm. Når du har lokalisert en spiker eller en skrue, har du lokalisert hvor stenderen er. Siden skruene er lokalisert med en avsstand fra hverandre på 20-30cm. Det anbefaler at du flytter stendersøkeren når du søker etter en stender i en «S» bevegelse over veggen. Dette er for mer effektivt å finne en.

Fordeler:

 • Magnetiske stendersøkere er rimlig
 • De vil finne både tre og stålstendere
 • De trenger ikke batteri for å virke

Ulemper:

 • Fordi at de oppdager metaller isteden for trevirke kan det i noen tilfeller være litt forvirrende hvis f.eks. det er en metall avstiver i vegg konstruksjonen. Dette kan gjøre at du bommer på stenderen.

Elektronisk stendersøker

Så har vi stendersøkere som er elektroniske. De basere sin teknologi på interne sensorer istedenfor magnet for å fastslå posisjonen på en stender. Disse stendersøkerene merker en forandring i densiteten bak gipsveggen. Selv om teknologien kan høres komplisert ut er de enkle å bruke. Det du gjør er enkelt å plassere den mot veggflaten og dra den forsiktig horisontalt bortover veggen. 

Når den finner en stender vil den begynne å pipe og på skjermen vil du se en indikator som sier ifra at den er en stender der. Det siste kommer litt an på åssen modell du har.

Fordeler:

 • Elektronisk stendersøker er mer presise enn de magnetiske. De har enten en LED skjerm eller en indikator som lyser og kan lokalisere ytterkantene og senter på stenderen
 • Hvis du velger en stendersøker av høy kvalitet kan de oppdage stendere inntil 4cm inn i veggen.

Ulemper 

 • Elektroniske stendersøkere koster mer enn de magnetiske
 • De krever batteri. Hvis batteriet går tomt og du ikke har noen ekstra kan du ende opp med et verktøy som ikke virker. 

Andre hjelpsomme tips

Dagen stendersøkere kan ha flere funksjoner som gir et ekstra «punch». Mange er utstyr med funksjoner som gjør stendersøkeren enda mer nyttig og som du kommer til å finne ekstra nyttig.

Fra listen vi har laget under kan du identifisere de funksjonene som du tror kan være de beste for deg. Dette gjør at du kan gjøre en beslutning basert på hva som passer deg best, og sjansen for at du gjør et riktig kjøp er betydelig større enn når du først begynte å lese artikkelen!

 • Innebygde vaterboble, dette er tilgjengelig både på en magnetisk og elektrisk modell. Dette gjør at stendersøkeren også kan hjelpe deg med å henge opp hyller eller hva annet du har tenkt å montere på veggen.
 • Innebygd laser (Kun elektroniske modeller) Dette er en oppgradering i forhold til vaterboblen. Med et trykk på en knapp kommer det en laser ut av stendersøkeren som er i rett linje der stenderen står, enten vertikalt eller horisontalt.
 • Elektroniske stendersøkere som er merket «multipurpose» er laget for å finne andre materialer enn trevirke. Som f.eks. elektriske kabler og plastikk rør. Dette forhindrer at du må ha en rørlegger eller elektriker på besøk hvis du skulle være uheldig. 

Legg igjen en kommentar