Beste Multikutter Test [2023]

Gode mulitkuttere kan kutte, slipe eller pusse. Dette verktøyet hjelper deg å gjøre de tøffe jobbene på halve tiden!

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 06. januar 2023

test-multikutter

Multikutter en den ultimate problem løseren, særlig hvis du skal kappe i trevirke eller metall som er utfordrende å komme til. 

Verktøyet skinner virkelig i et oppussingsprosjekt eller en rehabiliteringsjobb. Der du f.eks. skal tilpasse et nytt garderobeskap og må kappe noe av gulv og/- eller taklist for å få riktig tilpasning. Eller om du skal legge nytt gulv og alle gerikter må kappes i bunn slik at du unngår å måtte kjøpe nye gerikter, kappe og skyte de på nytt. 

Skal du inn med noe i en eksisterende gipsvegg er dette verktøyet som gir deg kirurgisk presisjon og passer ypperlig for slike oppgaver. 

Dette er bare noen få eksempler, sagen kan også hjelpe deg med å underkutte dører som har kilt seg fast, kappe plast og alt annet du måtte trenge å kappe i.

Verktøyet pusser og sliper inn i trange hjørner hvor du ikke kommer til med båndpusseren din eller eksentersliperen. Med riktig blad fjern mulitkutteren flise fuger og også fliselim om nødvendig. Perfekt hvis du f.eks. har ødelagt en flis og du trenger en liten reparasjon.

Verktøyer roterer kun noen få grader til begge sider i raske bevegelser. Dette gjør at du både kan kappe og slipe med forskjellige utstyr på mulitkutteren din. Dette er vel også hvorfor den i norge har fått navnet multi(kutter). Den kan kappe det meste. 

#1 TESTENS VINNER

Fein Multikutter

Fein multikutter er testen beste. Den er solid, sterk og generelt et bra produkt til en ok pris 

Bosch Multikutter

KRAFT. Denne multikutteren er sterk og har sitt eget system kalt starlock som er intresant

Dewalt multikutter

God pris, noen svakheter, men generelt en bra multikutter til en fornuftig penge

Bosch 18V

Selv om Makita kunne gjort noe annerledes gir denne fortsatt god konkurranse

Fein multikutter

Nyttig funksjoner :

  • Variable hastigheter. Velg riktig hastighet for jobben du gjør. Dette gjør jobben din lettere og bladet på multikutteren holder lenger. F.eks. på metaller kan det være lurt å kjøre litt saktere enn når du kapper i trevirke. Hvis vi ser nærmere på selve hastighetskontrollen er dette et hjul du ruller på for å bestemme riktig hastighet. Dette hjulet trenger du ikke å røre mer enn engang slik at du frigjør en hånd. Det vil si du kan holde biten du skal kappe samtidig som du holder fein sagen med en hånd. Når du kapper på steder hvor det er vanskelig å komme til, kan det å slippe å måtte bruke begge hendene være gull verdt.
  • Av og på bryter. Dette er ikke sikkert du tenker så nøye over, men det å slippe å ha en «avtrekker» du må holde inne for at sagen skal kappe er en nyttig funksjon. Dette resulterer i at du ikke trenger å tenke på hvor på feinsagen du må holde. Som igjen resulterer i at du kan bruke feinsagen med en hånd. 

Du lurer kanskje på hvorfor vi vinkler dette med å holde verktøyet med en hånd som en viktig funksjon? Det er fordi når du jobber på trange steder kan plassen være avgjørende om du i det heletatt kan bruke verktøyet. Og når du bruker en feinsag er det som regel trangt, derfor mener vi dette er en viktig funksjon. 

  • Stabilitet. Vi kommer tilbake til dette punktet lenger ned i testen. Feinsagen bruker både kule og- nål lager med en sterk motor og girboks. Dette hjelper feinsagen å holde stabiliteten gjennom kappet. Resultat er at sagen føles mer jevn og en generelt bedre følese i hvordan sagen sitter i hånden mens du jobber.

Manglende funksjon

Det er ikke så mye feinsagen mangler, men vi savner et LED lys i front av sagen. Det er vanlig på mange av verktøyene i dag, men multikuttere henger litt etter her. Det kan forventes at når man kapper på trange og små plasser trenger man lys på akkurat kapp området. Da hadde et lite LED lys gjort susen. 

Vibrasjon

Selv om vekt og ergometri er viktige faktorer i en multikutter er vibrasjon også vel så viktig. Vibrasjon gir en overall følelse av hvor bra det er å jobbe med sagen over tid.

På dette punktet skinner feinsagen. I mange tester gjort av feinsagen registrer man så vidt noe vibrasjon, bare det er imponerende i seg selv. Av alle multikutterne i testen, er feinsagen den med minst vibrasjon. 

Ergometri, vekt og lyd

Håndtaket til fein er ganske ovalt, men føles godt å holde i. Hvis det er noe vi skulle utsette på den, måtte det være at det ikke føles som om man alltid får helt 100% grep rundt feinsagen. Dette spiller selvfølgelig på hvordan hånden din ser ut. 

Feinsagen veier rundt 1,7kg som gjør den forholdsvis lett. Det er ikke så mye å utsette på dette punktet da konkurrentene ligger på mye av det samme. 

Feinsagen bråker såpass at du må ha hørselvern. Det burde du bruke uansett åssen elektrisk håndverktøy du bruker. Hørselen er viktig å ta vare på, den får du ikke tilbake om du skulle være uheldig å miste eller få dårligere hørsel. 

Bosch multikutter

Bosch sin multikutter med starlock pluss feste. Hva er det med den oppmerksomheten Bosch får for sitt starlock system?

Starlock er boch sin nyeste fremtoning til høy ytelse med et brukersnitt som er veldig, veldig enkel å bruke. Med det får vi som forbrukere et bedre verktøy i form av høyere ytelse, mer kraft og bedre nøyaktighet. 

Hvordan fungerer starlock?

Kort fortalt har Bosch kommet med en annen måte å feste tilbehør til sagen sin. Som kapp blader, pusseutstyr ol. Dette gjør verktøyet mer sikkert og noen hevder det gjør det mer nøyaktig. 

Når man bytter blad presser du enkelt inn på plass uten å måtte skru eller gjøre andre ting. Rett og slett plug and play. 

Passer alle blader på bosch sin multikutter?

Det er ingen hemmelighet at originale multikutter blader er dyre. Du kan dog få de billig, men da uoriginale. De selger multikutter blader på f.eks. Biltema og disse bladene passer i Bosch sin multikutter og alle andre modeller i testen.

Starlock fargekoder

Bosch har utviklet fargekoder på bladene deres for at man enkelt kan finne ut hva og hvilket materialet man kan kappe med de.

  • Hvit – Er for alle mulig materialer inkludert trevirke 
  • Grå – Trevirke med en laminert side, f.eks. laminat gulv. 
  • Blå – Metaller eller andre tøffe og harde materialer
  • Lilla – For myke materialer som f.eks. teppe
  • Brun – For f.eks. fjerning av fuger mellom flisene dine. 

Bosch sin multikutter sitter brå i hånden og den føles bra. Sagen har en tønneform som fungerer godt for grepet. I tilegg veier den noe mindre enn fein sin modell. Denne veier rundt 1,5kg. 

Denne sagen har også hastighetskontroll og, av- og på bryter med hovedsak de samme funksjonene som allerede nevnt i feinsag sin evaluering. 

Denne multikutteren har masse kraft med hele 8000-20.000 o/min som gjør at du enkelt kan kappe i metaller, trevirke og plast uten å anstrenge deg.

Dette er en helt topp multikutter som kan brukes av proffen og hobbysnekkeren. Dette er et verktøy du ikke kommer til å bli misfornøyd med. 

Dewalt multikutter

Beklageligvis lider Dewalt sin multikutter av vireklig god viberasjonskontroll. Når man er opp mot både Fein og Bosch stilles det høye krav i klassen. 

Alikevel fungerer den bra, god ergometri, solid design for bytte av sagblad, bra kapp hastighet og bra pris for hva du får. 

Ergometri 

Dewalt er generelt flinke når det kommer til design for ergometri. Dette er viktig for de som bruker verktøyet mye.  Designet på håndtaker er typisk Dewalt, slimfit. Diameteren på håndtaket sammenlignet med de andre modellen i testen er den minste. Dette gjør at du får hånden skikkelig rundt håndtaket og det føles bra, trygt og stødig. 

Her er det en avtrekk funksjon som man må holde inne for at multiverktøyet skal fungere. Vi ga Bosch og Fein pluss poeng for at vi nettopp slapp dette hos de. Vi mener at Dewalt hadde gjort det bedre med en bryter på toppen for å skru av og på verktøyet, slik at man ikke er avhengig av et bestemt grep eller begge hender for å kappe. 

Når det er sagt er avtrekkeren stor slik at du kan holde sagen i forskjellige posisjoner med bare en hånd. 

Når det kommer til vekt er den en av testens letteste med sine 1,4kg. Er du en som kapper mye i en høyde som er over hodet så er dette en viktig faktor.

Lyd

Det finnes ikke en multikutter som er stille, så her er det bare å spenne på seg hørselvern og jobbe på

Oppsummering

Du får mye for pengene i denne multikutteren. Hadde jeg vært i en situasjon hvor jeg en gang imellom måtte bruke multikutter hadde jeg seriøst vurdert denne.

Makita multikutter

Makita sin multikutter topper egentlig ingen ting, men det vil ikke si det samme som at det er et dårlig verktøy. Det er bare at den ikke er best på noe spesifikk, men den er heller ikke dårligst på alt. 

Makita henger litt etter når det kommer til teknologien rundt det å bytte blad, det er rett og slett litt tungvint. Først må du åpne bryteren foran på multikutteren så må du skru ut en skrue som holder bladet på plass.

Men man kan alltid finne måter å gjøre et produkt bedre på eller med andre ord finne feil.

Vi prøver å fokusere på det positivet for med verktøy som dette kan det passe bruken til naboen bedre enn det passer deg selv. Som kan gjøre et verktøy du ikke fungerer så bra, til et verktøy som er unnværlig for noen andre.

For oss er de andre alternativene bedre enn denne Makitaen, men du for mye for pengene med denne sagen også. 

Legg igjen en kommentar