Plan og Tykkelseshøvel test – De 5 beste på markedet 2023

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023

tykkelsehøvel test

I vår beste plan og tykkelsehøvel test har vi tatt utgangspunkt i de 6 mest solgte og populære plan og tykkelsehøvlene på markedet.

En tykkelsehøvel er et must for snekkeren, den retter og høvler planken din til riktig dimensjon. Når du kjøper grov plank er den gjerne det vi kaller «proppel» og har en ujevn tykkelse.  Med en plan og tykkelsehøvel kan du både rette og få den tykkelsen du selv ønsker på planken. 

Du kan oppnå gode resultater med en håndhøvel også, men da må du påregne deg god tid og en veldig hard treningsøkt. Samt godt håndlag og en god dose kunnskap. Du må for øvrig også være god med høvelen for å få et slett og fint resultat. 

Med en avretter «mater» du simpelheten inn bordene en etter en. Dette er morsomt og særlig fascinerende når planken kommer ut på andre siden helt slett og fin. 

I denne testen er alle modellene et godt kjøp, men vi har valgt ut en favoritt som vi mener kommer best ut både på pris og kvalitet. 

Bruk 5 minutter på å lese gjennom testen for å være sikker på at du kjøper den høvelen som passer deg og ditt bruk.

Beste plan og tykkelseshøvel test: Våre favoritter

#1 TEST VINNER

Makita 2012NB

Fantastisk god tykkelsehøvel som vil gjøre hverdagen til snekkeren veldig mye enklere. Dette er vår favoritt!

DeWalt DW733

DeWalt sin tykkelsehøvel er av meget høy kvalitet. Du kan ikke gjøre feil ved å velge denne maskinen!

Metabo DH 330

Metabo har klart å lage en topp kvalitet tykkelsehøvel. Bra byggekvalitet og utmerket til å høvle med.

Luna BPT-260B

Dette er en kombinert plan og tykkelsehøvel. Ett verktøy som gjør 2 forskjellige jobber. Fantastisk høy kvalitet.

Metabo HC260

Dette er Metabo sin utgave med både plan og tykkelsehøvel. God bredde med 260mm som klarer alt av trevirke.

DeWalt D2730

DeWalt sin nyeste modell med plan og tykkelsehøvel. Kraftig maskin med god presisjon

Makita 2012NB - Best i test

Makita sin tykkelseshøvel er en fantastisk maskin. Den er sterk og gjør den jobben den er ment for  gjøre med glans. Kjøper du denne maskinen holder den i mange, mange år. Det eneste som kan gjøre at du vil kvitte deg med en slik maskin er om du vil øke kapasiteten.

Dette er en topp proff og hobby tykkelsehøvel. Hvis man vurdere et annet alternativt burde grunnen være at man ønsker å mate den med bredere bord. Det er absoulett ingen annen grunn til å skaffe en annen maskin.

Denne er bygget av aluminium som gjør at vekten ikke blir altfor tung. Det åpner opp muligheter for å faktisk ta den med seg til et arbeidssted. De fleste vil nok ha denne på snekkerverkestedet sitt, men det åpner hvertfall en mulighet.

Snekkerverksteder som høler store mengder med tre eller de små verkstedene som ikke høvler like mye vil være enig at Makita 2012NB er en velbygd tykkelsehøvel. Makita har klart å lage en høvel som gir overflaten høy kvalitet om det furu eller eik. 

DEWALT 733 - mest for pengene

DeWalt sin tykkelsehøvel er omtrent like bra som Makita sin. Du gjør ingen feil med å velge denne. I skrivende stund er DeWalt noe billigere alternativt enn Makita sin. Dette varierer fra tid til annen da disse maskinene konkurrere mot hverandre.

Bordet på tykkelsehøvelen som du mater planken inn med kan justeres. Dette er meget viktig for å ikke få utrivninger i treverket. Det kan man gjøre på samtlige modeller i testen.

DeWalt sin tykkelsehøvel er ikke så bråkete. Med sine 98dB ved høvling er dette veldig overkommelig. Skal denne stå i et f.eks. garasjeverkested nærme naboen er det godt å vite at den ikke høres ut som et helikopter som lander i bakhagen.  

Denne har også god kraft, ingen problem å håndtere maks bredde med eik og i tillegg etterlate glatt overflate uten utrivninger av trestrukturen.

Metabo dh330 - arbeidsmaskin

Metabo sin tykkelsehøvel er en av de høvlene soim har bredest kapasiutet med 330mm. Dette kan for mange bety mye når de velger type tykkelsehøvel.

Det skiller ikke så mye mellom modellene, men det kan være de få cm som gjør at valget faller på f.eks. denne. 

Mange sier at den virkelig styrken til metabo sin tykkelsehøvel er motoren. Uansett hva du mater denne maskinen med takler den det. En viktig faktor til er temperaturen over lang belastning, og her har metabo gjort en god jobb. 

Om du mater den med hard eik med maks bredde vil denne tykkelsehøvelen bare gå og gå uten overoppheting. Dette kan for mange også være «deal breaker»

Bladene som følger med er ikke imponerende og de holder heller ikke på skarpheten særlig bra. 

Luna BPT-260B - Plan og tykkelsehøvel

Kvalitet, kvalitet og kvalitet. Luna er kjent for å gå det lille ekstra og det har de også gjort med sin plan- og tykkelsehøvel. Denne testen er egentlig ment for hovedsaklig tykkelsehøvel, men vi klarte ikke å utelate et par kombi plan og tykkelsehøvel. 

Hvis du har litt mangel på plass er dette et fantastisk alternativt. Du får 1 verktøy som gjør jobben til 2. Nok av kraft og støvoppsamling på både plan og høvel alternativ.

 

 

Metabo HC260

Veldig lik Luna sin, men litt bedre på pris. Metabo er noe mer kjent verktøy merke også. Denne maskinen har montert hjul slik at det blir enkelt å flytte på den

Ellers en solid og tung maskin som gjør en utmerket jobb og etterlater seg perfekt overfalte.

En maskin du ikke kommer til å angre på at du kjøpe

DeWalt Avretter- og planhøvel

DeWalt sin plan og avretter. Sterk motor med inngangseffekt på 2100W og utgangseffekt på 1600W

Maskinen er for det meste laget av aluminium og plast som alle de nye plan og avretterene på markedet. Det gjør maskinen enklere å flytte på og man kan vurdere å ta den med seg rundt selv om maskinen er ganske stor og tung. 

Maks bredde kapasitet på avretteren er 260mm som gjør at du kan rette brede emner. 

Viktige ting å tenke på før du kjøper tykkelsehøvel

Ditt bruk

Hvilke bruk trenger du en tykkelsehøvel til? Prøv å tenk gjennom alt fra typiske bredder på bordene du skal høvle, type trevirke, menge etc.

Svaret på dette spørsmålet avgjør også i stor grad hvilke tykkelsehøvel som passer ditt bruk. 

Evaluere om du skal kjøpe egen planhøvel eller om du vil ha en plan- og tykkelsehøvel i et og samme verktøy. Det er mange som velger dette alternativet da det er kjekt å kunne både plan høvel og justere til riktig dimensjon.

Har du plass vil vi likevel anbefale at du kjøper deg en egen planhøvel og en egen tykkelsehøvel.  

 

En kommentar om “Plan og Tykkelseshøvel test – De 5 beste på markedet 2023”

  1. Kjøpte en Metabo dh 330 tykkelseshøvel som et resultat av det jeg har lest meg opp til på sidene de forskjellige produsenter. Det første kuttet på et arbeidstrykke går bestandig greit på grunn av den ru overflaten. Men på neste kuttet begynner matingen å fuske. Den lugger og ofte stopper frem matingen helt opp slik at det blir gummi merker i arbeidstykket samt groper eller snipe etter høvelen. Arbeidstykket er som regel vrak og ting begynner å koste. Trodde at når man betaler fem og et halvt tusen kroner for at slikt produkt så burde man unngå dette. Jeg er på utkikk etter en annen høvel p.g.a dette. Mvh Knut Haug.

    Svar

Legg igjen en kommentar