Overfres Best I Test [2022]

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 03 januar 2022

Beste Allrounder

5/5

Dewalt Overfres

Beste Proff

5/5

Makita Overfres

Mest For Pengene 

5/5

Bosch Overfres

Test av Overfres

Planlegger du å frese ut trevirke, men klarer ikke å bestemme deg for hvilken overfres du skal velge for jobben?

Da har vi den perfekte listen for deg til å få en oversikt over alternativene.

Uansett om du er en amatør eller en profesjonell snekker vet du hvor viktig det er å ha riktig verktøy til riktig jobb. Det er noen forskjellige typer freser og i denne testen lærer vi deg hvilke som er best. 

I dag finnes det mange modeller å velge mellom. Vi har valgt ut de vi mener er best på markedet akkurat nå, satt de i kategorier og sett litt nærmere på hver enkelt modell. 

Fres er et av, om ikke det mest allsidige verktøyet der ute. Det er så mange bruksområder, og mange varianter av freser som varierer i størrelse, motorkraft, baseplater og mer. Det er ikke en eneste fres som er perfekt for alle oppgavene – en liten kantfres er bra for kantarbeid, men mangler krefter eller evner som trengs for større arbeider. Det motsatte er også sant – en 6 kg monsterfres er vanskelig å balansere på kantene.

bosch skinnefres

Se de beste fresene, under

1.

Makita fres

Makita sin fres er en av de beste fresene ute på markedet.  

  • Kraftfull
  • Bra kuttdybde
  • Presis
  • God byggekvalitet

Dette er en fres av veldig god kvalitet. Denne har kommet i mange modeller før den og man kan finne gamle modeller som fortsatt går som ei klokke. Hvis du er ute etter en fres som er pålitelig og gjør ekestem god presisjon er dette fresen for deg. 

Den har en funksjon som gjør at man kan stille inn dybden på ønsket kutt. Dette gjør det enkelt å bruke og brukervennligheten er helt topp på denne maskinen. Undertegnede eier denne selv og har hatt den noen år nå. Ingen ting å utsette på en slik maskin som denne.

Makita sin fres har en kraftfull motor somhar en effekt på 2300W.

Dette er en profesjonell fres, men siden prisen ikke er så gal passer den fint til hobbyverkstedet også.

Den er elsket av alle som kjøper den og har også variabel hastighets innstilling. Det gjør at motoren tilpasser seg motstanden slik at du opprettholder hastigheten i dype kutt. Men prøver du å overlaste kapasiteten vil den automatisk bremse ned for å forhindre overoppheting.

Den generelle byggekvalitet på Makita fresen er meget høy standard med noen fremtredende funksjoner som gir maskinen en følelse av et meget profesjonelt verktøy. En spesielt fin konstruksjons funksjon er utvekslingsmekanismen, som ikke er det vanlige fjærbaserte systemet, men snarere en lineær kulelagermekanisme som gjør at dybdejusteringen på fresen er veldig jevn og en absolutt glede å bruke. Et annet eksempel på utmerket byggekvalitet er utformingen av vifteinntaket som er designet å minimere inntrengning av sagflis i maskinen. 

Billig kompressor

Som mange håndholdte rutere kan også Makita-maskinen installeres i et parallell anlegg . En funksjon som gjør den spesielt kompatibel for slik bruk, er låsemekanisme på strømbryteren. Strømbryteren på håndholdte freser er alltid vanskelig å få tilgang til. Det er spesielt nyttig å kunne låse strømbryteren i på-stilling. 

Et siste positivt poeng å merke seg er at Makita-fresen kommer i en godt designet koffert som har god plass til det elektriske verktøyets strømkabel, noe som ikke alltid er tilfelle med andre mindre anerkjente freser. Kofferten har også en rekke utpekte plasser for fresens fresestål og parallellanlegg 

Hvorfor vi litke den
Teknisk info

Vekt: 6,1 kg

Motor: 2300W

Turtall: 9000-22000

Ledning: 2,5m

Tankvolum: 6 Liter

Mål: 155 x 294 x 312 mm

Vår Dom

Totalt sett er fresen en utmerket profesjonell og kraftig fres som er godt designet og bygget til en høy standard, noe som ikke er uvanlig for Makita. Imidlertid må man betale en relativt høy pris for privilegiet å eie en så høy kvalitets maskin. Hvis du skal bruke denne en svært sjelden gang eller om budsjettet ditt ikke er så høyt er nok ikke denne fresen for deg. Har du derimot litt høyere budsjett er dette en no brainer, LØP OG KJØP!

10/10

2.

Bosch fres

Denne gjennomgangen dekker Bosch GOF 1600 CE. Selv om den ikke er perfekte for alle situasjoner, så det den gjør bra gjør den veldig bra.

Et vanlig problem med alle billig/hobby verktøy er at det tilsynelatende ikke har gått en tanke i ergonomien. Vel, rett ut av boksen signaliserer Bosch at dette ikke er et hobbyverktøy ved å ha de mest komfortable gummiformede håndtakene du kan drømme om på et håndverktøy 

Under drift ser det ut til at små eller ingen vibrasjoner blir overført gjennom håndtakene, og alt kan justeres lett.

Av og på bryteren er plassert på et flott sted, selv om det kan være slitsomt å holde nede hvis du ikke kobler til strømlåsen.

En liten ny oppfinnelse som overrasket oss er at fresen ikke har en spranglås – i stedet har den en låsemekanisme. Selv om det høres ut som utfordrende, var det faktisk en bra funksjon. I stedet for å vri låsen så langt du kan i riktig dybde, er fresen alltid ‘låst’ i uansett høyde. Du vrir på bryteren for å frigjøre låsen og begynne å frese, deretter slipper du og fjæren tar seg av resten. Så vidt jeg kan si er det ingen andre som gjør det på denne måten. Dette føles bare mer naturlig og enklere å bruke.

Støvinnsamling er over gjennomsnittet, standard 36 mm slange.

To sterke LED-lys under kroppen kombinert med brede åpninger på sidene gir virkelig godt syn. Å ha bryteren montert på høyre side betyr at du ikke trenger å nå ut med fingeren for å slå den på. Bryteren kan låses på eller holdes på.

Motoren er avtakbar slik at enheten kan kobles til GMF 1600. Dette gir et lavere tyngdepunkt for kantfresing. ‘

Totalt sett er dette en flott fres og en jeg ville være glad for å ha i verkstedet mitt.

Kompakt fres

Selvfølgelig, med 1600W og 5,8 kg er dette slett ikke en lett, kant fres. Noen vil nok syntes en tyngre, tohånds fres er mer en ulempe, enn en proff. Vekten og den myke starten gjør den mer stabil å håndtere enn noen lettere / mindre fresere. Grepet, og grepmontert avtrekker er den mest komfortable vi noensinne har følt på en fres, og definitivt en av de sikreste.

Det som er fint med Bosch er at verktøyene de produsere passer med skinnene deres. Dette gjør alt sag og fres arbeid utrolig enkelt og presist. Om du ikke eier en fres, men har andre verktøy fra bosch anbefaler vi deg å skaffe en skinne til sagene dine. Denne kommer de å bli flittig brukt.

Hvorfor vi litke den
Teknisk info

Vekt: 5,8 kg

Motor: 1600W

Turtall: 10000-25000

Ledning: 2,5m

Mål: 320 x 310 mm

Vår Dom

Dette er en fres av topp kvalitet. Den er en av de mest proffe fresene til bosch. Denne kan sammenligne seg med alle andre toppmodeller bortsett fra Festool sin, men den er også i en annen prisklasse. 

Vurderer du en overfres er dette et supervalg og du kommer til å ha en fres i mange, mange år fremover. Den er kanskje noe dyr for mange, men du burde heller se på dette som en investering da muligheten med denne er uendelig. 

10/10

3.

DEWALT Fres

Elektronisk motor med variabel hastighet med myk start kjører med 8.000-24.000 o / min med konstant hastighet under belastning for å sikre en kvalitetsfinish i alle materialer.


Justering av dybde for tannstang og tannhjul, med justering av mikrofi for rask, nøyaktig oppsetting.


Det integrerte støvoppsamlingssystemet fjerner flis effektivt og gir overlegen synlighet.


Spindellås-knappen gir mulighet for endring av en-skiftenøkkel bit.


Innovative gummibelagte knotter har stupelås og av / på innebygd for maksimal brukerkontroll. Spenningskapasitet for større allsidighet.
10 Amp motor bruker topp moderne kretsløp for mykstart og jevn drift.


Motorakselen og spindelen i ett stykke sikrer vinkelretthet og nøyaktighet.

Vi sjekket for å se hvor lett det var å slå maskinen av og på, for å bytte fresestål og å sette dykkedybden. Vi så på hvor mye finger vridning det tok å stille bryterlåsene og stupelåsemekanismene. Vi ville også se hvor godt systemene med flere stopp fungerer. Vi sjekket håndtakene for komfort. 

DeWalt har en lås som med en enkel vridning på håndleddet låses. Maskinens justeringsdybde er bedre enn på de fleste andre fresene. Mikrojusteringsknappen fungerer bra.

Kvalitets fres

Du kan ikke gjøre så mye feil ved å kjøpe en dewalt fres. Den er trygg, solid og en super fres. Av alle fresene som konkurer i dette markedet er det fleste bra. Det er ingen som skiller veldig negativt ut. Noen er bedre på et sted mens andre er bedre på et annet sted.

Det som er bra med DeWalt er at de er lang fartstid innen verktøy produksjon. De har et stort apparat som designer, tester og selger. Dette gjør at sjansen for at produktet deres er bra, er høy.

Med denne fresen gjør du er sikkert kjøp du kommer til å bli fornøyd med.

Hvorfor vi litke den
Teknisk info

Vekt: 3,1 kg

Motor: 1100W

Turtall: 8000-24000

Ledning: 2,5m

Mål: 165×325 mm

Vår Dom

Bra all-rounder fres som er den billigste av modellene. Denne gjør jobben bra nok og er en skikkelig god all-rounder. 

Dette er også en av de lette overfresene som gjør det enklere å ha kontroll ved kantfresing. 

Du kommer ikke til å angre på dette kjøpet.

10/10

Legg igjen en kommentar