Lydisolering For Tak – Finn De Beste Tipsene Her!

Er du plaget med støy i huset/leiligheten din?

Er du lei av irriterende trinnlyd fra de over? 

I denne artikkelen skal vi ta for oss de beste, billigste og enkleste løsningene for å gjøre hverdagen din litt bedre.  

lydisolering tak

Effektivt lydisolering av tak

Lydisolering av tak kan være redningen for mange, men det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne.

Det er mange faktorer som spiller inn i hvilke løsninge man skal gå for. Det første tipset vi begynner med, er det første du burde begynne med. 

Planlegging. Det er utrolig viktig å planlegge grundig hva du skal gjøre, hvorfor du skal gjøre det og budsjettet ditt. Det er ikke sikkert lydene fra naboen er like irriterende hvis du finner ut av at jobben kan koste 200.000kr. Dette var et eksempel for å få deg/dere til å begynne å tenke. Det trenger selvfølgelig ikke å koste så mye, men det kan.

Vi skal hjelpe dere litt i planleggingsfasen med å gi noen stikkord som er greit å tenke over.

 

Topp 3 tiltak for lydisolering av tak

Vi skal se nærmere på 3 tiltak som vi mener er de beste, rimeligste og mest effektive mot trinnlyd. De forskjellige løsningene har forskjellige budsjett. Bedre og mer effektiv løsning koster også mer penger, men her får dere vurdere hva dere trenger.

Det er ikke alltid man må gå for «ferrari» løsning. Noen ganger holder det med en enklere og billigere løsning.

Før vi begynner er det viktig å presisere at trinnlyden blir du aldri helt kvitt, men med disse tiltakene vil lyden bli redusert. 

1. Lite takhøyde? Dobbel gips legges forband

Dette er en enkelt løsning som vil forbedre lyd situasjonen i huset/leiligheten din betydelig. Før vi går videre lurer du kanskje på hva forband betyr. Det vil si at du legger skjøtene fra første gipslaget motsatt på andre laget. Da får du skjøter som går motsatt vei av hverandre. 

silikon-skjøter

Har du problemer med takhøyde er dette den mest optimale løsningen for deg. Her slipper man å lekte ned, og det eneste denne løsningen bygger er 2×12,5mm. Det vil si at du taper rundt 25mm takhøyde, mindre enn det går ikke.  

Det er noen forbehold som er viktig å tenke over før man gjør dette. 

 • Hva eksisterer i taket fra før. Er det betong, takess, gips?
 • Av de 3 løsningene vi presentere her er dette den dårligste mot trinnlyd

Hvis du har betong i taket ditt må du lekte ned taket først, vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen. 

Hvis du har bjelkelag av tre og f.eks. takess i taket trenger du ikke å rive dette. Det kan bare være en fordel å la det gamle taket være. Det gir ett ekstra lag mot lyd og man slipper jobben med å rive taket. 

 

Begynne monteringen av gipsplatene

Nå som du forhåpentligvis har gipsheisen, vet hvordan du skal skru og lengden på skruene er det på tide å begynne monteringen. 

Det er ikke noe tryllekunst, men det er noen regler å forholde seg til. Når du legger første laget legger du gipsen med en avstand fra vegger på rundt 10mm. Akkurat som når du legger parkett, vild u ikke legge gipsen tett inn mot vegggen. 

Grunnen til at vi gjør dette er for å forhindre trinnlyden gå i veggen og inn  i rommet. Det du gjør i denne glippen på 10mm er å fylle den med elastisk silikon. 

gipsheis
Gipsheis

Nå som du forhåpentligvis har gipsheisen, vet hvordan du skal skru og lengden på skruene er det på tide å begynne monteringen. 

Det er ikke noe tryllekunst, men det er noen regler å forholde seg til. Når du legger første laget legger du gipsen med en avstand fra vegger på rundt 10mm. Akkurat som når du legger parkett, vild u ikke legge gipsen tett inn mot vegggen. 

Grunnen til at vi gjør dette er for å forhindre trinnlyden gå i veggen og inn  i rommet. Det du gjør i denne glippen på 10mm er å fylle den med elastisk silikon. 

Prinsipp med silikon i skjøter. Dette er en vegg, men taket er samme prinsipp

På det første laget er det viktig å bruke silikon/sparkel i alle skjøter på gipsplatene.   

Når hele første laget med gips er skrudd er det viktig å gå over for å se at alt er så tett som mulig. Liten sprekk her vil ha konsekvenser for lyden. Så det er verdt å gå over for å se at dere har fått med dere alt.

Når dere begynner med andre laget må dere huske på å legge gipsplatene i forband slik at man overlapper tidligere skjøter.

Husk også at lengden på skruene må økes fra 32mm til 41mm.

På dette laget skrur du og legger gipsplatene på tradisjonelt vis, sparkler og maler. 

2. Nedlekting med dobbelgips i forband

Denne løsningen er den nest beste løsningen mot mot lyd. Den er noe dyrer, men gir også bedre resultat. 

Her presenterer vi en nedlekting løsning med en lekt med dimensjon på 36×48 eller 48×48.

Har du betong i taket vil dette være en topp løsning, her lager du nytt «bjelke lag» og du får spikerslag til gipsplatene dine. 

Dette krever litt mer byggteknisk forståelse da det er noen flere regler å forholde seg til. Vi skal ramse opp de viktigste her:

 • Spikerslaget må legges i cc/600mm. Det vil si at avstanden mellom lektene må ha 600mm fra hverandre. Dette fordi skjøtene på gipsplatene må ha spikerslag på begge platene. 
 • I betong må du bore og bruke spikerplugger for å feste spikerslagene 
 • Kan velge å bruke rockwool 50mm mellom spikerslag og gipsplatene 
 •  Kan gjøres uten å rive eksisterende tak

Med denne løsningen slipper du å rive eksisterende tak. Denne løsningen innebærer ikke bruk av lydbøyler eller akustikkprofiler/skinner.

Dette er en mellomløsningen som er bedre enn forrige, men fortsatt ikke den aller beste. Her slipper du å rive gammel himling, men du oppnår et sjikt på 50mm der du kan bruke isolasjon eller la det være luft.  

Begynne monteringen av lekter

Her må du tenke over at spikerslaget må passe i forhold til skjøtene på gipsplatene.

Derfor legger vi en ramme rundt rommet i alle ytterhjørner og måler cc/600mm.

lektene kan du skru opp i eksistrende bjelkelag, pass på at du faktisk treffer bjelkene med skruene. 

Har du betong som tak, må du bore og bruke spikerplugger for å feste lektene. Dette er fortsatt samme fremgangsmåte som å skru i trevirke, men det er litt mer tidkrevende. 

Etter du har skrudd opp lektene kan du vurdere om du vil legge inn 50mm isolasjon, eller la det være et luftsjikt. Velger du isolasjon andbefaler vi rockwool ,denne har litt bedre egenskaper mot lyd enn glava. 

Velger du å isolere vil du oppnå bedre effekt, men samtidig blir det dyrere. 

PLS-krysslaser

Når du har kommet så langt er neste steg gips montering. 

Fremgangsmåten blir akkurat den samme som beskrevet over. 2 lag i forband, med silikon i skjøtene på lag 1. 

 

3. Nedlekting med lydbøyle/skinne & dobbelgips i forband

Når vi skal lydisolere tak, er dette tekstbok løsningen. Dette er en helt optimalt mot lyd og trinnlyd mellom etasjene. I rehabilitering er det ikke alltid mulig å gjøre tekstbok løsninger, derfor har vi foreslått 2 andre løsninger som også fungerer fint. 

Rehabilitering handler om improvisering, men har du mulighet er dette løsningen du burde velge. 

På vanskelighetsgraden er dette den vanskeligste og dyreste løsningen av de alle. Her burde du rive gammel himling for å komme inn på bjelkelaget med lydbøyle.  

En lydbøyle skrur du på bjelkelaget, slik at den henger ned og så fester du lekten i enden på lydbøylen. Bøylen absorberer trinn og lyd slik at lyden ikke bærer gjennom treverket. 

Du kan også bruke en lydskinne, med denne er det ikke nødvendig å rive eksisterende himling. Denne fungerer godt i betong, men har du tre bjelkelag anbefaler vi bøyle.

lydbøyler
1. Lydbøyle for vertikal innfestning på bjelkelag 2. Lydskinne

Monteringen av Bøyler

Når du monterer bøylene er det viktig at du montere disse i samme høyde. Lektene til gipsen henger i disse bøylene, så hvis bøylene henger i ulik høyde får du et «bølge» tak. 

Skinne er enklere, den skrur du bare i eksisterende tak.

For å hjelpe deg med å montere bøylene i riktig høyde kan det være lurt å investere i en krysslaser for å kvalitetssikre høyden blir lik. 

Vi har testet de beste krysslaserne her!

Bruk tiden godt, haster du her blir garantert resultatet dårlig og det kommer til å ta lenger tid!

Når du er ferdig med å montere bøylene slik at lektene ligger i cc/600 kan du begynne å montere lektene. 

Deretter monterer du dobbel gips i forbant på samme måte som punkt 1.

Husk at med denne løsningen mister du mye takhøyde, kanskje opp til 80-100mm

oppsummering for lydisolering av tak

Om du sliter litt eller mye med lyd vil en av disse løsningene hjelpe deg. Husk å vurder hva som er mest hensiktsmessig for ditt hus/leilighet. 

Det er ikke noe som er værre enn å leve i irritasjon, og det gjør desverre mange. Det er ikke så lett å «glemme» bort konstant dunke lyder mens man prøver å se på tv eller en film. 

Prøv å gjør noen tiltak slik at du blir kvitt dette problemet. Skal du bygge nytt hus ville jeg tenkt ekstra på dette med lyd. Det er så mye lettere å ta hensyn til dette under en byggeprosess enn etter. 

Hvis du ikke er så handy av deg finnes det håndverkere som står klare til å hjelpe deg. Det blir selvfølgelig litt dyrere, men det kan gi deg bedre livskvalitet og det er det verdt å investere i. 

 

8 Comments

 1. Kevin Myklebust mars 15, 2021
  • Petter Lund mars 22, 2021
 2. Paal Aaserud april 7, 2021
 3. Kevin Myklebust april 19, 2021
 4. Arnfinn mai 6, 2021
  • Petter Lund mai 17, 2021
 5. Jonas juni 4, 2021
 6. Paal Aaserud juni 17, 2021

Leave a Reply