Er du plaget med støy i huset/leiligheten din?
Er du lei av irriterende trinnlyd fra de over?
I denne artikkelen skal vi ta for oss de beste, billigste og enkleste løsningene for å gjøre hverdagen din litt bedre.
Effektivt lydisolering av tak
Lydisolering av tak kan være redningen for mange, men det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne.
Det er mange faktorer som spiller inn i hvilke løsninge man skal gå for. Det første tipset vi begynner med, er det første du burde begynne med.
Planlegging. Det er utrolig viktig å planlegge grundig hva du skal gjøre, hvorfor du skal gjøre det og budsjettet ditt. Det er ikke sikkert lydene fra naboen er like irriterende hvis du finner ut av at jobben kan koste 200.000kr. Dette var et eksempel for å få deg/dere til å begynne å tenke. Det trenger selvfølgelig ikke å koste så mye, men det kan.
Vi skal hjelpe dere litt i planleggingsfasen med å gi noen stikkord som er greit å tenke over.
Her må du tenke over flere ting, blant annet:
- Må jeg søke før jeg eventuelt setter igang bygg tiltak?
- Er det lov å gjøre noe?
- Er det selveier? Hvis ikke, vil jeg investere i noe som ikke er mitt?
- Kartlegge hvilke materialer det er i taket fra før
- Måle DB for å finne ut hvor ille det egentlig er
Hvis du bor i en enebolig er sjansen for at trinnlydhøy. Tradisjonelt bygger vi med tre i Norge, og dette er ikke et bra materiell mote trinnlyd.
- Tenk over hvilke rom du vil ha nedsatt støy i.
- Har du utleieleilighet i eneboligen din kan det være lurt å lydisolere hele taket.
- Finn ut takhøyden du har i huset ditt nå. Tiltak mot lyd krever nedlekting som gjør at du taper takhøyde.
- Tenk over om dette er så ille at du vil gjøre tiltak
Topp 3 tiltak for lydisolering av tak
Vi skal se nærmere på 3 tiltak som vi mener er de beste, rimeligste og mest effektive mot trinnlyd. De forskjellige løsningene har forskjellige budsjett. Bedre og mer effektiv løsning koster også mer penger, men her får dere vurdere hva dere trenger.
Det er ikke alltid man må gå for «ferrari» løsning. Noen ganger holder det med en enklere og billigere løsning.
Før vi begynner er det viktig å presisere at trinnlyden blir du aldri helt kvitt, men med disse tiltakene vil lyden bli redusert.
- På ett gipslag bruker du 32mm lengde på skruene
- På to lag gips bruker du 41mm lengde på skruene
- Avstand mellom skruene ca. 250mm
- Avstand fra endene på gipsplatene, ikke mindre enn 10mm
1. Lite takhøyde? Dobbel gips legges forband
Dette er en enkelt løsning som vil forbedre lyd situasjonen i huset/leiligheten din betydelig. Før vi går videre lurer du kanskje på hva forband betyr. Det vil si at du legger skjøtene fra første gipslaget motsatt på andre laget. Da får du skjøter som går motsatt vei av hverandre.
Har du problemer med takhøyde er dette den mest optimale løsningen for deg. Her slipper man å lekte ned, og det eneste denne løsningen bygger er 2×12,5mm. Det vil si at du taper rundt 25mm takhøyde, mindre enn det går ikke.
Det er noen forbehold som er viktig å tenke over før man gjør dette.
- Hva eksisterer i taket fra før. Er det betong, takess, gips?
- Av de 3 løsningene vi presentere her er dette den dårligste mot trinnlyd
Hvis du har betong i taket ditt må du lekte ned taket først, vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen.
Hvis du har bjelkelag av tre og f.eks. takess i taket trenger du ikke å rive dette. Det kan bare være en fordel å la det gamle taket være. Det gir ett ekstra lag mot lyd og man slipper jobben med å rive taket.
Begynne monteringen av gipsplatene
Nå som du forhåpentligvis har gipsheisen, vet hvordan du skal skru og lengden på skruene er det på tide å begynne monteringen.
Det er ikke noe tryllekunst, men det er noen regler å forholde seg til. Når du legger første laget legger du gipsen med en avstand fra vegger på rundt 10mm. Akkurat som når du legger parkett, vild u ikke legge gipsen tett inn mot vegggen.
Grunnen til at vi gjør dette er for å forhindre trinnlyden gå i veggen og inn i rommet. Det du gjør i denne glippen på 10mm er å fylle den med elastisk silikon.
Nå som du forhåpentligvis har gipsheisen, vet hvordan du skal skru og lengden på skruene er det på tide å begynne monteringen.
Det er ikke noe tryllekunst, men det er noen regler å forholde seg til. Når du legger første laget legger du gipsen med en avstand fra vegger på rundt 10mm. Akkurat som når du legger parkett, vild u ikke legge gipsen tett inn mot vegggen.
Grunnen til at vi gjør dette er for å forhindre trinnlyden gå i veggen og inn i rommet. Det du gjør i denne glippen på 10mm er å fylle den med elastisk silikon.
På det første laget er det viktig å bruke silikon/sparkel i alle skjøter på gipsplatene.
Når hele første laget med gips er skrudd er det viktig å gå over for å se at alt er så tett som mulig. Liten sprekk her vil ha konsekvenser for lyden. Så det er verdt å gå over for å se at dere har fått med dere alt.
Når dere begynner med andre laget må dere huske på å legge gipsplatene i forband slik at man overlapper tidligere skjøter.
Husk også at lengden på skruene må økes fra 32mm til 41mm.
På dette laget skrur du og legger gipsplatene på tradisjonelt vis, sparkler og maler.
2. Nedlekting med dobbelgips i forband
Denne løsningen er den nest beste løsningen mot mot lyd. Den er noe dyrer, men gir også bedre resultat.
Her presenterer vi en nedlekting løsning med en lekt med dimensjon på 36×48 eller 48×48.
Har du betong i taket vil dette være en topp løsning, her lager du nytt «bjelke lag» og du får spikerslag til gipsplatene dine.
Dette krever litt mer byggteknisk forståelse da det er noen flere regler å forholde seg til. Vi skal ramse opp de viktigste her:
- Spikerslaget må legges i cc/600mm. Det vil si at avstanden mellom lektene må ha 600mm fra hverandre. Dette fordi skjøtene på gipsplatene må ha spikerslag på begge platene.
- I betong må du bore og bruke spikerplugger for å feste spikerslagene
- Kan velge å bruke rockwool 50mm mellom spikerslag og gipsplatene
- Kan gjøres uten å rive eksisterende tak
Med denne løsningen slipper du å rive eksisterende tak. Denne løsningen innebærer ikke bruk av lydbøyler eller akustikkprofiler/skinner.
Dette er en mellomløsningen som er bedre enn forrige, men fortsatt ikke den aller beste. Her slipper du å rive gammel himling, men du oppnår et sjikt på 50mm der du kan bruke isolasjon eller la det være luft.
Begynne monteringen av lekter
Her må du tenke over at spikerslaget må passe i forhold til skjøtene på gipsplatene.
Derfor legger vi en ramme rundt rommet i alle ytterhjørner og måler cc/600mm.
lektene kan du skru opp i eksistrende bjelkelag, pass på at du faktisk treffer bjelkene med skruene.
Har du betong som tak, må du bore og bruke spikerplugger for å feste lektene. Dette er fortsatt samme fremgangsmåte som å skru i trevirke, men det er litt mer tidkrevende.
Etter du har skrudd opp lektene kan du vurdere om du vil legge inn 50mm isolasjon, eller la det være et luftsjikt. Velger du isolasjon andbefaler vi rockwool ,denne har litt bedre egenskaper mot lyd enn glava.
Velger du å isolere vil du oppnå bedre effekt, men samtidig blir det dyrere.
Når du har kommet så langt er neste steg gips montering.
Fremgangsmåten blir akkurat den samme som beskrevet over. 2 lag i forband, med silikon i skjøtene på lag 1.
3. Nedlekting med lydbøyle/skinne & dobbelgips i forband
Når vi skal lydisolere tak, er dette tekstbok løsningen. Dette er en helt optimalt mot lyd og trinnlyd mellom etasjene. I rehabilitering er det ikke alltid mulig å gjøre tekstbok løsninger, derfor har vi foreslått 2 andre løsninger som også fungerer fint.
Rehabilitering handler om improvisering, men har du mulighet er dette løsningen du burde velge.
På vanskelighetsgraden er dette den vanskeligste og dyreste løsningen av de alle. Her burde du rive gammel himling for å komme inn på bjelkelaget med lydbøyle.
En lydbøyle skrur du på bjelkelaget, slik at den henger ned og så fester du lekten i enden på lydbøylen. Bøylen absorberer trinn og lyd slik at lyden ikke bærer gjennom treverket.
Du kan også bruke en lydskinne, med denne er det ikke nødvendig å rive eksisterende himling. Denne fungerer godt i betong, men har du tre bjelkelag anbefaler vi bøyle.
Monteringen av Bøyler
Når du monterer bøylene er det viktig at du montere disse i samme høyde. Lektene til gipsen henger i disse bøylene, så hvis bøylene henger i ulik høyde får du et «bølge» tak.
Skinne er enklere, den skrur du bare i eksisterende tak.
For å hjelpe deg med å montere bøylene i riktig høyde kan det være lurt å investere i en krysslaser for å kvalitetssikre høyden blir lik.
Vi har testet de beste krysslaserne her!
Bruk tiden godt, haster du her blir garantert resultatet dårlig og det kommer til å ta lenger tid!
Når du er ferdig med å montere bøylene slik at lektene ligger i cc/600 kan du begynne å montere lektene.
Deretter monterer du dobbel gips i forbant på samme måte som punkt 1.
Husk at med denne løsningen mister du mye takhøyde, kanskje opp til 80-100mm
oppsummering for lydisolering av tak
Om du sliter litt eller mye med lyd vil en av disse løsningene hjelpe deg. Husk å vurder hva som er mest hensiktsmessig for ditt hus/leilighet.
Det er ikke noe som er værre enn å leve i irritasjon, og det gjør desverre mange. Det er ikke så lett å «glemme» bort konstant dunke lyder mens man prøver å se på tv eller en film.
Prøv å gjør noen tiltak slik at du blir kvitt dette problemet. Skal du bygge nytt hus ville jeg tenkt ekstra på dette med lyd. Det er så mye lettere å ta hensyn til dette under en byggeprosess enn etter.
Hvis du ikke er så handy av deg finnes det håndverkere som står klare til å hjelpe deg. Det blir selvfølgelig litt dyrere, men det kan gi deg bedre livskvalitet og det er det verdt å investere i.
Hei,
Veldig nyttig info.
Eg har 2,20 meters takhøgde frå betonggulv til takbjelker av tred.
Kva vil fungere best av to lag gips i forbandt rett i takbjelkene kontra lydbøyle med et lag gips?
Hei Kevin.
I utgangspunktet krever tek17 at det skal være minimum 2200mm takhøyde for at det skal være et godkjent bruks rom. Hvis dette er noe du er opptatt av å følge burde du kun legge 2 lags gips i forbant. Denne løsningen blir selvfølgelig ikke bedre enn lydbøyle. Jeg vil andbefale og følge tek17 så langt det er mulig, men samtidig er funksjon også en viktig faktor. Jeg har litt lite informasjon fra eg ang hva rommet brukes til ol.
Har opprinnelig tenkt nedlekting, for å montere spoter i taket. Det er betongtak med 2,60 høyde, men har sprinkleranlegg på vegg så for å slippe å flytte på de kan jeg gå ned 60mm. Vil vel være lurt å isolere samtidig, siden vi har litt trinnlyder ovenifra, kan man bruke alt 2 med spotter i tak eller vil man miste effekt? Har du noen håndtverkere å anbefale?
Hei Petter,
Takk for svar.
Regelen for godkjent høgde i opphaldsrom vart endra frå 2,2 til 2,0 meter i 2017 og kjelleren skal brukast som leilighet. Regner med å ende på ca 2,10 m høgde etter isolering og flytende gulv og nedlekting i tak.
Tror det ender med lydbøyle og et lag gips.
Har en utleieleilighet I et gammelt hus 1953 mod.med paneltak.hun klager ofte at hun hører nesten alt man sier oppe.har tenkt og skriv opp gips i taket og lurer på vilken gips jeg skal Bruke?
Hei Arnfinn.
Har kan du bruke vanlig standard gips, 12,5mm
Hva gjør jeg med lysboksen i taket hvis jeg bare skal legge to lag med gips rett i taket? Dette er et rom det er nokså lydt fra, så forventer ikke å få det helt lydtett, bare merkbart bedre enn det er nå. Må jeg få denne boksen fjernet og lagt lys utenpå det ferdige taket? Eller går det å fuge og tette tilstrekkelig rundt boksen, til at det likevel blir merkbart bedre? Det hadde vært det minst kompliserte og billigste å slippe for mye elektrikerarbeid i taket.
Hvis man monterer lydbøyler rett i betongtak med 2 lag gipsplater så bygger det 50mm, vil det fungere? Trenger man evt isolasjon i mellom hvis man borrer hull til spotter?
Hei, noen firmaer i Oslo som kan anbefales ?
Sliter med trinnlyd i 5-manns bolig. Utbygger påstår at alt er gjort etter forskriftene, men en måling viste at det ikke var godt nok. Så ble det blåst inn isolasjon i et 30 cm hulrom mellom etasjene. Vi sliter med lyden fortsatt, de i 1.etg hører også at et lite barn springer over gulvet i 3.etg!
Hva kan gjøres? Bygget er snart 3 år gammelt. (Ikke betong i skillene).
Hei Marianne og takk for spørsmålet ditt.
Her er det mange mulig svar til spørsmålet/utfordringen din/deres.
Det er vanskelig å se hvor feilen i konstruksjonen ligger da den som oftest er lukket. Entreprenøren som utbygger har benyttet skal ha utført sjekklister som beviser at de har utført gulvkonstruksjonen etter dagens TEK. Dere kan begynne med å kreve inn dokumentasjon og når dette er innhentet kan dere leie inn en fagperson som vurdere om entreprenøren har utført jobben ihht. dagens standard.
Hei
Takk for fin artikkel vedr. lydisolering tak. Fungerer det å angripe problemet i 2 etg/fra gulvsiden? Hva gir best resultat av gulv og tak? Vi har nytt hus og er ikke fornøyd med støy.
1. Vi har laminat og oppleverer at det støyer noe voldsomt. Vi valgte å etterblåseisolere fakkene men det hjalp kun marginalt.
2. Vi har lamiflex varmekabler som skal gi 20DB trinnlydsredukjon. Vil det hjelpe å etter-tape forbandet?
3. Vi ser at det er mellomrom mellom gulv og vegg i 2 etg. Mistenker at det lekker mye lyd her. Er det hjelp i å silikonere dette «mellomrommet» eller er det kun marginale forskjeller?
4. Vi vurderer å ta opp gulvet å legge inn «silent Walk» fra Pergo. Det gir ytterligere 20 DB og vil slipper da å heve dørkarmer. Tror du dette gjør nytten eller kaster vi bort tiden og bør angripe dette fra 1 etg?
Hei Jae og takk for spørsmål.
1. Etterblåse isolasjon kan i noen tilfeller være en god løsning om man vet at det mangler eller er dårlig utført arbeid med isolasjon mellom bjelkene i bjelkelaget. Hvis det er trinnlyd som er hovedproblemet ditt beveger lyden seg i bjelkene og ikke «hul» rommet mellom bjelkene.
2. Tror nok ikke tape vil hjelpe mot trinnlyd. Hadde du derimot benyttet ubrennbar trinnlydslplate på 20mm ville det mest sannsynlig hjulpet betraktelig. Du kan også benytte deg av gips som undergulv.
3. Mellomrom mellom gulv og vegg er i mange tilfeller bra mot trinnlyd. Grunnen til man gjør dette er for at ikke lyden i bjelkelaget skal forplante seg bort, inn og ned i veggen. Hvis det er lytt, kan det være lurt å benytte seg av det vi kaller en totrinns tetting her. Det vil si fug fra undersiden, dyttestrimmel i midten og fug fra oversiden.
4. Jeg har dessverre ikke noen erfaringer med silent walk så dette ønsker jeg ikke å uttale meg om.
Som jeg skriver i artikkelen vil du nok aldri bli helt kvitt trinnlyd i et trehus, men du kan gjøre tiltak som demper lyden. Den beste løsning er å rive taket og benytte deg av lydbøyler og legge gipsen i forbant.
Hi stilte dette spørsmålet tidligere og trenger gjerne en kommentar om mulig, altså hvis man monterer akustikkprofiler rett i betongtak med 2 lag gipsplater så bygger det 50mm, vil det fungere? Trenger man evt isolasjon i mellom de stedene der man borrer hull til spotter?
Hei og takk for info! Opplever slik problemet med støy fra leiligheten over i bolig bygget i 2019 med TEK 10 standard. Skulle dette i det hele tatt være mulig? Vi hører jo alt: liten gutt løper på gulvet, møbler flyttes, osv. Kan det være at det var noen byggefeil?
Hei Marina.
Takk for spørsmålet ditt. Fot at jeg skal kunne gi deg noe godt svar her må du nesten komme med litt mer informasjon.
Er etasjeskille i bygget du bor i bygget i betong?
Hei.
Takk for gode råd. Jeg har en kjeller som måler 213-215cm fra betongulv til paneltak i gammel kjeller. Planen er å lage leilighet, men vil gjøre det jeg kan for å redusere så mye lyd som mulig.
Har du noen tall for hvor mange DB de ulike alternativene vil redusere?
Jeg kunne også tenke meg å sett et svar på Paal Aaserud sitt spørsmål knyttet til spotter i taket. Vil spotter gi så stor lydlekkasje at jobben blir bortkastet eller har du noen tips for det?
Ser Dream screen bygger 3,3cm uten gips. Dette blir opp mot 60mm med dobbel gips. Er det noe krav til avstand fra gips og opp til paneltaket i himlingen?
Mvh
Hei og takk for nyttig info!
Pusser opp kjellerstue med snaut 220cm takhøyde. Kjenner du til om slike akustikkplater er gode i stedet for/i tillegg til gips?
På forhånd takk for svar 🙂
https://www.byggmax.no/akustikkpanel-244-fibrotech-p611875
Skal lage musikkstudio og en kjellerstue i kjeller, har stue og soverom over. Er ute etter lydisolering, så minst mulig lyd kommer opp?
Hei, sliter med støy fra stue i underetasjen. Det er trepanel på taket i underetasjen. Bør jeg skru to lag med gips rett på panelet eller bør panelet rives før det settes bøyler+gips?
Hei Nabil. Jeg vil anbefale deg å rive panelet. Sjekke at isolasjon er som det skal. Deretter montere lydbøyler – viktig å få bøylene på likt nivå. 60cc. Minste kravet på lekter ifølge Glava sine lydreduksjonsbøyler er 30×48. Til slutt avgjør du selv om du monterer et eller to lag gips ????????