Knivsliper test

Av: Petter Lund, Sist oppdatert  02. januar 2023

knivsliper-test

For mange høres knivsliping ut som en vanskelig oppgave og noe man ikke får til. 

Det er feil! Det finnes nemlig en kostnadseffektiv måte å ta en kniv som er så sløv at det kan defineres som søppel og gjøre den om til en kniv som er verdt mer enn gull for en kokk.

Manuelle og eleketriske knivslipere er enklere å bruke enn slipesteiner som er alternativet. (Vi skal ta en titt på noen slipesteiner også)

En knivsliper er et must-have for de som bruker kniven sin mye. Det er en følese som er vanskelig å beskrive når du tar frem en kniv som er farlig skarp! Jobben du skal gjøre blir enklere, bedre og det går raskere med en skarp kniv. 

Beste Knivsliper

#1 TEST VINNER 

Tormek t-1

En kvalitetssliper fra Sverige og som har vært på markedet i mange, mange år. Kjent for å være en av de beste knivsliperne. 

Chef’s Choice

Chef’s Choice er pålitelig, rask, enkel å bruke og gjør kniven din like skarp som et barberblad

Global Knivsliper

Enkel knivsliper fra global. Denne sliper flere kniver enn bare global sin, men husk vinkelen på knivene fra global ligger på 10 – 15° 

Vulkan Knivsliper

Ser estetisk tøff ut, enkel, liten og sliper kniven din overraskende bra.

Anysharp

Ser estetisk tøff ut, enkel, liten og sliper kniven din overraskende bra.

Chef’s Choice Manuell

Allsidig knivsliper som ikke krever strøm. Denne sliper europeiske, asiatiske og brødkniven din. 

Kasumi Slipestein

For de som vil gi seg selv en ekstra utfordring. Mestrer du denne teknikken får du skarpere kniver enn du trodde var mulig. 

Tormek T-1

Tormek er et premium slipe produkt fra Sverige. Hvis du er bare litt interessert i knivsliping eller sliping av andre verktøy er sannsynligheten stor for at du har hørt om Tormek. 

Denne knivsliperen sliper knivene dine til en sylskarp egg.

Det er en roterende diamant slipeskive med grit 600 som er mer enn nok for å få en kniv skummelt skarp. 

Det andre hjulet er en kompositt bryne med integrert poleringsmiddel. Det er ingen av de andre sliperen på markedet som har bryne og slipeskive på en og samme maskin. 

Dette er et kvalitetsverktøy og det mener Tormek selv også som gir hele 8 års garanti på sliperen sin. 

Sliperen kommer med en jigg påmontert som gjør at du kan slipe mellom 5 og 25 grader. 

Slipegraden på eggen er et eget tema, men for de fleste kniver anbefales det at du sliper 15 grader.

De andre modellene i testen har du i beste fall valget mellom prefikserte vinkler, men med tormek sin står du helt fritt til å velge selv og hva som er best for kniven din! ANDBEFALES!

Chef's choice m1520

Uansett hvilken test du kommer over eller andbefalinger du hører om når det kommer til knivsliper er alltid Chef’s Choice nevnt. Det er ingen unntak i denne testen heller. Det er enkelt å greit for at de produsere og lager bra kniv slipere.

Grunnen til at vi valgte akkurat denne modellen som vår favoritt er allsidigheten. Dette er en knivsliper som kan slipe asiatiske kniver (10-15°) og europeiske kniver med 20°.

De fleste av oss har europeiske kniver i kjøkken skuffen, mens noen har både asiatiske og europeiske mens andre har kun asiatiske. Du finner vel ikke mange kjøkken der ute uten en brødjkniv heller og den er det alltid hodebry om hvordan å få skarp hvis den begynne rå bli sløv.

Det som er perfekt med denne modellen er at den dekker behovet for alle disse knivene, ja du leste riktig! Europeiske, asiatiske og taggete kniver alt i ett. 

Chef’s Choice knivsliper sliper knivene dine så bra at de er tilbake til fabrikk skarphet. Altså, like bra eller bedre enn når den kom ny i pakken. Har du en budsjett kniv kommer kniven din sannsynligvis til å blir skarpere enn når den var ny.

Dette er en tre-steg elektrisk knivsliper med to diamant stener for grov og fin sliping 

Denne knivsliperen er også enkel å bruke. Det er åpninger som man enkelt sklir kniven gjennom i rikitg vinkel. Siden hver åpning sliper kun den ene siden av kniven må du benytte begge åpningene for hver sliping. Det kan være en lur ide å lese gjennom manualen før du begynner slipingen for å være sikker på best resultat. 

For nerder: 

med 50 drag klarere denne en bess score på rundt 235, testens beste. 

Global Mino sharp

Dette er en snerten sak fra global. En våtsliper med tre hjul, den ene litt grovere enn den andre og en super fin keramisk stein til slutt.. Da kan du gjette hvordan du bruker denne knivsliperen. Veldig enkelt drar du kniven gjennom den grove slipesteinen først og når du er fornøyd avslutter du med noen drag på hjulet med den fine steinen. 

OBS OBS! Denne knivsliperen er ikke kun laget for global kniver, MEN den fungerer best på asiatiske kniver. Vi har vært kjapt innom det allerede, men europeiske kniver har som regel rundt 20°  på kniveggen, men asiatiske kniver har mellom 10-15° . Siden global er en japansk produsent har den rundt 15°  på eggen av kniven. Det vil si at denne knivsliperen fungerer best for asiatiske kniver siden den sliper kniven din til rundt 15° .

Vi har desverre noe kritikk å dele ut til global sin knivsliper, og som er viktig å belyse til deg som forbruker. Dette er en knivsliper med keramiske steiner, og prudoisenten hevder den må være våt/fuktig ved bruk. Vi merket ikke noen forskjell om den var våt eller tørr på sluttresultatet.

Når du drar knivbladet gjennom steinene «hang» den fast noen ganger. Særlig hvis du legger litt press på kniven. Det hjalp litt hvis vii ikke la noe press på kniven i det hele tatt, men da var det vanskelig å slipe den! 

Vi er ikke helt solgt og det finnes bedre alternativer. Vi har også testet Chef’s Choice manuell sliper og det kan virke som disse type knivsliperne sliter med mye av det samme problemene. 

Ser du etter en manuell sliper bør du lese lenger ned om Vulkan sin variant.

Vulkan knivsliper

Vulkan sin sliper prestere bra i å både resauirere kniveggen og vedlikehold. Denne sliperen gjorde det like bra som noen av de elektriske sliperne med like mange drag opp og ned!

Når det er sagt slet den med den asiatiske kjøkken kniven noe som sier oss at den ikke er veldig allsidig. Vi la merke til at denne sliperen gjorde en bedre jobb i tidlig fase enn avslutningsvis finsliping.

Fortsatt, av de manuelle sliperne ute på markedet er det denne som dominerte med dramatisk mindre antall drag for å få kniven tilbake i god stand og skarp.

Det er noen praktiske egenskaper denne har fremfor konkurentene sine.

  1. Den er veldig enkelt å vaske i tillegg til at den tåler oppvaskmaskinen
  2. Den ser ganske stilig ut som gjør at den kan stå fremme på kjøkkenbenken. Dette øker sjansen for at du faktisk gidder å slipe kniven din. Lett tilgjengelig, enkel å vaske, det er en kombinasjon som gjør at man får lyst til å bruke den. 
  3. Veldig, veldig enkelt i bruk. Her trenger du ikke å tenke på noe annet enn å dra kniven gjennom den V-formete åpningen. 

Anysharp

For standard kjøkkenkniver kan du ikke gjøre så mye galt hvis du velger denne.. Prisen på rundt 250,- er uslåelig. 

Enkel liten sak som gir et bra resultat ut ifra prisen. Denne knivsliperen har en sugekopp under seg som gjør at den sitter godt og er trygg å bruke. Det kan være greit å tenke på når du jobber med skarpe kniver. 

Slipebladet er laget av tungstein som er et utrolig sterkt material. 

Denne sliperen er laget for europeiske kniver og sliper kniv eggen din til 20° 

Du kan slipe både taggete (brødkniv) og rette kniver med denne knivsliperen.

Ikke så mye mer å si om denne knivsliperen egentlig, den gjør en ok jobb til en uslåelig pris. Er du ikke så opptatt av veldig skarp kniv og ikke har noen spesielt dyre kniver i skuffen er dette et supert alternativ. 

Chef's choice manuell sliper

Topp serien for manuelle slipere, Chef’s choice pronto 4643 er en 3 åpning, to steg sliper. Lik den elektriske modellen vi har tatt en titt på lenger opp i testen, åpning 1 sliper 15°, åpning 2 sliper 20°  og åpning 3 polerer begge vinklene. Alle 3 åpningene bruker metall hjul som er beslått med diamant middel.

Som beskrevet på Chef’schoice sin hjemmeside, «prontopro teknologi sliper både innsiden og utsiden av kniveggen. De hevder at designet er en høy effektivt, ekstremt skarp «burr» fri egg med mikroskopisk tenner»

Motstridene til hva chef’s choice hever sliter denne med å slipe en sløv kniv, som forventet hvis vi sammenligner de andre modellene som er lik denne. Etter 400 passeringer frem og tilbake merket vi så vidt forskjell. 

Der denne sliperen skinner er i vedlikehold av en allerede skarp egg. Denne slår global sin MinoSharp og oppnår en super skarp egg på en allerede skarp egg. 

Så hvis du har en kniv som eggen ikke er helt ødelagt (hakkete) fungerer denne utmerket. Den gjør også at du sliper kniven din heller litt oftere og sørger for at eggen er skarp til enhver tid. Det er for så vidt dette du burde gjøre uansett, men denne tvinger deg til det. Går det for lang tid og eggen blir veldig sløv, klarer ikke denne knivsliperen å slipe opp kniven din igjen. 

Kasumi Slipestein

Slipestein er for de med litt ekstra interesse for knivsliping. Her må du faktisk trene for å blir god. Mange bruker flere år for å perfeksjonere metoden de bruker for å slipe med slipestein. 

Vi skal ikke gå inn i detaljer på hvordan du bruker en slipestein, men et tips hvis du er interessert i å slipe så burde du lese mer om denne metoden. For få ting er så givende som når du mestrer en teknikk som man har investert mye tid og krefter på. Og vi kan love deg at når du først knekker koden og mestrer denne metoden får du til gjengjeld en sylskarp kniv.

Tilbake til Kasumi sin slipestein. Dette er en fin slipestein til deg som har tenkt å prøve deg for første gang. Det er en «to i en» stein med #300 og 1000# grovhet/finhet.

Hvis kniveggen din er veldig sløv og trenger rehabilitering begynner du med #300 siden og jobber deg gjennom til eggen er skarp og rehabilitert. Deretter snur du steinen og sliper med #1000 siden. Dette polerer kniveggen og resultatet blir barberblad skarpt hvis du har fått til teknikken. Mange der ute har dette som hobby og du får mange forskjellige type steiner, alt fra diamant til keramikk. Helt ned i #100 og opp til #30.000 i finhet på steinen.

Dette er noe du bør sette deg inn i hvis du ønsker å prøve ut slipestein. 

Når du mestrer denne teknikken kan du omtrent slipe alt med en slipestein. Verktøy, saks, kjøkkenkniver, høvler, hoggjern etc.

I Norge bare for 30-40 år siden var det å slipe kniven eller verktøyet sitt allmenn kunnskap og på svenneprøvene til yrkesfag var dette et eget punkt. Dessverre har vi gjort ting enklere og gamle kunster forsvinner.

Hvorfor er det verdt å kjøpe en knivsliper?

Hvis du noen gang har stått på kjøkkenet å jobbet med en skarp kniv vs. en sløv kniv skjønner du hva vi prater om. Det er to forskjellige verdener. Hvis man setter det litt på spissen kan det være forskjellen på å nyte og syntes det er morsomt å lage mat. eller hate det.

Med en skarp kniv, går alt mye lettere og du øker presisjonen på det du kutter.

Litt ironisk, men med en skarp kniv øker du sikkerheten og tryggheten ved bruk. Bare tenk deg, du skjærer f.eks. en tomat med en sløv kniv. Du bruker venstre hånd for å holde tomaten og høyere for å skjære. Når du begynner å skjære, (ja for du må skjære med en sløv kniv ikke kutte) kan kniven gli av tomaten og treffe fingrene dine some holder tomaten. 

Med en skarp kniv har du mye mer kontroll, der du kapper, skjærer vil kniven gå. 

Med en skarp kniv får du:

  • Raskere matlaging
  • Tryggere matlaging
  • Mer morsom matlaging
  • Bedre mat i form av at du kan kappe mindre biter eller andre ønskelig former

Med en god knivsliper sikrer du en skarp kniv gjennom hele knivens levetid. 

Viktig ting å tenke på når du kjøper en knivsliper

Hvilken «grit» er slipesteinen og hva er «grit»? 

Grit nummere angir hvor grov eller fint et slipepapir, stein, diamant, glass etc. er. Jo lavere grit til mer agressive sliper den kniven din.

La oss gi deg et eksempel:

Du har en kniv som har falt i bakken og det er hakk i eggen samtidig som at kniven er veldig sløv. Dette høres ut som en utfordring som trenger en grov grit. Jo grovere grit jo fortere sliper du vekk material på kniven din. MEN med en grov grit klarer du ikke å få en kniv sylskarp!

Derfor når du har resaurert kniveggen slik at den ikke har noen defekter kan du begynne å jobbe deg oppover, gjerne som noe sånt:

#100 –> #300 –> #800 –> #1000 –> #2000 –> #5000

Du velger selv hvor du vil stoppe. Du kommer til å merke størst forskjell på de lavere grit. når du kommer over #1000 blir det bare litt mer og litt mer, kanskje for de aller fleste så holder det med opp til #1000

Hvilken vinkel burde jeg slipe kniven min med?

Den optimale vinklene på kniven er det produsenten som setter når du produsere kniven din. Derfor er det viktig å vite når du kjøper en kniv hvilken vinkel eggen har. Dette gjør det enklere for deg når kniven blir sløv og du skal slipe kniven. 

Det er en enkel tommelfingerregel. Europeiske kniver har rundt 20° asiatiske kniver som f.eks. global har 10° – 15°. 

Husk å se på knivsliperen din hvilke alternativer den har. Har den kun 20° og du har en asiatisk kniv vil du dødlegge egenskapene til kniven.  Hvis du begir deg ut på slipestein eventyret har det derimot ikke noe å si, da kan du slipe hvilken vinkel du selv ønsker. 

Hvis man investere litt penger i en god og skarp kjøkkenkniv vil ikke det nødvendigvis bety at kniven er noe skarpere enn helt vanlig kjøkkenkniv. Det det derimot mest sannsynlig betyr er at kniven vil holde mye, mye lenger på skarpheten. 

en globalkniv vil typisk ved vanlig bruk kunne holdes skarp i opptil 6 måneder, mens en kjøkkenkniv til 400kr kanskje holder 1 måned ved samme bruk. 

Legg igjen en kommentar