Sponavsug Test [2023] – Finn Den Beste Her!

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 05. januar 2023

Har du et eget snekkerverksted eller en garasje med verktøy som støver mye? Da er sponavsug løsningen! Den hjelper deg å holde verkstedet ditt rent, bedre inneklima og mer trivelig å jobbe.

#1 TESTENS ALLROUNDER

Luna

Testen med størst motor og best sugeevne. Ment for stasjonær arbeidsplass

#2 FLYTTBAR

Metabo 1702

Veldig bra modell fra Metabo som har gjort alt de kan for at du kan flytte sponavsuget rundt i verkstedet ditt og opprettholde bra kvalitet 

#3 FOR HOBBYSNEKKEREN

Metabo 1200

Denne er for hobbysnekkeren. Alt er litt dårligere enn de andre modellene, men kanskje nok for en som bruker verktøyene sine en sjelden gang

Sponavsug

Dette er et essensielt verktøy for alle snekkere og hobby snekkere. Sponavsug suger opp støv og grovere flis av tre som kommer fra snekkerimaskinene du bruker. Sponavug har plastikk pose eller tøypose.  Disse maskinene er som regel laget av stål konstruksjon og kan variere i sugekraft og volum. 

Viktige egenskaper:

 • Styrke
 • Vekt og støy
 • Luftstrøm
 • Lengde på slange
 • Materialer 
 • Viften

Hva er sponavsug brukt til?

Sponavsug er kanskje en av de aller beste vennene til en snekker. Disse maskinene brukes gjerne inne i verkstedet og er en av viktigste maskinene i omtrent alle prosjekter du begir deg ut i. 

Man tenker at jo mer man får bruk eller  bruker et verktøy jo mer kan man investere i det og dette er en fornuftig tanke gang. Tenk deg at et sponavsug er noe du kommer til å bruke sammen med alle de «store» verktøyene dine. Som f.eks. Plan høvel, avretter, bordsirkelsag, panelsag, båndsag og mye mye mer. Det sier seg selv at her kan du rettferdiggjøre å bruke litt ekstra på god kvalitet.

Sponavsug er forskjell fra grovstøvsugere på mange måter. De har en mye større diameter på støvsugerslangen til gjengjeld lavere sugekraft. Tanken er å bruke større volum på luftstrømmen for å få optimalt sugekraft mot større biter enn bare fin støv. Dette gjør at ikke slangen tetter seg.

Disse maskinene følger en enkel operasjonsprinsipp . En motor er festet til en «propell» som lager sug. En slange er festet til maskinen.

 • Posen i bunn av maskinen brukes til å samle opp støv og sagflis fra maskinene du bruker
 • Posen på toppen av maskinen er er et filter. Her går overskudd luft ut samtidig som den filtrerer så mye sagflis som mulig.
sponavsug-test

Hovedtrekkene til sponavsig

Kraft

Som med mange andre verktøy du har i verkstedet ditt kan sponavsug være montert med foskjellige typer motorer. Vi i norge bruker i de fleste tilfeller enfaset eller trefaset motor. 

Du må ta stilling til hvor mye kraft(watt) du trenger på sponavsuget ditt.

 • Fra 400-1000 watt, Disse er perfekt for de som en veldig sjelden gang bruker maskiner som er koblet på sponavsug. Disse maskinen er begrenset til kun 1 slange for å øke effekten.
 • Fra 1000-2000 watt, Disse maskinen er idelle for de som bruker sponavsug regelmessig
 • Fra 2000 watt og mer, Disse er profesjonelle sponavsug og er kapabel til å gå stort sett hele dagen og være koblet på flere maskiner samtid. I denne testen har vi kun tatt med maskiner i denne klassen. Det skiller ikke fryktlig mye i pris og når man først kjøper et sponavsug burde man kjøpe et for fremtiden også 

Sugevoulm og tank kapasitet

I tilegg til motorkraft vil disse 2 faktorene hjelpe deg med å velge et sponavsug som passer ditt bruk.

luftgjennomstrømning m3/time bergener hvor mye luft som går gjennom rørene per time. med en luftgjennomstrømning over 1500 så rangerers det som bra. 

Tankkapasitet er hvor mange liter sagflis posen på maskinen rommer. Denne spesifikasjonen burde tenkes mer på enn det kanskje mange gjør. Når du f.eks. planhøveler blir det produkser mye sagflis og du fyller veldig fort opp mange liter. Målet burde være at du slipper å skifte støvpose hver annen time med gjennomsnittlig bruk av verktøyene dine. Maskinene rangerene gjerne fra 60 l opp mot 280 l doble tanker. Du kan velge mellom mange modeller, men vi andbefaler hvis du har plass til det minimum kapasitet på rundt 130-150 liter. Dette burde holde til alle verktøyene dine samtidig som den ikke tar opp alt for mye plass.

Ergonomi og håndtering

Vekt

Vekten på sponavsuget ditt kan variere fra 25kg opp mot over 200kg. Dette kommer an på hvordan du planlegger å bruke maskinen og størrelsen på verkstedet ditt.

Hvis sponavsuget må flyttes på eller lagret andre steder mellom hver gang det skal brukes, er det bedre å skaffe et sponasvug som ikke veier mye. Eller kjøpe et sponavsug som er montert på hjul, som du enkelt kan trille rundt. De tyngste maskinene er laget for industriell produksjon og er ment til å operere på store områder.

Lyd

Et sponavsug kan være så høylytt at det overstiger 85dB! Uansett hvilken modell du velger må du bruke hørselvern eller noe som beskytter hørselen din. 

Lengde på slangen

Lengden på slangen burde ikke være for lang siden du mister effekt per meter slange. Du kan uansett bruke så lang slange du vil, men greit å ha i bakhodet når du planlegger plassering av sponavsuget. 

Diameter

Diameter på slangen eller verktøyet du skal koble slangen til er verdt å merke seg. Se på de verktøyene du allerede har som du skal koble sponavsuget på og finn ut hva du trenger.

Materialet

Når du kjøper sponavsug burde den være laget av metall eller stål. Dette vil utgjøre bra kvalitet og forlenge levetiden på verktøyet. Viften er ofte laget av palstikk, men prøv å få denne i stål også. Det hender det kommer noen store biter tre fra verktøyene dine og det kan ødlegge en vifte som er laget av plast.

 

 

Helsegevinst av et sponavsug

En effektiv sponavsug vil beskytte lungene dine fra sagflis, som faktisk er farlig for helsen din. Disse små partiklene blir fanget opp inne i filterposen, men posene varierer i kvalitet. 

Filtrene blir målt i mikron, eller i milligram per kubikkmeter. Det er veldig anbefalt å investere i en modell med høy filter kapasitet, spesielt hvis du vil beskytte lungene dine og jobbe med snekring på fulltid! 

Disse faktorene er viktig å tenke på når du velger hvilken modell du skal kjøpe. 

Noen av modellene har støvpose i en beholder, dette er bevist at beskytter mot støv bedre, men det går på bekostning av størrelsen på beholderen. Disse er nemlig ikke like store.  Dette resulterer i at du oftere må bytte støvpose som igjen kan over tid bli irriterende å gjøre at du slutter å bruke sponavsuget regelmessig.

Luna sponavsug

Luna sin sponavsug er et super sponavsug. Denne modellen ahr god kapasitet på sagflis med hele 120l som kommer til å holde lenge for de aller fleste. Filterposen er av bra kvalitet som gjør at den filtrere sagflisen bra.

Motorkraften er høy slik at sugekapasiteten er den beste i testen med hele 2100m3/timen. Dette gjør at du fint kan koble denne til flere av verktøyene dine i verkstedet ditt.

Luna sin sponavsug veier 51kg er og ment for en stasjonær plass. 

Metabo sponavsug

Testens dyreste, men også en maskin av høy kvalitet. Sammenlignet med Luna når den ikke helt opp, da vi mener med Luna sin får man litt mer for pengene. Samtidig er dette en maskin som er ment å flytte rundt og gir deg mer fleksibilitet.

Maskinen er veldig bra med funksjoner ikke Luna sin modell har. Derfor er det vanskelig å sammenstille disse maskinene mot hverandre da de har egenskaper den andre ikke har. 

Denne har litt svakere motor, litt mindre støvpose og generelt litt mindre av alt. Grunnen til det er at den er ment som et fleksibelt spinavsug du kan flytte rundt slik du ønsker det. Derfor veier den også bare halvparten av Luna sin modell.

Er du avhengig av å flytte rundt på sponavsuget ditt, er dette modellen for deg.

Metabo sponavsug

Dette er et fint sponavsig for hobbysnekkeren. Det kan fort bli litt for lite, men for de fleste som bruker verktøyene sine en gang i mellom holder denne.

kan også enkelt flyttes rundt. Støvposene fyller seg rask opp her med en f.eks. planhøvel eller avretter koblet på, men kanskje du ikke bryr deg så mye om at du må skifte støvposer i ny og ne. 

Legg igjen en kommentar