Test Av Poleringsmaskiner For 2023

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 02 januar 2023

test poleringsmaskin

Er du lei av å polere bilen, båten eller andre ting for hånd? 

Syntes du resultat aldri blir helt bra?

Da har du kommet til rett sted, vi har testet og funnet frem til de beste poleringsmaskinene som er ute på markedet nå. Det finnes mange maskiner, og det er ikke enkelt for en vanlig forbruker å skille mellom en god og en dårlig poleringsmaskin.

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du bruker en poleringsmaskin slik at du får optimal utnyttelse av den. 

Når du først har prøvd en poleringsmaskin kommer du aldri til å polere for hånd igjen. Med en poleringsmaskin blir jobben enkel. Det blir et supert resultat, og det kjennes ikke ut som armen skal falle av etter du er ferdig med jobben. 

Innhold i artikkelen

  • Dette er markedets 6 beste kikkerter
  • Slik velger og bruker du riktig poleringsmaskin til ditt bruk

Test av poleringsmaskiner

#1 TEST VINNER 

Metabo PE 15

Topp kvalitet fra metabo. Virkelig en arbeidshest som kommer til å gjøre jobben skinnende enkel

Bosch GPO

Føles kompakt og er av svært høy kvalitet. Vekten er jevnt fordelt. en maskin du kan polere i timevis uten å bli utmattet

Milwaukee AP 14

En veldig bra poleringsmaskin, noe minus den kommer uten tilbehør. Dette kan gjøre maskinen noe dyr

DeWalt DWP

Stabil og god maskin fra DeWalt. Godt håndtak som gjør maskinen enkel å håndtere. God pris

Leica Geovid

Tysk kvalitet, men det koster. Bra kvalitet, stabil og kompakt. Denne kommer noe dårligere ut kun pga pris. Er ikke det noe problem, løp og kjøp

#1 TEST VINNER BUDSJETT

Makita 9237CB

Topp poleringsmaskin som har alle funksjonen man ser etter, samtidig som den er testen billigste maskin!

Testvinner: Metabo PE 15-20

Dette er en poleringsmaskin med høyt dreiemoment og justerbar hastighet! Denne modellen har en turtall hastighet (uten last) på 300-1900 omdreininger i minuttet. Det er også montert et justerbart håndtak for ekstra grep og full kontroll under poleringen. Det gjør at maskinen får maksimal ergonomisk komfort for polering gjennom hele dagen.

Metabo maskinen trenger ikke mer enn 13 amp som gjør at de fleste har strøm nok i stikkontakten til å drive denne uten problem. Det er flere fordeler med litt mindre motorer. Det ene er at at maskinen ikke blir så varm noe som gjør den behagelig å holde på i flere timer. 

Metabo PE 15-20 er en go allrounder som passer i alle sine hjem. Prisen gjør at den strekker seg til topps i denne testen. Du får mye kvalitet for pengene. Detter er en «amatør» maskin like mye som en proff. 

Positivt 

Negativt

Bosch GPO 14 CE

Boch GPO 14 er ingen unntak. Denne poleringsmaskinen føles kompakt og virker som å være av høy kvalitet. Vekten på maskinen kjennes som er fordelt bra og alt føles vel balansert ut. Når den i tilegg ikke er tyngere enn 2,5kg føles det ut som vi kan holde på lenge å polere med denne. 

Sidehåndtaket er ikke av myk gummi, men plastikk. Dette syntes vi er noe minus da det kan føles litt «hardt» ut når du har holdt på en stund. 

Maskinen har elektronisk myk start, redusert støy og jevn fart. Hovedhåndtaket er av gummi slik at grepet føles bra. 

Bosch levere nok et produkt det ikke er så mye å utsette på. Dette er et trygt kjøp for de som trenger en maskin som kan håndtere alle oppgaver innen polering. 

Du vil få en like blank å fin bil som en båt.

 

Positivt 

Negativt

Milwaukee AP 14

En sterk poleringsmaskin fra Milwaukee på 1450W. Maskinen har en skivediameter på 200mm. variabel hastighet og turtal opptil 2 100 o/min

Det medfølger koffert til denne maskinen som gjør at du kan oppbevare den enkelt og trygt. 

Milwaukee er verktøyprodusent som er kjent for å produsere verktøy av høy kvalitet og denne poleringsmaskinen er intet unntak. En veldig god poleringmaskin som man kan jobbe med lenge uten å bli nevneverdig sliten. 

Poleringsmaskin som gjør det du forventer den skal gjøre. Denne kommer uten noe tilbehør, så hvis du skal bygge denne maskinen med sidehåndtak og andre ting kan den bli noe dyr 

Positivt 

Negativt

Dewalt DWP849X

DeWalt sin poleringsmaskin er en stabil og god maskin. Den har et godt håndtak som gjør det enkelt å bevege maskinen over overflatene du polerer, særlig sidene. 

Maskinen har en motorstørresle på 1250W som gjør den frisk og rask under arbeid. Denne maskinen tåler stor arbeidsbelastning og du klarer sjeldent å «slite» den ut.

Med elektronisk hastighetsregulering og justerbart turtall har du full kontroll under poleringen. Under påføring av polish der du gjerne vil kjøre med en lavere hastighet, til slutt polishen hvor man ønsker en høyere hastighet og alt i mellom. Det klarer denne poleringsmaskinen. 

Bosch levere nok et produkt det ikke er så mye å utsette på. Dette er et trygt kjøp for de som trenger en maskin som kan håndtere alle oppgaver innen polering. 

Du vil få en like blank å fin bil som en båt.

 

Positivt 

Negativt

Fein WPO

Fein er i Norge mest kjent for fein sag, men jo fein har faktisk en rekke verktøy de også. Drill, salgdrill, vinkelsliper osv. Det er en tysk verktøy produsent og fein er kjent for god kvalitet, men man må betale for det. 

Her har vi tatt en nærmere titt på fein sin poleringsmaskin. 

Maskinen er noe dyr i forhold til hva du får i retur sammenlignet med de andre modellene i testen. Dette gjør at den dessverre havner langt ned. 

Motoren som sitter i maskinen har 1200W og min/maks turtall på 900/2500 o/min.

Maskinen har kun sidehåndtak som trekker noe ned. Når man polerer vertikalt blir man fortere sliten. 

Poleringsmaskinen har myk start funksjon som gjør at ikke produktet du tilfører skiven spruter overalt når du drar igang maskinen.

Det medfølger også et vibrasjonsdempet håndtak som gjør at man kan holde på i lengre økter uten å få vondt i fingrene.

Bosch levere nok et produkt det ikke er så mye å utsette på. Dette er et trygt kjøp for de som trenger en maskin som kan håndtere alle oppgaver innen polering. 

Du vil få en like blank å fin bil som en båt.

 

Positivt 

Negativt

Makita 9237CB

Makita med en topp poleringsmaskin som har alle funksjonene man ser etter samtidig er den en av testen billigste maskiner!

Den har mykstart, justerbar turtall og elektronisk hastighetskontroll.

Motoren er sterk med 1200W og hadde klart en større skive enn 165mm noe vi syntes er litt lite.

Maskinen kommer med låsbar strømbryter som gjør at du slipper å holde startknappen inne kontinuerlig under arbeid. Den har også variabel hastighetskontroll som gir full kontroll under poleringen.  

Poleringsmaskinen veier 3,1kg som gjør den til en lett maskin. Dette resulterer i lenger arbeidsøkter uten å bli utslitt. Fordelen med makita sin maskin er at den har både mulighet for sidehåndtak og overhåndtak. Den kommer standard med overhåndtak som er den mest universelle etter vår mening.

Positivt 

Negativt

Hvordan bruke en poleringsmaskin som en proff!

Polere og vokse bilen eller båten din kan være en hard oppgave. Både fysisk og psykisk. Det er tungt og det tar tid. Derfor er det ekstra vanskelig å holde konsentrasjonen oppe under hele arbeidet. Ja, men må faktisk være konsentrert når man polerer. Det kan virke som om det bare er å skru på maskinen, påføre polering å spinne maskinen vilt rundt seg. 

Slik er det desverre ikke. Her er det mange faktorer som kommer ikke:

  • Hastigheten på maskinen under arbeidsoppgavene
  • Konsentrasjon og fokus
  • Trykk og kraft du påfører poleringsmaskinen
  • Mye polering og voks du bruker 
  • Fort du beveger maskinen på overflaten du behandler
og faktisk mye, mye mer. Vi skal hjelpe deg med å forstå og lære deg de tingene slik at poleringsjobben blir gjort skikkelig. Det tar faktisk lang tid å polere. Det siste du vil etter noen timers arbeids er å finne ut av at jobben ikke ble noe bra. 

Vi kan begynne med å skille på 2 begreper.
 
Polering fjernes de små ripene i lakken som oppstår under normal kjøring. 
 
Voksing beskytter den klare lakken for mer skade med å fungere som et tynt beskyttende lag på lakken.
 
Begge disse oppgavene kan være kjedelig, først polere så begyne på nytt med voks. Hvertfall hvis du må gjøre dette for hånd! Med elektrisk verktøy som polerings maskinene over, kan du drastisk redusere tidsbruken og innsatsen i arbeidet. Du produsere også høy kvalitet på resultatet. Dette ville du aldri klart å oppnådd for hånd. 
 
MEN, poleringsmaskiner krever en viss form for kunnskap for å ikke ødelegge lakken. Her er noen tips for å bruke poleringsmaskin!
 

Forstå de forskjellige maskinene

Buffing av en bil kan gjøres med eller uten poleringsmiddel. Polering anbefales nesten alltid, da det fungerer som et mildt slipemiddel og smøremiddel som reduserer den nødvendige tiden og skader på grunn av varmeoppbyggingen. Før du starter, er det viktig å forstå egenskapene til bufferen du bruker.

 

Rotasjonsbuffer

Dette er den billigste av typene for poleringsarbeid. I motsettning er disse også noen av de vanskeligste å bruke. Mange av de kan blir for aggressiv mot lakken og det øker sjansen for å skade den. De er kjent for enveisrotasjon og noen har kun en hastighets alternativ. 

 DA Poleringsmaskin

Et bedre alternativ er DA Poleringsmaskin (Dual action). Denne har også et kanskje mer kjent navn i snekkerverksted som orbital pussemaskin. 

Denne er noe dyrere enn rotasjonsbuffer, men av god grunn. De spinner/roterer i 2 forskjellige rettinger. Det vil si at de også er mer trygg å bruke da balansen blir bedre. Særlig for nybegynner. 

De beste modellene har justerbar fart og innehar et system som gjør at de holder jevn fart uansett trykk. Dette gjør at den får et forutsigbart resultat. Den er mer sikker å bruke for å forhindre skader på lakken du polerer eller vokser.

Hvordan polere bilen

Vi begynner med det aller viktigste og kanskje åpenbare for mange. Det er en ren bil. Du må alltid starte med en ren bil før du begynner å polere/vokse. Dette er for å forhindre at det ligger igjen smuss som kan gjøre at du får riper i bilen når du begynne rå polere. Dette er noe du vil unngå da resultat kan bli katastrofalt!

Etter at du har valgt hvilken maskin du vil bruke for jobben er det viktig at du tester den. Prøv å poler noe uten betydning slik at evnt feil ikke skader det som betyr noe for deg. Bli trygg på maskinen. 

Når du begynner å polere bilen er det viktig å dele den inn i soner. Begynn med de store flatene som f.eks. panseret. Deretter jobber du deg gjennom panel for panel. 

Legg på den liten mengde poleringsmiddel på skiven og legg poleringsmaskinen på bilen. Deretter starter du i lav hastighet for å fordele poleringsmiddelet over hele området du har begynt på. Bruk lett til moderat trykk på maskinen, og beveg den i store sirkler. Så jobber du forsiktig produktet inn i lakken. 

Det er viktig å ta seg god tid å ikke bli utålmodig. Hold fokus på konstant fart og trykk for å få optimalt resultat. 

Når du er ferdig med et eller to paneler kan du bytte paden din til en ren mikrofiber pad. Dette gjør du når det er lite til ingen synlig poleringsmiddel igjen. Når du begynner på dette steget er det da du virkelig får se resultatet av arbeidet ditt. Det kommer til å skinne!

Hvordan vokse bilen

Å vokse bilen er ganske samme prosess som å polere bilen. Du vil fortsatt ivareta full kontroll over fart, trykk og fokus. Den største forskjellen er at du vil bruke et mye mindre trykk når du tilfører voks enn når du polerer. Med voksing vil du oppnå et lag på lakken og ikke fjerne noe uønsket objekter.

Samme som polering, når du vokser vil du dele opp arbeidet i seksjoner. Begynn med panseret slik du gjorde med poleringen. Forskjellen her er at når du er ferdig med voks, venter du 10 minutter. Dette gjør at voksen får satt seg skikkelig. Deretter tar du en ren mikrofiber klut/håndkle  og bruker en sirkulær besvergelse for å fjerne den størknende voksen.  Du vil periodevis måtte snu kluten å fjerne voks underveis. 

Hvis du er usikker på om voksen har tørket kan du dra fingeren din over området du vil sjekke. Hvis det er klart fjerner fingeren all voksen, hvis det ikke er klart vil voksen kjennes seig ut og du drar den utover. Da må du vente noen minutter til. 

Siden voks er en beskyttende hinne kan flere lag bli påført hvis ønskelig. Hvis du skal gjøre dette må du være ekstra nøye på at voksen har tørket skikkelig før du kan tilføre lag to.

Til flere lag du tar blir også beskyttelsen for lakken bedre, men det finnes en begrensning eller en anbefaling. To til tre lag pleier å holde i massevis. Hvis du av en eller annen grunn elsker å vokse kan du tilføre flere! 

Vaske poleringssvampene

Det er veldig viktig å rengjøre poleringssvampene for hver gang du har polert eller vokset bilen din. Svampen kan bli hard over tid noe som gjør at den blir delagt og må kastes. Disse svampene koster penger så det å rengjøre de kan være lønnsomt. For å forhindre at de blir ødelagt er det lurt å oppbevare disse i luftett bag. Litt det samme som du lagrer malepensler.  Dette gjør at resterende produkt som er igjenn på svampen, ikke tørker slik at de opprettholder fleksibiliteten.

For å rengjøre svampen start med å dyppe deni varmt vann. Etter du har fuktet de skikkelig i varmt vann fjern de fra vannet og vri de godt opp. De meste av produktene du har brukt skylles ut med dette. Etter dette punktet kan faktisk de fleste svampene vaskes i vaskemaskinen i varmt vann. Finn ut om svampen, mikrofiberkluten eller hvilke produkt du bruker tåler dette før du gjør det. 

Hvis du polerer bilen din rundt 1-2 ganger i året kan du like gjerne kjøpe nye.  De er ikke så dyre, så til jo mindre du bruker de jo mer går regnstykket opp i opp. 

Kjøper du nye vet du med sikkerhet at det ikke er noen gjenstander som vil ripe opp bilen din fra gammel morro. 

Legg igjen en kommentar