Test Av Fuktmålere – Finn Den Beste Fuktmåleren

Av: Petter Lund, Sist oppdatert 01 januar 2023

test fuktmåler

Det er nok mange som undervurdere en god fuktmåler.. 

Fuktmålere i seg selv brukes til en ting og det er å måle fukt. Målgruppen som bruker dette verktøyet er flere, snekkere, tømrerer, takstmenn og vedhoggere for å nevne noen. 

Det finnes utrolig mange forskjellige merker og type fuktmålere ute på markedet, derfor kan det føles som forbruker vanskelig å navigere seg frem til hvilke produkt som duger! 

Det er dette vi skal hjelpe deg med i denne anmeldelsen av de beste fuktmålerne på markedet akkurat nå. 

Vi har hensyntatt funksjon, pris, kvalitet og det viktigste kriteriet, nøyaktighet. 

Innhold i artikkelen

 • Dette er markedets fem beste fuktmålere
 • Slik velger du riktig fuktmåler til ditt bruk
 • FAQ – Ofte stilte spørsmål

Test av fuktmåler

Vi har funnet frem til de beste fuktmålerene på markedet slik at du slipper se resultatet under.

#1 TEST VINNER 

HygroMaster-II

Funker bra på det meste av materialer du ønsker å måle fukt i.  Masse funksjoner og høy kvalitet

#1 TEST BESTE BUDSJETT

Protimeter Digital Mini

Dette er en veldig god fuktmåler til en god penge! Høy kvalitet og presise målinger

Protimeter Aquant II

God fuktmåler som du ikke trenger å ta hull for å måle fuktigheten. Perfekt til besiktigelse for baderom og lignende 

GANN Hydromette

God fuktindikator som du ikke trenger å ta hull for å måle fuktigheten. Enkel å bruke, men litt dyr. 

Protimeter Mini

Kompakt og enkel fuktmålet. Gir målerverdi så snart du fører målespissen inn i materialet 

Testvinner: HygroMaster-II

En veldig, veldig god fuktmåler som det oser kvalitet av. Skal du måle fuktighet i et materialet benytter denne seg av et målerør som man fører ned materialet rundt 12mm

Denne kan både måle og logge fukt, luftfuktighet og temperaturer i rom eller i materialer. Så hvis du ønsker å følge utviklingen av tørketid på det du skal tørke kan du enkelt logge målingene dine digitalt på selve fuktmåleren. Denne dataen kan du eksportere til PC-en din ved senere anledning.

Fuktmåleren bruker en innebygd IR-termometer  for måling av overflate temperaturer og utregning av duggpunkt. 

Hva synes ekspertene om HygroMaster II

HygroMaster II får mye skryt fra ekspertene, og beskrives av mange som en fuktmåler med høy kvalitet og presise målinger.

Enten man vil måle luftfuktigheten i et rom eller området f.eks. en kjeller eller campingvogn. Da trenger man en RF-giver med bredt måle området noe som HygroMaster II har. Fuktmåleren måler fra 1% RF til 100% RF.

Hvis du vil måle fuktigheten i et materialet f.eks. betong eller trevirke kan man gjøre det med denne fuktmåleren. 

Som du selv leser, dette er en allsidig fuktmåler du kan bruke til å måle luftfuktighet så vel som fuktighet inne i forskjellige materialer. 

Testvinner Budsjett: Protimeter Digital Mini

En enkel fuktmåler som gjør akkurat det du vil den skal gjøre, måle fukt i et materialet. 

Dette er toppmodellen til Mini serien og er en kompakt fuktmålet. Så fort du fører målespissen inn i materialet du ønsker å måle fuktigheten i vises måleverdien på skjermen. 

Kan måle fukt i mange ulike typer materialer som tre, gips, masonitt og finer. De spisse stiftene ytterst på fuktmåleren føres enkelt inn i materialet og etterlater veldig lite synlig merker. 

Detaljer

 • Måler fukt i tre: Ja
 • Batteri (inkludert): 9V
 • Mål (L x B x H): 190 x 70 x 49 mm
 • Vekt: 225 gram

Konklusjon

Digital mini er en fuktmåler for deg som ønsker å kun måle fuktighet i forskjellige materialer. Denne måler ikke luftfuktighet i luften, men inne i selve materialet. 

Husk også på at denne måler fuktigheten i det ytre sjiktet på materialet. Hvis du ønsker å måle dypere kan du som et tillegg kjøpe målepinne du kan stikke dypere inn i materialet.

Kort oppsummert: Skal du måle fukt i et materialet er dette en sikker vinner. God pris, god kvalitet og veldig enkel å skjønne.   

Testvinner Budsjett: Protimeter Aquant II

En helt super fuktmåler som du ikke trenger å bruke noen målespiss til å penetrere materialer. Vi har valgt ut denne modellen av de forskjellige fuktindikatorene da brukervennligheten på denne er veldig enkel. Aquant måler uten å ta hull på eller ødelegge overflaten til 19mm dybde. 

Passer perfekt for besiktigelse av baderom, campingvogn, betong eller der man ikke ønsker å benytte målepinne. 

Detaljer

 • Indikerer fukt ved dybder opp til: 19mm
 • Nøyaktighet: ± 1,5mm
 • Batteri (inkludert): 9V
 • Mål (L x B x H): 190 x 70 x 49 mm
 • Vekt: 195 gram

Konklusjon

Aquant II er enkel, rask og nøyaktig inntil 19mm å bruke. Denne fuktmåleren brukes til å identifisere risikoområder, for eksempel under våtromsbelegg, fliser, gipsvegger og annet bygningsmateriell. 

Med denne fuktmåleren kan du raskt, effektivt, billig og nøyaktig finne ut om det er noen skader på det bygningsmessig. 

Denne kan du fult lovlig ta med deg på visning av leilighet eller enebolig for å ta en ekstra sjekk rundt omkring i huset for å avdekke eventuelle fuktskader. 

Denne fuktmåleren gir ikke måleverdi i %, men en instrumentverdi mellom 0-999

GANN Hydromette

GANN BL Compact B 2 som denne fuktmåleren heter indikerer fukt i de fleste bygningsmaterialer. Tuppen på fuktmåleren har en målekule du holder inntil materialet du ønsker å måle fuktigheten i. 

Du leser av målingene i den digitale displayet på produktet og den indikerer raskt forskjeller i fukt. 

Detaljer

 • Indikerer fukt ved dybder opp til: 20mm
 • Batteri (inkludert): 9V
 • Mål (L x B x H): 200 x 50 x 30 mm
 • Vekt: 170 gram

Konklusjon

GANN Hydromette er som de fleste andre fuktindikatorene. Den sender et signal ned i materialet. Materialegenskapene som tetthet og først og fremst fukt påvirker dette signalet.  Dermed kan man raskt og enkelt spore endringer i fukt, helt uten å stikke hull på eller skade materialet. 

Fuktindikatoren er utstyrt med digitalt LCD display for rask avlesning 

Protimeter Mini

Protimeter Fuktmåler mini er en kompakt og enkelt fuktmåler. Den gir deg måleverdier så snart du fører målespissen inn i materialet. 

Konklusjon

Veldig, veldig enkelt fuktmåler uten noen digital display. 

Diodene på fuktmåleren er farget i grønn, gul og rød for å indikere om man ligger i risikosonene for soppfremvekst.

Fuktmåler campignvogn

Campingvogn er ofte utsatt for fukt. Dette kan det være mange grunner til, f.eks:

 • Vognen står ved vannet
 • Vognen står uten varme store deler av året
 • Vognen lekker

Det at vognen står uten varme store deler av året kan vel være en av hovedårsakene til at så mange campigneiere sliter med fukt. Det er gjerne de som ikke har helårscamping som sliter med dette. Campingvognen står som regel kald og tom stort sett hele vinteren. 

Hvis du mistenker fukt i campingvognen din burde du skaffe deg en fuktmåler får å få bekreftet dette. Hvis du syntes det blir litt stor invitering for å få bekreftet eller avkreftet fukt kan vi være til dels enig. Det du må huske på er at futkmålere generelt har veldig lang levetid og et verktøy du kan ha livet ut. Det kan være andre situasjoner der du er glad for at du har en fuktmåler. F.eks. hjemme når du skal selge huset ditt, sjekke om veden er tørr nok til å brenne eller andre ting. 

Mistenker du fukt anbefaler vi deg at du skaffer deg en fuktmåler til campignvognen din. Du blir mest sannsynlig en populær mann på campingplassen da alle vi låne deg for fukt test. Kanskje du kan ta betalt med en kald øl eller en dram!

Fuktmåler til betong

Betong er eget fag og har man ikke erfaring kan det være veldig vanskelig. Det kan faktisk være vanskelig selv om du har lang erfaring. Tørketiden på betongen er veldig viktig, og tiden det tar kommer ann på mange faktorer. 

Hvis du vil være 100% sikker på et godt resultat bør du bruke en fuktmåler for å indikere om betongen er ferdig herdet. 

Finn en god fuktmåler her

Er den ikke det å du begynner med andre overbehandlinger som f.eks. trykklaster på betongen kan dette få fatale konsekvensen. 

Vær sikker hver gang du støper eller om du bare støper 1 gang. Det er verdt denne investeringen.

Du borer et lite hull (12mm på denne typen) i betongen og med fuktmåleren følger det med et målerør som du  fører ned i betongen. I disse hullene er det ofte høy luftfuktighet, derfor andbafles det at man bruker en senitiv måler. F.eks. hygrostick (tilbehør)

Husk at målingen bør skje over en lenger tidsperiode, minst 24 timer. Viser målingen for høy relativt fuktighet bør sensoren bare stå i hullet. a Da kan du følge med på når betongen er tørr nok til å gå videre i byggeprosessen. 

Skal du sjekke om det er fukt i kjelleren din bør målingene skje over tid. Man bør også prøve å finne ut av årsaken til fukten i kjelleren, før man graver opp hagen og drenerer huset på nytt. Da må man forsikre seg om at fukten skyldes regnvann eller kondens. 

Tipset her er å plassere 2-3 sensorer i forskjellige høyder på kjellerveggen. Avles deretter målerne når det er tørt vær og når det er fuktig/regner. Dette vil gi svar på om fukten kommer fra innsiden eller fra utsiden. 

Fuktmåler til treverk

Det kan være mange grunner til du vil måle fukt i treverk. 

Kanskje du har hatt vannlekkasje i huset ditt. Du har revetopp vegger og gulv for tørk og får du kler det igjen må du sjekke om det virkelig er tørt!

Det holder ikke å kjenne på om treverket er tørt. Huden din har mye høyrer fuktighet enn det vi andbefaler at treet skal ha. Du vilk derfor kke klare å kjenne om det er tørt. 

Men må også passe deg for 2 forskjellige fukt «målere». Den ene er nemlig kun en fukt søker og den andre er fuktmåler. En fuktsøker er gjerne det en takstmann går rundt med. Desverre bruker mange av disse dette på å måle fukt. Det er feil. 

Det er ingen god ide å bruke en fuktsøker på underlag av fliser fordi fruktsøkeren ikke vil fortelle deg om fukten ligger ovenpå eller under membransjiktet. 

Skal man måle fukt på et baderom må man inn i konstruksjoen og måle på f.eks. bunnsvill. Eller måle relativt fuktighet (RF) inne i konstruksjonen. 

Skal du måle fuktighet på materialer er trevirke det enkleste å måle på. Derfor kan det være lurt å ta en slik måling før du kler igjenn veggen. Dette gjør du enkelt ved å måle på noen stendere bortover veggen. Viser fuktmåleren 12-15% er det trygt. 

Det er mange som kjøper materialer fra byggevareforhandler, hamrer løs på bindingsverk og så kommer regnet. Når tak og kledning er på plass da, er du aldri helt sikker hvor tørt bindingsverket er før du faktisk måler det. Det er katastrofe om du plaster på et bindingsverk som ikke er tørt nok. Mugg, sopp og råte vil oppstå relativt fort da veggen aldri vil tørke. 

Fuktmåler til ved

Hvis du selger ved, hogger din egen ved eller kjøper ved er fuktmåler en kjempegod ide. 

Hvis du kun kjøper ved kan du faktisk måle fuktigheten i veden du kjøper. Dette gjør at du kvalitetssikrer deg en god og tørr ved. Det er umulig som forbruker å vite om veden faktisk er tørr og fin før man måler den. 

Dette sikrer deg også mot et bedre inneklima. Halvvåt ved gjør at veden avgir mer røyk. Dette er ikke bra for inneklima, peisen eller pipen. Med sikker tørr gir også veden mer varme slik at du forbruket synker. 

Selger du ved er fuktmåler til ved essensielt etter vår mening. Da vet du hva du selger og du kan med god samvittighet vite at forbrukeren får en fin og tørr ved. 

Du kan enkelt måle fuktigheten på veden din når du tror den er tørr nok. Hvis du måler fra hogsten til ferdig ved kan du også optimalisere prosessen for effektiv tørking. Dette gjør du ved at du får sikker data og du kan teste hva som funker best. Si du lager tømmeret ute kontra inne. Kanskje du blir overrasket over resultat av tørketiden?

Hvis du hogger din egen mener vi også at en fuktmåler er en god invistering. Du vet med trygghet når veden er klar for å gi varme. 

En fuktmåler fungerer optimalt på ved. ved-emne er kort og du kan gjøre målinger på ende veden, gjerne på begge sider. Dette gir en presis og god måling. Det er høy sannsynlighet at målingen du får opp er gjennomgående i hele treemnet. 

Ofte stilte spørsmål

Hva er normal fuktighet i treverk?

Fuktinnholdet i treverk skal ha lavere vektprosent enn 15

Hvordan måle fuktighet i hus?

Med en fuktmåler som kan måle luftfuktigheten kan du måle relativt luftfuktighet i rommene du måler.

Hvordan måle fukt i vegg?

Dette kan du enkelt gjøre med en fuktmåler eller indikator. Med fuktmåler må du presse inn målepinner for å måle fukt, mens en fuktindikator måler fuktigheten i materialet uten å stikke hull påd et

Legg igjen en kommentar